Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

Groot-Brittannië

Voordelig Londen! Een weekend voor minder dan € 200!

Zet uw vooroordelen maar snel opzij: de Britse hoofdstad ontdekken met een beperkt budget, het kan wel degelijk! Daarvoor hoeft u zelfs nergens op te beknibbelen. Culturele bezoeken, voorstellingen en musicals, een goed restaurant en het obligate shoppen: het hoort er allemaal bij. Gelukkig is er geen gebrek aan goedkope maar kwalitatieve adresjes en activiteiten. U moet ze enkel weten te vinden in de ongelooflijke waaier van mogelijkheden. En dan zijn er nog de trucjes om hier en daar kortingen of gratis aanbiedingen mee te pikken... Een handleiding voor een weekendje Londen voor minder dan € 200!

DAG 1

VOORMIDDAG: DE MOOISTE MUSEA AAN € 0!

In Londen betekent ‘nationaal museum’ zoveel als ‘gratis’, tenminste voor de indrukwekkende permanente collecties, en soms zelfs voor een geleid bezoek met gids. Goed nieuws, want Londen heeft enkele van de meest prestigieuze musea ter wereld. Bezoek dus gratis en voor niets volgende musea:

- Tate Modern: Gevestigd in een oude elektriciteitscentrale langs de Thames, is dit gebouw op zich al een bezoek waard. Tate Modern is het grootste museum van moderne kunst in het hele Verenigd Koninkrijk, met werken van de beroemdste kunstenaars uit de 20e eeuw: Picasso, Dali, Warhol, ...

- Tate Britain: De grootste verzameling Britse kunst ter wereld. O.a. werk van William Turner, John Constable, William Blake, David Hockney, Francis Bacon, en andere bekende kunstenaars van de voorbije 500 jaar. - British Museum: Dit wereldberoemde museum telt niet minder dan zes miljoen kunstwerken en objecten, en jaarlijks komen er minstens evenveel bezoekers over de vloer: dit is de drukst bezochte plek in Londen. U vindt er een overzicht van de complete geschiedenis van de mensheid in allerlei domeinen, maar het zijn vooral de pareltjes uit de oudheid die de aandacht trekken: de Steen van Rosetta, de friezen van het Parthenon, een groot Boeddhabeeld,...

En ook de musea van South Kensington: De prachtige musea van South Kensington heeft Londen te danken aan prins Albert (1819-1861), de prins-gemaal van koningin Victoria. Ze werden gebouwd met de opbrengst van de Wereldtentoonstelling van 1851, met het doel de wijk om te toveren tot een centrum van kunst, cultuur en wetenschap.

- Victoria & Albert Museum: Dit kolossale museum (meer dan vier miljoen objecten, tentoongesteld in meer dan 10 km galerijen) biedt voor elk wat wils. De mooiste middeleeuwse collecties ter wereld, een respectabele afdeling Indische kunst, een overzicht van de mode doorheen de eeuwen, de geschiedenis van de Britse kunst en Brits design, collecties van foto's en van beeldhouwwerken,... U merkt het, zelfs een hele dag volstaat niet om alles te zien.

- Science Museum: Zeven verdiepingen vol machines en werktuigen, uit alle domeinen van de wetenschap (van cinema en informatica tot oceanografie en geofysica), op ludieke en didactische wijze gepresenteerd. Zeker een bezoekje waard is de afdeling geneeskunde, met een tentoonstelling van grappige en ook huiveringwekkende historische instrumenten en medische praktijken.

- Natural History Museum: In de 'Life Galleries' leert u de boeiende wereld kennen van flora en fauna. In de 'Earth Galleries' komt u meer te weten over geologie en de geschiedenis van de aarde.

- Andere gratis musea: Imperial War Museum (gewijd aan beide wereldoorlogen), John Soane Museum (voormalig huis met studio van architect Soane), Museum of London (de geschiedenis van de stad), National Maritime Museum, Royal Air Force Museum, Theatre Museum, enz.

LUNCH: INDISCHE TAPAS VOOR € 10!

Neem de metro tot één van de volgende stations, afhankelijk van waar u komt: Tottenham Court Road, Oxford Circus of Picadilly Circus. Loop dan naar Wardour Street, in de wijk West End, waar u een bijzonder aangename culinaire verrassing wacht, aan spectaculair lage prijzen. Zelfs als u niet zo’n liefhebber bent van de Indische keuken (alomtegenwoordig in Londen), zult u hier wellicht uw mening herzien. Restaurant Imli heeft namelijk de traditionele Indische recepten heruitgevonden met veel gevoel voor originaliteit en creativiteit, zowel qua smaak als qua presentatie. In een trendy en smaakvol interieur kunt u er genieten van verrukkelijke tapas: een assortiment verschillende gerechten om van te proeven en te delen met uw disgenoten (een concept dat komt overgewaaid van de kleine porties die Indiërs meestal op de markt kopen). De prijzen zijn verbluffend laag. Voor een lunch (3 tapas, wat overeenkomt met een voorgerecht en hoofdgerecht) betaalt u amper meer dan € 10 (£ 7), de erg uitgebreide menu's bestelt u al vanaf £ 14,5 (€ 21). En als u nog even kunt wachten met eten, bent u nog goedkoper af. Tussen 15 en 17 uur is er de 'Enjoy tea & tapas' formule: voor 6 tapas en een kopje thee betaalt u dan slechts £ 4,50 (€ 6,50). Om het nog laagdrempeliger te houden, laat Imli in het weekend kinderen gratis eten! Het restaurant is immens populair, en terecht. In de komende vijf jaar willen de eigenaars nog 10 nieuwe vestigingen openen. Imli Restaurant, 167-169, Wardour Street. Tel.: 0044-(0)20 72874243. Site: www.imli.co.uk

NAMIDDAG: SHOPPEN (BUDGET: ZELF TE BEPALEN):

De beste adressen van Oxford Street en Regent Street Niets beters dan een wandelingetje om uw eten te verteren. Op een boogscheut van restaurant Imli liggen Oxford Street en Regent Street, het shoppingparadijs van Londen. Alle grote ketens zijn er vertegenwoordigd, maar ook een heel aantal 'made in Britain' winkels, waar u de allerlaatste modetrends terugvindt. De prijzen zijn natuurlijk hoger dan in België, maar u ontdekt er dan ook kleding en accessoires die bij ons onvindbaar zijn. Sommige winkels zijn wel merkbaar goedkoper, zonder aan kwaliteit in te boeten. Twee voorbeelden van zaken waar u aardige koopjes kunt doen:

- John Lewis: Gigantische department store van meerdere etages in Oxford Street. In deze doolhof van rekken en rayons kunt u echt alles kopen: modieuze kleding, baby-artikelen, meubelen, lederwaren, boeken, parfums, doe-het-zelfartikelen, computers,... U vindt er dezelfde merken als in andere winkels, maar omdat de John Lewis-keten overal in het Verenigd Koninkrijk gegarandeerd de laagste prijs biedt, bent u hier vaak goedkoper af. Grappig detail: de personeelsleden van de klantendienst zijn herkenbaar aan hun Miss- of Mister-sjerpen. Site: www.johnlewis.com

- Top Shop: Nog een typisch Britse keten, die doet denken aan H&M, maar dan groter en excentrieker. Verspreid over meerdere etages (eentje is volledig gewijd aan schoenen), biedt dit adres een overweldigend aanbod hypermodieuze kleding en accessoires, sommige van de hand van modeontwerpers en designers (al zijn die natuurlijk duurder). Ook leuk: truitjes en andere artikelen voor huisdieren, zodat die er even hip uitzien als hun baasjes! U kunt ook van tevoren een kijkje nemen en tijd uitsparen: surf gewoon naar www.topshop.com, waar u de afbeeldingen en de prijzen vindt van alle verkochte items.

APERITIEF AAN HALVE PRIJS: 1 COCKTAIL VOOR € 5!

Een twintigtal hippe etablissementen hebben tussen 17 en 19 uur hun 'Happy Hour': een moment waarop bepaalde drankjes en snacks verkocht worden met stevige kortingen, soms tot 50%. Een overzicht van die zaken - meestal een combinatie van bar, restaurant en nachtclub - vindt u op www.latenightlondon.co.uk. Zo is er de Sway in West End, een chique club met lederen zetels en kristallen lusters, niet ver van Covent Garden en vlakbij de theaters... een aanrader om de avond door te brengen. Zet uw shopping bags af in het hotel en neem vóór 19 uur een aperitiefje. Wijn, champagne en cocktails, maar ook nachos of burgers, zijn tot de helft goedkoper dan gewoonlijk. Sway, 61-65 Great Queen Street. Tel.: 0044-(0)020 74046114. Site: www.swaybar.co.uk

'S AVONDS: EEN DINER + VOORSTELLING AAN HALVE PRIJS (BUDGET: € 33)!

Om de avond op een typisch Londense manier door te brengen, kunt u een van de shows op West End bijwonen, het theaterdistrict van Londen. In de beste Broadway-traditie worden hier het hele jaar door musicals opgevoerd. Sommige zijn erg befaamd en daardoor ook duur, maar u kunt tickets aan halve prijs krijgen door ze de dag zelf te kopen bij Tkts, op Leicester Square (één metrostation verwijderd van Covent Garden). Let wel op voor de openingsuren: van maandag tot zaterdag van 10 tot 19 uur, maar op zondag enkel van 12 tot 15 uur. Een andere tip: sommige theaters bieden een speciale formule ‘musical + maaltijd’ aan. Dineren doet u vooraf in een restaurant in de buurt, waar de inrichting u al in de juiste sfeer brengt. Wie bijvoorbeeld, zoals wij, voor de show 'Footloose' had gekozen (helaas niet meer in de zalen), kon in een restaurant met een typisch Amerikaans fiftiesinterieur dineren. Prijs van de avond, de dag zelf bij Tkts geboekt: slechts £ 19,95 + £ 2,50 administratieve kosten. In totaal: € 33. Een buitenkansje, als je het ons vraagt.Laatst aangepast op zaterdag, 03 april 2010 10:23