Naam:
Email:
Uitstap in België. De Vlaamse trappistenabdijen
PDF Afdrukken E-mailadres

Good to know...

Zeg niet zomaar een trappist!

Verwar trappistenbier niet met abdijbier! Er worden nu veel bieren verkocht die niet in een abdij worden geproduceerd, maar die zich een “religieus” imago hebben aangemeten. Het “heilige”-marktsegment blijkt immers bijzonder winstgevend te zijn en de “speciaalbieren” worden steeds populairder. Toch bestaan er slechts zes bieren ter wereld die een authentiek “trappistlabel” mogen dragen (Westmalle, Westvleteren en Achel, maar ook Chimay, Orval en Rochefort). Om het “Authentic Trappist Product”-label (herkenbaar aan het zeshoekige logo) te mogen dragen, moeten deze bieren aan drie voorwaarden: gebrouwen worden in een trappistenabdij, onder toezicht van de monniken die het grootste deel van de opbrengst van de productie moeten besteden aan liefdadigheidswerken met een sociaal karakter. Onlangs eiste een Tsjechische brouwerij uit Zeliv, het recht op om zich de 7de abdij te mogen noemen waar trappistenbier werd geproduceerd. Maar François de Harenne, de woordvoerder van de “International Trappist Association ” en commercieel directeur van de abdij van Orval, wees de Tsjechische broeders op hun foutieve interpretatie van de benaming “Trappist”: “deze naam verwijst niet naar een soort bier, maar naar een zogenaamde ‘herkomstbenaming’: trappistenbier moet in een trappistenabdij worden gebrouwen, maar de Tsjechische geestelijken zijn premonstratenzer”…

Van graan tot bier…

De productie van trappistenbier verloopt volgens verschillende stappen: het pletten van de mout, het brouwen (samenvoegen van de vergruisde mout, andere niet-gekiemde graangewassen en water dat opgewarmd wordt tot op welbepaalde temperaturen), het filteren (om de wort te bekomen dat na het fermenteren bier wordt genoemd), het koken (van de wort en toevoeging van de hop), het klaren in de centrifugeermachine, het afkoelen, het gisten (wort met gist in speciale kuipen gedurende meerdere dagen), het bewaren in een kuip, het overtappen van het bier naar andere kuipen en een bijkomende gisting (bottelen van het bier met toevoeging van gist). Het bruisende vocht ontstaat na drie weken opnieuw fermenteren.

Trappistenroute praktisch

Westvleteren

•Hoe ernaartoe? Westvleteren ligt halverwege de baan van Veurne naar Ieper.

•Info Westvleteren en omgeving. Toerisme Vleteren, Kasteelstraat 39, 8640 Vleteren, tel.: 057-40 00 99 ( Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. ).

•Abdij van Westvleteren (Saint Sixtus). www.sintsixtus.be

•Info Lo-Reninge. Bezoekerscentrum Lauka, Markt 17a, 8647 Lo-Reninge, tel.: 058-28 91 66 (www.lauka.be/ Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. ). Dit is een van de mooiste toerismebureaus van België. Het kantoor is ondergebracht in een gewezen brouwerij. In de kelders kan je de sfeer van de wereldvermaarde koekjesfabriek Destrooper opsnuiven. In een handige brochure ontdek je de verblijfplaatsen, bezienswaardigheden en activiteiten van de regio.

•Overnachten. Naast het “De Vrede”-centrum in de abdij van Westvleteren (zie reportage), is het hotel-restaurant Stadhuis (Markt 1, 8647 Lo-Reninge, tel. 058 -28 80 16, www.stadhuis-lo.be/ Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. ) een echte aanrader. Je verblijft er in het gewezen Stadhuis. Het gebouw werd in 1566 opgetrokken in typische Vlaamse renaissancestijl. Nu kan je hier in een gezellig en comfortabel hotel met sauna logeren.

Westmalle

•Hoe ernaartoe? Westmalle ligt ten noordoosten van Antwerpen, aan de Nederlandse grens (baan Antwerpen-Turnhout).

•Info over Westmalle en omgeving. Je vertoeft hier in de Antwerpse Kempen. Info: www.kempen.be. Er bestaan tal van brochures over de fietsroutes (bijvoorbeeld de “Trappistenroute”, 52 km), de verblijfplaatsen, de activiteiten en nog veel meer. Info: Toerisme Provincie Antwerpen, Koningin Elisabethlei 16, 2018 Antwerpen, tel.: 03-2406373 ( Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. ). •Abdij van Westmalle. www.trappistwestmalle.be

•Verblijfplaatsen voor wie op zoek is naar rust. Er bestaat een circuit van 4-dagen rond het thema “abdijen” (Tongerlo, Postel en Averbode, met een overnachting in de Priorij van Corsendonk). Info: zie Toerisme Provincie Antwerpen hierboven.

•Info over Zoersel. Toerismebureau Zoersel: 03-3129410.

Achel

•Hoe ernaartoe? Achel ligt aan de Belgisch-Nederlandse grens (baan Hasselt-Eindhoven) ongeveer 13 km ten noorden van Peer (baan N748 Peer/Valkenswaard).

•Info over Achel en omgeving. Toerismebureau, Generaal Dempseylaan 1, 3930 Hamont-Achel, tel: 011-646070.

•Abdij van Achel. www.achelsekluis.org. Je kan de brouwerij niet bezoeken, maar in de herberg-cafetaria kan je de bieren van Achel proeven. Info: 011-80 07 69



Laatst aangepast op maandag, 05 april 2010 09:14