Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

WAAR BELGISCHE VAKANTIEGANGERS STRESS VAN KRIJGEN... EN JIJ?

Touring_ET_2

Bang voor een ongeval onderweg, om het vliegtuig te missen, om je bagage of je kinderen kwijt te raken... Touring zette op een rijtje waar de Belgen bang voor zijn wanneer ze op reis vertrekken! Samen met studiebureau iVox werd in februari een enquête afgenomen die vooral keek naar stress bij vliegtuigvakanties of reizen met kinderen tussen 0 en 12 jaar. Herken je jezelf hierin?

Als je zoals de meerderheid ben van de 1000 ondervraagden (zie infografiek onderaan), ga je minstens een keer per jaar met vakantie en doe je dat georganiseerd. Je plant je reis namelijk minstens zes maand van tevoren.

Stress met de kinderen, stress op het vliegtuig...

Als je met kinderen reist, dan vertrekt je met de auto. En dat vertrek zorgt voor veel meer kopzorgen dan wanneer je geen kinderen heeft. Een sterke voorbereiding is alles. Dus maak je een lijstje met spullen die je niet mag vergeten en ergens achter in je hoofd doemt het schrikbeeld van een ongeluk onderweg op, of dat van een kind dat je niet meer vindt of dat ziek wordt. Dit vind je nog erger dan files onderweg.

Als je daarentegen (met of zonder kinderen) met het vliegtuig vertrekt, ben je veel minder bang voor een ongeluk dan om je vlucht te missen, je koffers kwijt te raken, een vertraging of een geannuleerde vlucht; je heb het vast allemaal al een keer meegemaakt.

Ramp: de knuffel ligt nog thuis!

Hoeveel zorgen je je ook maakt, je heb waarschijnlijk, net als 30% van de ondervraagden, niet echt een idee van wat de reisverzekering die je heb afgesloten, precies dekt. Touring en iVox onderzochten naar welke diensten men in het buitenland graag wilt kunnen rekenen en dit waren de antwoorden: als je met kinderen reist, vind je het belangrijk dat je een vervangwagen krijgt of dat je op bijstand kan rekenen, dat de persoon aan de andere kant van de lijn naar je luistert en dat, als dat nodig is, medicijnen, een kinderwagen (of ander babymateriaal) en zelfs de lievelingsknuffel van je kind, die je thuis ben vergeten, op je vakantiebestemming afgeleverd worden!

Slechts 1 vakantieganger op 4 vraagt een schadevergoeding bij problemen

'Uit de studie bleek dat mensen die met het vliegtuig reizen, niet altijd weten tot wie ze zich kunnen richten om een schadevergoeding voor een geannuleerde vlucht of verloren koffers te krijgen. Resultaat: slechts een kwart vraagt ook echt een compensatie voor problemen', stelt Lorenzo Stefani, woordvoerder van Touring, vast.

Zen op reis...

Touring_2_ok

Dit is het tweede jaar dat Touring, de grootste organisatie van België voor bijstand bij pech (1948) en bijstand op reis (1958), peilt naar wat voor stress zorgt bij vakantiegangers. Met de resultaten wordt ook echt iets gedaan. Dit jaar werd de reisverzekering met twee garanties uitgebreid: Fly Zen (schadevergoeding, in Europa, voor een vertraging of een geannuleerde vlucht, als je niet aan boord kon, als je zitplaats een klasse werd verlaagd…) en Kids Zen dat niet alleen de thuisgelaten knuffel (!) nastuurt, maar ook prioritair bijstand geeft en overal ter wereld een tolk voorziet!

Touring krijgt zo’n 120.000 oproepen per jaar, ook op zondag om drie uur 's ochtends. Ze komt in het buitenland vooral tussen voor bijstand bij pech, het voorzien van een vervangwagen, een dringende terugkeer naar België, repatriëring van personen of huisdieren, bij natuurrampen of uitzonderlijke weersomstandigheden.

Touring_Info_NL

Laatst aangepast op vrijdag, 18 maart 2016 10:42