Naam:
Email:
Home Onze reportages
Onze reportages


PDF Afdrukken E-mailadres

LEKKER GUADELOUPE, OP ONTDEKKING IN EEN INVENTIEVE EN KLEURRIJKE KEUKEN

Guadeloupe 700

Wat reizen telkens weer zo leuk maakt, is dat je bij aankomst een heel nieuwe culinaire wereld wacht. Cultuur vanuit een andere invalshoek, zeg maar. Persoonlijk heb ik een zwak voor de tafelgeneugten. Op reis gaan betekent voor mij net zo goed nieuwe smaken ontdekken. Ik geef het toe, op dat vlak ben ik in Guadeloupe zwaar verwend.

Delphine Simon

Guadeloupe is een Frans overzees departement, maar je voelt je hier helemaal niet in Frankrijk. Als we er even de kaart bijnemen, zien we twee grote eilanden die samen een vlinder vormen. De rechtervleugel heet Grande-Terre en de linkervleugel Basse-Terre. De hele eilandengroep is synoniem voor helderblauw water, paradijselijke stranden en groene bossen. Het ‘Parc National de Guadeloupe’ (op Basse-Terre) telt een vulkaan, watervallen en weelderige vegetatie zo ver het oog rijkt. Nog een van de grote troeven van deze bestemming is de gastronomie.

Accra en lolo’s

Guadeloupe 14

Delphine_Simon_Encart_Guadeloupe_NL_2

Ver hoef je niet te zoeken naar een van de culinaire specialiteiten van de archipel: accra’s, kleine visbeignets (vaak van kabeljauw) met kruiden of piment. Vermeld zeker hoe pittig je je beignet wilt! De kleine hapjes blijven niet lang op je bord liggen. Je vindt ze in alle restaurants, als voorgerecht of aperitiefhapje. Op elke straathoek en op het strand vind je wel een lolo, een typisch kraampje. Ik vond ‘Le Nouveau Coucher de Soleil’ in Malendure, Basse-Terre, ideaal voor een lunchpauze na een ochtend op het water en handjes schudden met schildpadden. Die zie je verrassend dicht bij de kust in het Réserve Cousteau.

Een stoofpotje van Creoolse cultuur

Proeven van de lokale keuken is als een reis door de wereld en de geschiedenis. De Creoolse keuken is namelijk een mooie mix van verschillende culturen die doorheen de eeuwen op het eiland regeerden: de Fransen, de Europeanen die hier aan het eind van de 15de eeuw aan wal gingen en de plaatselijke Indianen verjoegen, de Afrikanen (vanaf de 17de eeuw de slaven op de suikerrietplantages van de blanken), de Indiërs die de slaven op de plantages vervingen toen de slavernij in de 19de eeuw werd afgeschaft. Al die invloeden samen toveren kleur en smaak op je bord. Bovendien zijn de porties altijd ruim bemeten, ook leuk.

Widdy’s: stijl op je bord

Jonas-le chef Ruddy - Julien preparateur du Bateau-Delphine et la serveuse

In het haventje Saint-François (oosten van Grande-Terre) ben ik mijn hart verloren aan een restaurant, waar je stijlvolle Creoolse gerechten proeft. Ik bedoel echte gastronomie, want chef Ruddy (in het Creools heet hij ‘Widdy’) kiest zijn producten met zorg uit. Hij volgt de seizoenen en kiest steevast voor kwaliteit. Er staan dus niet altijd langoesten op het menu, maar voor mij is dat een bewijs van kwaliteit. Als je hier langoesten eet, dan weet je ook zeker dat je de beste op je bord krijgt.

Trio de thon2

Nadat hij zijn producten heeft uitgekozen, voegt de chef er zijn eigen magie aan toe. Wij kregen een trio van tonijn. Resultaat: drie bereidingswijzen (rauw, half gebakken en gebakken) en een explosie van smaken bij elke hap die je in je mond stopt. Voor het voorgerecht kies je misschien een ceviche van vis en sint-jakobsschelpen met oude ti Punch en een mousse van langoest.

Vleesliefhebbers zijn in de wolken met een rundertartaar met lokale kruiden of eendenfilet geflambeerd met oude rum! De grote troeven van dit restaurant zijn de rustige ligging (in de jachthaven) en de sympathieke chef, die volgens sommigen wel wat weg heeft van Will Smith. Hij werd geboren op het naburige eiland Marie-Galante en leerde de kneepjes van het vak in een aantal Parijse restaurants. Met al die ervaring op zak opende hij daarna zijn eigen restaurant op Grande-Terre.

Fin de soirée Après Widdys

Na de maaltijd neemt de gastheer je mee naar een café vlakbij, waar je nog een laatste glas rum krijgt (de traditionele drank van het eiland) en meedeint op het ritme van de trommels en de djembés. Op dinsdagavond komen allerlei muzikanten samen in de straten van Saint-François om muziek te maken. Het zijn de dansers die het ritme bepalen, niet omgekeerd. In het licht van de volle maan improviseren toeristen en stedelingen een paar danspasjes uit alle hoeken van de wereld.

De Maîtres Restaurateurs van Guadeloupe

Kooktalent kent geen grenzen, daarvan is Ruddy het levende bewijs. Guadeloupe telt 19 chefs die zichzelf ‘Maîtres Restaurateurs’ mogen noemen, een verdienste die de Franse staat toekent aan professionele koks met een passie voor hun streek en die aan strikte eisen voldoen. Zo moeten ze met verse, authentieke producten uit de korte keten werken en alle gerechten op de kaart moeten vers bereid worden. De titel is een kwaliteitslabel voor de klanten. De lijst met bekroonde chefs is te vinden op www.maitresrestaurateurs.fr.

De geuren van de avondmarkt

patés 2 - Aude montre sa grand mre dont elle a eu la recette

Als je Guadeloupe ook graag op culinair vlak leert kennen, plan je een bezoekje aan de avondmarkt. De hele week is er altijd wel ergens een avondmarkt te vinden, meestal tussen 5 en 10 uur ‘s avonds. Je snuistert er tussen ambachtelijke producten, exotisch fruit (roze banaan, carambola en vanillepeultjes) en kruiden en je stopt hier en daar bij een eetkraampje, ook al kom je net van tafel. Want ja, je kunt haast niet weerstaan aan de heerlijke geuren die hier ronddrijven. Op de avondmarkt van Sainte-Anne (Le Gosier) proefde ik een specialiteit van het eiland: de hartige paté, uit het vuistje of als volwaardig gerecht met een salade en tomaat. De paté is meestal gemaakt van krab, langoest, kabeljauw of kippenworst. Je kiest zelf wat je lekker vindt. Probeer het, je zult er geen spijt van krijgen.

patés 4 du marché

Ben je eerder een zoetekauw, dan trek je naar de verkoopsters die zelfgemaakt kokossorbet aan de man brengen. Met veel geduld maken zij dit overheerlijke dessert, ze moeten minstens twintig minuten aan de hendel draaien voor ze resultaat krijgen. De ingrediënten zijn dan weer heel eenvoudig: ijs, kokos en zeezout.

Een paar van mijn lievelingsgerechten, -vruchten en -drankjes

rhum

  • Bloedworst: als aperitief, vaak met accra en een lekkere rum.
  • Ouassous: grote zoetwaterkreeften, meestal geroosterd en opgediend met sauce chien.
  • Sauce chien: een van mijn ‘favorieten’. Meestal geserveerd met geroosterd vlees. Deze bereiding op basis van olie en citroen wordt op smaak gebracht met grof bieslook, peterselie, look, sjalot, peper en piment. Sommige chefs voegen een beetje water toe en verwarmen de saus voor ze hem in de koelkast zetten.
  • Bokit: je bent niet op Guadeloupe geweest als je dit broodje niet hebt gegeten. 100% street food. Te koop bij de vele kraampjes. Een gefrituurd broodje met vlees, kip of tonijn. Je kunt nog extra beleg vragen, zoals sla of tomaat. Let op, dit broodje vult! Een bokit volstaat voor twee kinderen.
  • Kipcolombo: kip-curry die barst van de Indiase smaken.
  • Roze banaan: erg leuk omwille van de kleur, maar ook omwille van de smaak, die doet denken aan framboos.
  • Carambola: fruit in de vorm van een ster dat vaak gebruikt wordt als decoratie, maar laat het niet liggen! Het smaakt lekker fris, een beetje als citroen. Heerlijk!
  • Rum: op basis van rietsuiker, een plant die hier in de 17de eeuw geïntroduceerd werd. Rum zit in het DNA van Guadeloupe en is een van de pijlers van de economie van de archipel. Er zijn maar liefst 12.000 ha plantages, een deel daarvan is voorbehouden voor de rumproductie, een ander deel voor de suikerindustrie.

Guadeloupe 12

Guadeloupe 13

Guadeloupe 1

 

Laatst aangepast op vrijdag, 25 januari 2019 16:25
 
Thailand anders: reportage

article thumbnail

Iedereen kent de paradijselijke eilanden van Thailand, de parcours die je langs Chiang Mai, Chiang Rai en andere dorpen in het noorden voeren, waar etnische minderheden wonen met wie je vaak al te snel kennismaakt, en dan terug naar de hoofdstad Bangkok, waar je de tempels bezoekt en de grote winkels induikt. Deze reportage stelt je enkele ‘ervaringen’ en manieren voor om het land op een andere manier te leren kennen en dichter te staan bij de inwoners en hun tradities...


Relax, je bent in Tunesië: reportage

article thumbnail

Wie droomt er niet van een ontspannen en zonovergoten vakantie aan zee om heerlijk te niksen in een mooi strandhotel? De brochures van de touroperators tellen vele Tunesiëpagina’s met verblijven en formules voor elke smaak. Tunesië heeft voor elk wat wils en dat op slechts 2u20 vliegen van België. Zin in een all-inclusive club aan een zacht prijsje voor liefhebbers van actieve vakantie met animatie? Of ben je op zoek naar een select adresje voor trendy koppels en gezinnen die snakken [ ... ]


Reportage: reis naar Oman

article thumbnail

Nauwelijks drie miljoen inwoners telt dit uitgestrekte land, dat in het westen aan de Emiraten en Saoudi-Arabië, in het zuiden aan Jemen en in het oosten aan de golf van Oman en de Arabische zee grenst. Het westelijke gebiedbeslaat immers zo’n 800 000 km²  woestijn, en dan vergeten we nog de bergen en de immense, bijna ongerepte kuststreek. Het spreekt dan ook voor zich dat de dorpen erg van elkaar verschillen en de afstanden ertussen enorm zijn...


10 tochten door de Poitou-Charentes

article thumbnail

Met aan de ene kant de zee en aan de andere het vasteland is de Poitou-Charentes de geknipte bestemming voor een ontspannen vakantie: trendy citytrips, uitjes op zee, een streekvakantie, tochtjes in het groen of met het hele gezin… We zetten 10 van de leukste bestemmingen in deze regio en de fraaiste uitstapjes op een rij. Stel zelf je volgende vakantie samen, ga voor je eigen smaak en interesses... Deze reportage bestaat uit 10 minigidsjes voor twee heerlijke dagen in elk van deze pra [ ... ]


Unieke charmerondrit door de Limousin

article thumbnail

De Limousin, in het hart van het groene Frankrijk, bestaat uit drie departementen: de Haute-Vienne, de Creuse en de Corrèze. Het landschap verandert hier voortdurend. Deze streek is een echte ‘genietbestemming’ vol verrassingen, unieke bezoekjes, schilderachtige dorpjes, leuke adresjes voor wie houdt van charme en gastronomie. Na onze vorige reportage, waar je verrassende bezoekjes ontdekte en boeiende ontmoetingen had, zetten we de ontdekking van deze streek verder met een parcours [ ... ]


Droomreis naar de Bahama's

article thumbnail

Grand Bahama Island en New Providence, beter gekend als Nassau, zijn de gekendste maar zeker niet de enige eilanden van de Bahama’s, verre van... Deze archipel telt in totaal ongeveer 700 bewoonde eilanden en daarnaast nog eens een 2.000-tal piepkleine eilanden, die verspreid liggen over een oppervlakte van 250.000 km2 langs de kusten van Florida. De Bahama’s, dat zijn 16 unieke reisbestemmingen, die van de archipel de echte ‘Caraïben in de Caraïben’ maken! Sommige zijn volledig [ ... ]


Reportage: reis naar de Vaucluse

article thumbnail

De Vaucluse telt tal van charmante dorpjes, verscholen tussen de wijngaarden of boven op een rotspunt. Zeven ervan zijn geklasseerd omdat ze aardige pleintjes en steegjes omzoomd met soms al uit de middeleeuwen daterende huisjes hebben. Alleen al in de Luberon tellen we er een tiental, waarvan er vijf op de lijst van 'Plus Beaux Villages de France' of mooiste dorpen van Frankrijk staan...


Bretagne: reportage

article thumbnail

Bretagne staat voor legendes en ongerepte natuur. Deze Franse regio doet ons spontaan denken aan uitstappen in de gezonde buitenlucht aan de kust en in het binnenland om zowel cultuur, natuur, de far (een beroemd Bretoens gebak) als schaaldieren te ontdekken. Bretagne tijdens één trip verkennen is onmogelijk, de regio is veel te uitgestrekt, afwisselend en verrassend. Van kunst- en historische steden, over charmante dorpjes, pittoreske havens en mysterieuze bossen: Bretagne zal je verba [ ... ]


Tunesië anders: reportage

article thumbnail

De revolutie is voorbij en Tunesië heeft een nieuwe start genomen. Een nieuwe start waar de toeristen blijkbaar niet in geloven, want er is helemaal geen reden om niet naar de Tunesische zon te vertrekken. Bovendien is dit de gelegenheid om het land op een andere manier te leren kennen, van de gastronomie te proeven, de cultuur op te snuiven en kennis te maken met de gastvrije bewoners, de sfeervolle medina's en het erfgoed...


Reportage in de Limousin

article thumbnail

Drie departementen vormen samen de Limousin: Haute-Vienne met Limoges als hoofdstad en befaamd om het porselein en de email, de Creuse met idyllische landschappen die sinds de 19de eeuw nagenoeg onveranderd zijn gebleven en een streek vol wallenlandschappen, weiden en valleien is waardoor maar liefst 3600 km stromen lopen, en de Corrèze met de Vallée de la Dordogne, die heel wat ‘mooie dorpen’ en talloze kastelen telt. Alle drie hebben ze dit gemeen, je wordt er hartelijk ontvangen, [ ... ]


Het ecotoeristische Poitou-Charentes

article thumbnail

Van het Marais Poitevin, geklasseerd als Grand Site de France, en de wirwar van mysterieuze kanaaltjes die we met een bootje, met de fiets, te voet en in een koets bezochten, nemen we je mee naar het Île de Ré, in de voetsporen van de zoutzieders en de oesterkwekers. Het thema ‘oester’ zal onze gids zijn doorheen het bekken van Marennes-Oléron, waar je een uitgestrekte site vindt die helemaal aan de schaaldieren gewijd is. Wat vind je in deze reportage: bezoekjes, boeiende ontmoeti [ ... ]


La Manche: cultuur en erfgoed

article thumbnail

La Manche ligt net naast Bretagne, een regio waarmee de streek trouwens heel veel gelijkenissen vertoont. Calvados, een van de vijf departementen waarmee La Manche Normandië vormt, is een andere bekende buur. La Manche staat voor geschiedenis en levenskunst, maar ook liefhebbers van natuurpracht komen hier uitgebreid aan hun trekken: La Manche is immers een ongerepte tuin aan zee. Van de Mont Saint-Michel over de stranden van de geallieerde landing in 1944 tot het Cotentin-schiereiland: [ ... ]


De Manche anders bekeken

article thumbnail

De Mont Saint-Michel ligt dan wel aan de grens met Bretagne, maar ligt in de Manche in Normandië. Het is het pareltje van het departement en het meestbezochte monument van Frankrijk, na Parijs. Deze toeristische trekpleister is een van de niet te missen bezienswaardigheden in de streek. Niets houdt je tegen om de Mont Saint-Michel op een andere manier te ontdekken. Er zijn heel wat unieke wandelingen en activiteiten die je de culturele en natuurlijke rijkdommen laten ontdekken …


De Poitou-Charentes anders!

article thumbnail

Leuke adresjes, niet te missen plekjes en lekkere haltes zijn de leidraad van deze tocht vol verrassingen. Je merkt alweer waarom de Poitou Charentes een even bekoorlijke als verleidelijke ‘geniet’-bestemming is. Van Poitiers naar Angoulême, van de wijngaarden van Cognac naar la Rochelle en de eilanden aan de Atlantische kust ontdek je een onwaarschijnlijk palet van landschappen en bezienswaardigheden. Je overnacht in een woonwagen, bij het water, in een boomhut of een serre, op een  [ ... ]


Agadir en omstreken

article thumbnail

De grootste badstad van Marokko is een moderne stad zoals de beroemde badsteden aan de Côte d’Azur of aan de Costa del Sol. Agadir is duidelijk totaal verschillend van steden zoals Fès en Marrakech waar alles om geschiedenis en kunst draait. In Agadir staat alles in het teken van het welzijn van de toeristen die houden van de ruime stranden, van de golfbanen, van thalassotherapie en van de comfortabele hotels. Maar al deze bezoekers zijn vooral dol op de 300 dagen zonneschijn per jaa [ ... ]