Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

Welkom bij de Ch’tis!

Een bezoek aan Bergues, op zoek naar de plaatsen en scènes uit de film 'Bienvenue chez les Ch'tis'. En nog veel meer…

Begin april lokte 'Bienvenue chez les Ch'tis' maar liefst 17.405.832 bioscoopgangers, en werd zo een nooit eerder gezien succes voor een Franse film. Tot dan toe had geen enkele speelfilm het record van ‘La Grande Vadrouille’ gebroken, die in 1966 in de zalen kwam. Het hoeft dan ook niet gezegd dat het ‘Ch’ti-fenomeen’ intussen ver buiten de grenzen van Noord-Frankrijk is getreden. Heel Frankrijk en zelfs België, dat vele gelijkenissen vertoont met dit stukje Frans-Vlaanderen, zijn in de ban van de Ch’tis. Het spectaculaire succes komt niet alleen de medeacteurs van regisseur-acteur Dany Boon ten goede. In Bergues, waar het verhaal zich afspeelt, stromen mensen uit alle hoeken van het land en zelfs uit België samen om deel te nemen aan de Ch’ti tour, die je langs de plaatsen van de filmopnames brengt en alle geheimpjes achter de film onthult. Reiswereld Magazine nam deel aan de tocht – een erg leuke ervaring -, maar had ook oog voor de andere bezienswaardigheden die deze versterkte stad te bieden heeft. Hier wacht je een kanaal, monumenten, prachtige Vlaamse huizen, heerlijke keukenspecialiteiten en... een bijzonder hartelijk onthaal.

Serge Sauvage, een van de gidsen van de Ch’ti tour, geeft toe dat hij de plaatselijke bevolking van Bergues, iets meer dan 4300 inwoners, nog nooit zo enthousiast heeft geweten. Dany Boon kwam hun straten, winkels en zelfs hun huizen filmen, en nodigde hen zo uit om mee te werken aan de film. Ze konden de opname bijwonen, of traden op als figuranten. Het is overduidelijk dat de acteur-regisseur mooie souvenirs heeft achtergelaten, zoals foto’s en opschriften, die nu terug te vinden zijn in zowat alle cafés en winkels. Maar zelfs na de opnames bleef het ‘Ch’ti-fenomeen’ de inwoners van Bergues verbazen: ze werden als het ware overspoeld door een hele stroom toeristen. Begin april hadden al meer dan 5000 mensen deelgenomen aan de Ch’ti tour, terwijl in dezelfde periode slechts de helft daarvan de Tour des Fortifications had gemaakt... Een andere vergelijking: in maart 2008 bezochten maar liefst 1700 buitenlanders de stad, tegenover 500 in maart 2007. En de vraag naar Maroilles-kaas (die ook aan bod komt in de filmkomedie) verdubbelde! Bezoekers van de Ch’ti tour zijn mensen uit het Noorden van Frankrijk, maar ook van elders in Frankrijk, en Belgen, zowel Franstaligen als Nederlandstaligen. De Franstaligen delen vaak het accent en de Noord-Franse dialectische uitdrukkingen, terwijl de Nederlandstaligen vooral culinaire specialiteiten zullen herkennen, de oorsprong van een aantal woorden en de Vlaamse architectuur. Laten we immers niet vergeten dat we hier in Vlaanderen zijn, op ongeveer twintig minuutjes van de grens met België en de Vlaamse badsteden. Frans Vlaanderen en Belgisch Vlaanderen hebben een gemeenschappelijke geschiedenis, en de vroegere bevolking van Bergues sprak Vlaams (80% van de gemeentelijke archieven is in het Nederlands), een taal die men nu in Bergues sinds 2 jaar opnieuw leert, in avondschool en sinds september in 4 lagere scholen. In de sporen van 'Bienvenue chez les Ch'tis', brengen we dus een bezoek aan het zo dichtbije Bergues, om een stukje miskend patrimonium opnieuw te ontdekken.

Voor wie de film nog niet heeft gezien…

Gestraft door zijn oversten ziet Philippe (rol gespeeld door Kad Merad) zich genoodzaakt te verhuizen naar Le Nord, het noorden van Frankrijk. Met grote tegenzin verlaat hij het zuiden van Frankrijk, waar hij vrouw en kind achterlaat, om de nieuwe postdirecteur van Bergues te worden. Maar hij wordt er warm onthaald door zijn werknemers (onder wie Dany Boon, alias Antoine) en de Ch’tis in het algemeen. Beetje bij beetje ontdekt hij dat het leven er allerminst even triest is als het weer. Geleidelijk aan ontstaan mooie vriendschappen en de vooroordelen storten in als een kaartenhuis...Laatst aangepast op maandag, 05 april 2010 14:30