Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

Vakantie op de eilanden van de Charente-Maritime

Poitou Iles ET

Het île de Ré en het île d’Oléron, twee pareltjes aan de kust van de Charente, zijn alles wat je nodig hebt voor een geslaagde vakantie: een ongerepte omgeving, opmerkelijk architecturaal en historisch erfgoed, leuke kustplaatsjes, lange zandstranden, heel wat watersportactiviteiten, gezellige haventjes en lekkere streekproducten. Bovendien zijn ze ook gemakkelijk te bereiken: een brug naar Ré en een viaductbrug naar Oléron. Kleiner en minder bekend, maar zeker even mooi, zijn het île d'Aix en het île Madame. Ze zijn zo bijzonder dat je niet anders dan gecharmeerd kunt zijn…

Het ecosportieve Oléron

Poitou Iles Oleron

Het authentieke, ongerepte île d’Oléron (dat ook wel ‘La Lumineuse’ wordt genoemd) geeft zijn geheimen niet zomaar prijs. Neem de tijd om door de dorpjes met blauwe en groene luiken te kuieren, te surfen op de golven of te wandelen langs de schitterende zandstranden. Je komt er via de 3 km lange brug, al een attractie op zich voor de kinderen. Stap een wereld met een sterke persoonlijkheid binnen, waar de fiets heer en meester is. Het behoud van de omgeving is voor de inwoners van het eiland echt een prioriteit, zij letten erop dat niets hun paradijsje verstoort. De fietspaden zijn dan ook aangelegd met kalksteen en niet met teer, dat is veel beter voor het milieu. Trek van de kust naar de bossen, dwars door duizenden hectaren pijnboombossen en langs zoutmoerassen waar de bekende oesters van Marennes-Oléron gekweekt worden. De omgeving is echt uniek en het uitzicht op Fort Boyard krijg je er zomaar bij.

Vissershavens als La Côtinière, jachthavens als Saint-Denis d’Oléron en Boyardville, kustplaatsjes Saint-Trojan, Dolus-d’Oléron, La Brée-les-Bains en Saint-Georges d’Oléron… Het zuidelijkste eiland in de Atlantische Oceaan heeft voor ieder wel wat te bieden. Met zijn 30 km is het eiland niet heel groot, maar toch na Corsica het grootste Franse eiland. Als je wilt winkelen of lekker eten, ga je naar de ‘hoofdstad’, die ligt aan het moeras: Saint-Pierre met verkeersvrije straatjes en een gezellige sfeer.

Zet je fiets opzij en waag je aan voetvissen! Maar alle stenen die je omdraait of verlegt, hebben een invloed op het ecosysteem van het eiland. Voor je begint, onthoud je alle geboden van de voetvissers en vraag je na welke regels je in acht moet nemen (de vangst is beperkt tot 5 kg per persoon per dag).

Heb je liever zin in wat rust in je hoofd? Ook dat kan! Geniet terwijl je kijkt naar wat de surfers, de plankzeilers en andere watersporters uitspoken. Misschien probeer je daarna zelf wel eens te stand-up paddlen, surfen, windsurfen of bodyboarden. Je kunt natuurlijk ook op ontdekking gaan naar de vuurtoren van Chassiron, in het noordwesten. Het uitzicht boven aan de 224 treden (46 m hoog) is adembenemend.

Meer informatie op www.oleroneiland.nl

Het esthetische Ré

Poitou Iles Re

Knusse dorpjes, mooie huizen, leuke winkels… Het île de Ré heeft cachet! Zoals alle glamourbestemmingen heeft ook Ré enkele musts en rituelen en cultiveert het een manier van leven die mensen aanspreekt. Wat mag je niet missen: de winkels aan de levendige kade van Saint-Martin-de-Ré, gevolgd door een koffiepauze in de haven en een wandeling langs de walmuren, afgesloten met een fraai uitzicht op de doorvaart. De stervormige versterkingen zijn door de Unesco op de werelderfgoedlijst gezet en zijn het werk van ingenieur Vauban, die ze tussen 1681 en 1684 aanlegde. Nog een typisch dorpje voor het eiland is La Flotte-en-Ré met wandelstraatjes en een zakdoekgrote jachthaven. De beroemde middeleeuwse markt is de plek bij uitstek om te smullen van de oesters, het zout, de fleur de sel en de aardappelen van Ré die iedereen kent omdat ze zo zacht en verfijnd zijn.

Ré is in de eerste plaats een eiland van contrasten. Over 26 km krijg je het eiland te zien zoals het echt is. De natuur spreekt minstens zoveel aan als het luxueuze kantje. Er zijn de uitzonderlijke natuurgebieden, de zoutmoerassen met geometrische en regelmatige vormen die een fraai net vormen. In dit rijke, maar kwetsbare ecosysteem telden we meer dan 300 vogelsoorten. Hoog boven de moerassen hebben zij vast een fenomenaal uitzicht op dit schilderij van zout en land.

Het île de Ré spreidt een heel mooi palet tentoon! De typische huisjes van het ‘witte’ Ré barsten van de kleuren, de groene luikjes passen heel mooi bij de stokrozen. Ars-en-Ré kiest dan weer voor zwart en wit, de klokkentoren is een richtpunt voor vissers. Je dwaalt met plezier door de charmante steegjes van dit ‘mooiste dorp van Frankrijk’. Je sluit de avond af met een portie schaal- en schelpdieren in de haven. Het eiland kan rekenen op heel wat trouwe fans die steevast kiezen voor hun lievelingsdorp. Het lijkt wel het einde van de wereld, dat laatste dorpje tussen stranden, Les Portes-en Ré. Of je nu kiest voor de natuur of een vipbehandeling, het île de Ré heeft altijd stijl en ademt charme.

Meer informatie op www.iledere.com

Het avontuurlijke Aix

Poitou Iles Aix

Dit eiland bereik je enkel met de boot! Het avontuur op weg naar het île d’Aix volgt het ritme van de golven. Zodra de boot is aangemeerd, ga je op onderzoek. Het eiland is amper 3 km lang en 700 m breed, maar heeft heel wat te vertellen, dat merk je meteen aan de vele forten, de batterijen en de walmuren. Als sluitstuk van de verdedigingswerken van het arsenaal van Rochefort kan het eiland bogen op enkele voorbeelden van militaire architectuur, zoals het fort de la Rade, het fort Liédot en de versterkingen die rond een deel van het dorp liggen. Zij verwijzen naar de bekende personen die hier hebben verbleven, zoals Vauban aan wie we de verdedigingswerken danken en Napoleon Bonaparte, die de dagen voor zijn verbanning hier op het eiland doorbracht. Er is een museum gewijd aan de keizer.

Zet de auto opzij, je mag bijna nergens rijden (auto’s zijn verboden, behalve voor eilandbewoners en mensen met een speciale vergunning). Het eiland staat ook te boek als een uitzonderlijk natuurgebied. Je ontdekt het te voet in 3 uur, maar ook met de fiets of in de zomer met een koets …

Meer informatie op www.rochefort-ocean.com

Het mysterieuze Madame

‘Madame’ kun je enkel bezoeken bij laagwater. Wandel over de zandbank bij Port-des-Barques. Het eiland weet zijn troeven uit te spelen. Zodra je er bent, luister je … naar de stilte en doe je lekker niets! Je bent het misschien niet gewend, maar op die manier geniet je ten volle van dit leuke plekje in de Atlantische Oceaan, waar het leven op een rustig ritme verderkabbelt. De vele baaien zijn de geknipte plek voor een pauze, al was het maar om te genieten van het uitzicht op de trechtermonding van de Charente en Fouras-les-Bains. De schollen, netjes op een rij aan de waterkant, en de visboerderij op het eiland herinneren je eraan dat de weinige activiteiten hier vooral gericht zijn op de oceaan.

Meer informatie op www.rochefort-ocean.com
Laatst aangepast op woensdag, 29 april 2015 07:05