Naam:
Email:
Artikels


Frans-Polynesië.Tahiti, Moorea en Fakarava
PDF Afdrukken E-mailadres

Fakarava in de Tuamotu-archipel

Met 1.120 km2 is Fakarava de tweede grootste atol van de Tuamotu-archipel die er 77 telt. Ontdekkingsreizigers waren bang van deze eilandengroep omdat het er zeer moeilijk varen was. Fakarava bestaat uit lage ringvormige koraaleilanden (die allemaal op elkaar lijken) rond een uitgestrekte turkooizen lagune. De Spanjaard Quiros ontdekte het eerste koraaleiland in 1605. Het gebrek aan reliëf van de Tuamotu-archipel toont aan dat dit de oudste eilanden van Polynesië zijn: de vulkanen zijn helemaal onder water verdwenen en enkel de ring van koralen is nog zichtbaar. Op sommige plaatsen zijn er engtes waar de vaak sterke stromingen vrij spel hebben, maar deze openingen zijn zeer nuttig: het laat de vernieuwing van het water van de lagune toe en de boten kunnen er doorvaren. Bij gebrek aan deze natuurlijke openingen moesten de bewoners vaargeulen (hoa) graven. De atol “overleeft” immers door de aanvoer van koraal en wier die deze kwetsbare eilandjes “verstevigen”. Toch zakt het ringvormige koraaleiland verder in de oceaan weg en is het gedoemd om te verdwijnen. Volgens een aantal bronnen moesten deze eilandjes door klimatologische veranderingen van de afgelopen jaren en uitzonderlijk hoge golven meerdere centimeters kust prijsgeven. Een bijzonder alarmerend bericht als je weet dat de “landstrook” van een atol als Fakarava maximum 300 m breed is (met koraalrif)… Fakarava was tot eind 19de eeuw de “hoofdstad” van de archipel met amper 500 inwoners in de twee dorpen die de atol telt. De gemeenschappen liggen aan de openingen in het rif in het noorden en in het zuiden. Er bestaat geen baan tussen beide dorpen, want de smalle strook van zand en koraal met kokosbomen en kleine exotische bomen staat op verschillende plaatsen blank.

Vanuit het vliegtuig zie je dat deze “zandstrook” een onregelmatige rechthoek vormt rond een lagune waar naar verluidt plaats genoeg is voor heel Tahiti. Dit enorme natuurlijke zwembad (60 km lang en 25 km breed) met motus (koraaleilandjes) en concessies van parelkwekers zal binnenkort een “Biosfeerreservaat” van de Unesco zijn vanwege de biodiversiteit. In afwachting van deze titel is de atol een paradijs om te duiken en te snorkelen: amper een meter onder het wateroppervlak kan je manta’s, haaien, Napoleonvissen, chirurgijnvissen en andere kleurrijke vissoorten gadeslaan. Rotoava (in het noorden) is het belangrijkste en meest bevolkte dorp: bij de luchthaven (een hutje met een kleine baan) en er is een weg van een twintigtal kilometer. Deze baan leidt naar de Passe Nord dat 1 km breed is en de belangrijkste excursie is aangeboden door het enige hotel en de pensions. Andere “uitstap” is een bezoek aan Tumakohua, het dorp in het zuiden. De vroegere “hoofdstad” is enkel per boot bereikbaar (ongeveer 2 uur varen vanuit de luchthaven) en tijdens je bezoek kan je picknicken op een motu met roze zand, de vissen voeren of ermee gaan zwemmen. Er zijn straten noch bezienswaardigheden (behalve een kapel opgetrokken met een mengeling van cement en koraal), maar het oord is betoverend. Twee van de 3 pensions zijn ingericht in bungalows aan het water zonder telefoon (de komst van het enige Polynesische gsm-netwerk is naar verluidt voor binnenkort) noch televisietoestel. Hier waan je je op het verlaten eiland van Robinson Crusoë. De plek is bijzonder geliefd bij duikers, zij zijn immers de enigen die zich hier een week lang kunnen bezighouden. Als de wind te fel is, zijn de pendeldiensten met de boot problematisch en de mogelijkheid om je terugvlucht te missen is dus reëel…

Door de opening van hotel Matai Dream werd er vanuit Papeete een dagelijkse vlucht ingelegd naar Fakarava. Vroeger was hier enkel een handvol B&B’s en deze kleine bungalows zijn nu “pensions” (een tiental). Destijds was de productie van kopra de belangrijkste inkomensbron van Fakarava en de vele plantages van kokosbomen herinneren aan dit verleden. Deze eeuwenoude activiteit werd verdrongen door het toerisme en parelkwekerijen die de jongeren aanzetten om terug te keren na hun secundaire en universitaire studies in Papeete. Het bevolkingsaantal verdubbelde de afgelopen 20 jaar, maar toch leven er weinig verschillende families op Fakarava waar iedereen min of meer neef of nicht van elkaar is. Om huwelijken met bloedverwanten (en alle bijbehorende problemen) te vermijden, moeten de jongeren die de huwbare leeftijd hebben bereikt hun wederhelft op de andere eilanden zoeken… Parelkwekerijen zorgen voor het inkomen van een deel van de eilandbewoners, maar de sector maakte een crisis door. Van de 20 kwekerijen die in de jaren 1990 bestonden, overleefden er slechts 10. Het “gebouw” van dit type bedrijf bestaat meestal uit een hut op palen met een ponton of wat planken om de fuiken met de oesters op te halen. Verderop bereik je het hart van de lagune met een “fabriek” van paarlemoer, een productiefase die 2 jaar duurt!

Volgende stap is het enten van een miniparel waarrond het paarlemoer moet groeien, een onderneming die opnieuw 2 jaar duurt. Geduld is het sleutelwoord van de activiteit die destijds meer winstgevend was. Door de vele parelkwekerijen was er een overproductie en er zijn niet genoeg toeristen om het aanbod te verkopen. Veel parelkwekers werken nu ook als juweliers in een apart atelier waar ze hangers, oorringen, halssnoeren en andere soms zeer persoonlijke creaties vervaardigen. Bij Hinano, de eigenares van de gelijknamige kwekerij (Hinano Pearls) en voorzitster van de het plaatselijke comité voor toerisme, kan je het atelier en bijbehorende winkeltje bezoeken. Een interessante kennismaking in een schitterende omgeving! Picknicken op een motu is een andere populaire uitstap voor toeristen op Fakarava. De kapitein vist je lunch in het turkooizen ondiepe water en roostert de bereiding. In afwachting van de maaltijd kan je in een serene sfeer lezen, zwemmen en een dutje doen onder de kokosbomen. Kortom, puur genieten! Je kan deze ervaring overdoen op de onbewoonde landstrook in het noordwesten van de atol. Het droomdecor is hetzelfde, maar hier beschik je over nog meer ruimte om heerlijk te luieren, maar picknicken is verboden in deze beschermde zone. In het natuurlijke zwembad kan je snorkelen te midden van veelkleurige visjes terwijl de zeelui kleine langoesten vangen die zich als krabben verbergen in holtes die ze op de bodem van de lagune uitgraven. Er valt weinig neerslag op de atol en de weinige korte buien kregen de poëtische bijnaam “Pipi de souris” (muizenplasje) en zijn bijzonder verfrissend. Op Fakarava is er weinig te doen buiten lezen (of zelf een boek schrijven), zwemmen, van het landschap genieten en de plaatselijke lekkernijen proeven. Als het van de eilandbewoners afhangt, opent er binnenkort een tweede hotel terwijl bezoekers zich afvragen wat het nut is om de rust van dit stukje aards paradijs te verstoren.

Tahiti praktisch

HOE ERNAARTOE?

Vluchten naar/van Tahiti Air Tahiti Nui en Air France vluchten vanuit Parijs naar Papeete (Tahiti). Prijs: vanaf ±€1.200, taksen inbegrepen (prijs laagseizoen voor een ticket dat minstens 16 en maximum 30 dagen geldig is). De vlucht duurt een twintigtal uur (de heenvlucht duurt iets langer) met een tussenlanding in Los Angeles (ongeveer een uur).

Van eiland naar eiland reizen

•Met de boot: Een ferryboot vaart meermaals per dag van Tahiti naar Moorea (duur: ongeveer een uur). Hetzelfde traject met de snelle catamaran duurt ongeveer 30 minuten.

•Met het vliegtuig: -Kleine vliegtuigen van Air Tahiti (plaats voor een twintigtal passagiers) verzorgen meermaals per dag de “binnenlandse” vluchten Tahiti-Moorea (10 minuten, landen en opstijgen inbegrepen). Prijs: vanaf CFP4.200. -Air Tahiti vliegt dagelijks van Papeete naar Fakarava (op sommige tijdstippen zijn er zelfs 2 vluchten per dag op dinsdag, woensdag en zaterdag). Prijs: vanaf CFP17.700 voor een ticketje zonder retour. Info en prijzen: www.airtahiti.pf

FORMALITEITEN

Een paspoort (nieuw model met optische herkenning van tekens) dat 6 maanden na je terugkeer geldig is, want tijdens de tussenlanding in Los Angeles moet je langs de immigratiedienst en vervolgens in een transitruimte wachten. Je moet de groene kaart die je in het vliegtuig krijgt, invullen voor de landing op Amerikaans grondgebied.

MONEY, MONEY… Frans-Polynesië behoort niet tot de eurozone. De plaatselijke munt is de Polynesische frank (CFP). €1 = CFP119,33.

GEZONDHEID Er zijn geen verplichte inentingen en voorzorgsmaatregelen. Neem zeker muggenmelk en zonnecrème mee. Drink geen kraantjeswater, maar altijd flessenwater.

TIJDSVERSCHIL -11 u in de winter en -12 u in de zomer.

KLIMAAT

Polynesië heeft een paradijselijk imago, maar de zon schijnt niet altijd in het aards paradijs! Er zijn 2 seizoenen: een regenseizoen (november-april, maar het regent niet constant) dat warm, vochtig en vaak bewolkt is en een droog seizoen (van mei tot oktober) dat de beste periode is om naar Polynesië te reizen. De temperatuur van het water varieert weinig (van 25 tot 30°C).

OVERNACHTEN

- Tahiti

Het Radison Plaza is een van de grote hotels dat tot de hogere categorie behoort. De kamers zijn ruim en kregen een smaakvolle “design”-inrichting, in het restaurant geniet je van een uitzicht op de schitterende natuur en het hotel is op een zeer rustige plaats gelegen bij Pointe Vénus (ten oosten van Papeete). Er zijn schitterende duplex-suites (prijs: ongeveer het dubbele van een standaardkamer). Prijs: vanaf CFP21.000 voor een tweepersoonskamer, tel. (689)488888. Fax: (689)488889. Info en reserveringen: www.radisson.com/aruefrp Oudere etablissementen, in de buurt van de luchthaven met bungalows in paalwoningen: InterContinental (prijs: vanaf CFP30.000 voor een tweepersoonskamer, tel. (689) 865110. Fax: (689) 865130) en de Méridien (tel.: (689)470707. Fax: (689)470708. www.lemeridien.com). Beide hotels liggen ten westen van Papeete. Reizigers met een meer bescheiden budget kunnen in een aantal kleine hotels en pensions logeren. Adressen (en foto’s) op de officiële website van Tahiti (www.tahiti-tourisme.be).

- Moorea

•De twee mooiste hotels met kamers in paalwoningen zijn het InterContinental Resort (prijs: vanaf CFP32.550, ongeveer €305. Tel.: (0689) 551919. Fax: (0689) 551955. Website: www.mooreainterconti.com) en het Sheraton Moorea Lagoon Resort & Spa (aan een van de mooiste stranden. Prijs: vanaf CFP36.000, €303 voor een tweepersoonskamer. Tel.: (0689) 551111. Fax: (0689) 551155. Website: www.starwoodtahiti.com). Andere aanraders zijn het Sofitel (bij de luchthaven. Tel.: (0689) 550355. Fax: (0689) 564952. Website: www.accorhotels.com) dat in juni 2006 opnieuw de deuren opent en het mooie Pearl Resort & Spa (tel.: (0689) 551750. Fax: (0689) 551751. Website: www.pearlresorts.com). Prijs: vanaf CFP27.600 (ongeveer €226).

•Een aangenaam pension: Chez Pauline met 5 kamers (+ 5 bedden in de veranda) in een charmant koloniaal huis in Afareaitu, 3 km van Vaiare en 5 km van de luchthaven in een bergachtig gebied, maar dichtbij de zee. Tel.: (0689) 561126. Fax: (0689) 837121.

•Andere pensions en kleine hotels (zelfs een kampeerplaats): www.tahiti-tourisme.be en www.tahiti1.com/hotels/moorea-lodge-fr.htm

- Fakarava

• Hotel Maitai Dream is het enige 3*-etablissement van het eiland dat zeer charmant, comfortabel en ideaal gelegen is aan de lagune en 5 minuten van de luchthaven (het hotel verzorgt de transfers). 30 mooie bungalows aan een zandstrand met een uitstekend restaurant. Leuke bar met koloniale inrichting en gastvrije ontvangst. Een aanrader voor een huwelijksreis of voor een droomvakantie om helemaal tot rust te komen. Tel.: (689) 984300. Fax: (689)984301. Website: www.hotelmaitai.com. Prijs: vanaf CFO26.500 (ongeveer €220).

Pensions: •Tetamanu Village & Diving Center (in Tetamanu): 6 bungalows in de lagune met volpension (er is geen restaurant) en arrangementen voor duikers (zie tekstkader). Prijs voor een verblijf in volpension met transfers per boot van de luchthaven en dagelijkse excursies: vanaf CFP 35.000/persoon voor 2 nachten en vanaf CFP86.000 voor een verblijf van een week. Tel.: (689)439240. Fax: (689)427770. Website: www.tetamanuvillage.pf

•Tokeran Village (in de omgeving van Rotoava): 4 bungalows bij het water die niet luxueus, maar comfortabel en netjes zijn. Prijs (met halfpension): single, CFP12.000; tweepersoonskamer, CFP 22.000; driepersoonskamer, CFP30.000. Kinderen van 4 tot 12 jaar: CFP6.000. Tel./fax: (689)984109.

•Veheveke Village (in de omgeving van Rotoava): 2 bungalows in een kleine baai met strand. Elke kamer heeft een badkamer en toilet. Gratis fietsen en kajakken ter beschikking van de gasten. Prijzen in halfpension: CFP10.000 voor een single-kamer, CFP18.000 voor een tweepersoonkamer (en tot 5 personen: CFP30.000). Kinderen jonger dan 12 jaar: CFP3.000. Tel./fax: (689)984280. Website: www.pension-fakarava.com

•Vaiama Village (in de omgeving van Rotoava): hutjes (badkamer in een ander hutje) aan een lagune. Prijzen in halfpension: CFP10.600 voor 1 persoon, CFP18.000 voor 2 personen (en tot 4 personen: CFP33.000). Kinderen jonger dan 12 jaar: CFP5.300. Tel./fax: (689)984113.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Een individuele rondleiding (of met een kleine groep) aan boord van een minibus is de beste oplossing om de eilanden te verkennen (een dag volstaat). Plaatselijke touroperators (contact: in je hotel en het plaatselijke toerismebureau) kunnen wandelingen met een gids organiseren. - Tahiti Paradise Tours: tel. (689) 865110. Musée de Tahiti et des îles: open van dinsdag tot zondag van 9u30 tot 17u30. Toegangsprijs: CFP600. - Moorea Albert Transports: tel. (689) 552110/11 (ook verhuur van wagens en bromfietsen aan aantrekkelijke prijzen): rondrit van het eiland, bezoek aan de lagune en jeep safari… Moorea Dolphin Center: reservering aanbevolen (ter plaatse in het boetiekje van het centrum in hotel InterContinental en telefonisch. Zie “Overnachten”): Website: www.mooreadolphincenter.com - Fakarava Alle excursies (+ vissen en duiken) worden georganiseerd door Maitai Dream en de pensions. Een excursie per boot naar Tetamanu (bezoek aan het dorp en snorkelen met de haaien) en de Passe Sud + barbecue op een motu met roze zand: CFP10.800. De pensions bieden dit soort excursies en uitstappen om te gaan vissen ook aan. Bezoek aan een parelkwekerij: Hinano Pearls: tel.: (689)984151 (gsm: 716841).

DUIKEN IN FAKARAVA

Fakarava is een paradijs voor duikers. Als je niet logeert in hotel Maitai Dream (met duikcentrum) kan je terecht in 2 duikcentra van Rotoava (Ta Ava Nui Plongée: tel. 689-984250) en Tatamanu. Het Tetamanu Village Diving Center is een pension van de Passe Sud met duikcenter dat arrangementen aanbiedt met verblijf in volpension (7 nachten) met 12 duiksessies. Prijs: ongeveer €1.100/persoon (andere prijzen en formules “op maat” op aanvraag. Website: www.tetamanuvillage.pf). Klanten kunnen er duiken in een natuurlijk aquarium onder de palen die de kamers en het restaurant dragen. In de lagune kan je met kleine haaien zwemmen. Tijdens het duiken wachten je nog andere verrassingen zoals de “fosse aux cent requins” en “la grotte aux napoléons” en indrukwekkende scholen van kleurrijke vissen. Fakarava zal binnenkort worden uitgeroepen tot “Biosfeerreservaat” omdat de fauna van de oceaan en lagune uitzonderlijk rijk is.

NUTTIGE ADRESSEN

In Frankrijk: Tahiti Tourisme. Maison de "Tahiti et ses îles" Boulevard Saint-Germain 28. 75005 Parijs Tel: 0033-811 46 46 80 (prijs van een plaatselijk telefoongesprek). Fax: 0033-1 55 42 61 20 E-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. Website: www.tahiti-tourisme.be



Laatst aangepast op woensdag, 07 april 2010 09:59