Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

ZWITSERLAND: WINTERSE GEZINSVAKANTIE IN NENDAZ

Nendaz ET

Nendaz, een heerlijk charmant wintersportplaatsje op een plateau dat hoog boven de vallei van de Rhône uittorent. Het ligt in het hart van Wallis, amper 6,5 uur rijden vanaf onze grens. De zon schijnt er 300 dagen per jaar en je hebt er een vrij uitzicht over de Alpen. De streek kreeg terecht het label 'Family Destination', want er zijn een heleboel activiteiten en voorzieningen voor gezinnen; een plezier voor de ouders, want zij genieten van bijzondere momenten met hun kinderen... of zonder, want de kinderen kunnen ook alleen plezier maken. Wij richten onze aandacht op wat je niet mag missen, ook als je niet van skiën houdt…

Skiën door het hart van de Quatre Vallées

Nendaz Ski

Wie Nendaz zegt, denkt meteen aan skiën en surfen. Van december tot april ligt er gegarandeerd sneeuw, dankzij de kanonnen die de pistes in een dik, wit tapijt hullen wanneer het weer niet echt meewil. En midden in het skigebied de Quatre Vallées, dat een van de grootste van Europa is, ligt het wintersportplaatsje Nendaz, goed voor 400 km afdalingen tussen 1350 en 3330 meter hoogte. De top van de legendarische Mont Fort bereik je te voet, je neemt de mechanische skiliften en bewondert het panorama dat zich tot de Mont Blanc uitstrekt. Maar hier doe je zoals de lokale bevolking en ga je niet skiën, maar 'freeriden'. Geen enkel ander gebied heeft zoveel gespecialiseerde spots, niet aangestampt, maar wel beveiligd. Kinderen leren hier al vanaf 2,5 jaar spelenderwijs skiën in een van de vijf scholen, waar ze enkele uren of zelfs een hele dag terechtkunnen.

Sleeën, hondensleeën, sneeuwschoenen...

Nendaz Activités

De hellingen van Nendaz zijn het speelterrein van gezinnen: heerlijk sleeën of op een rubberband naar beneden glijden op een voor hen voorbehouden piste van 3 km, schaatsen op de schaatsbaan, die 's avonds geregeld omgetoverd wordt tot een Ice Disco, te voet door de besneeuwde bossen lopen, langlaufen (9 km) of met de sneeuwschoenen aan een van de 7 wandelingen volgen, waarvan er eentje speciaal aangepast is aan kinderen. Als je deze (en vele andere) activiteiten graag een keer uitprobeert, haal je bij de hotels, in de winkels en restaurants in de buurt een brochure die wekelijks verschijnt, met daarin het aanbod voor groot en klein. Heb je zin om met een hondenslee te rijden? Wil je je wel een keer wagen aan een zwierige pirouette op de schaatsbaan? Of maak je liever een afdaling in het flakkerende licht van fakkels?

Streekproducten proeven

Nendaz Gastronomie

Naast sportieve activiteiten staat ook een kennismaking met cultuur en streek op het programma. Zo kun je een bakkersatelier volgen, typische producten uit de Quatre Vallées proeven, zoals honing, gedroogd vlees, wijn, kaas uit Nendaz en abrikozen (wij telden maar liefst dertig soorten!). In de winter proef je ze gedroogd of opgelegd in alcohol (abricotine), als jam of stroop. Het skioord is een van de belangrijkste Zwitserse producenten van frambozen. De hoge ligging is namelijk ideaal voor de teelt van deze vruchten, de nachten zijn koel en de dagen zonnig. Hou je van lekker eten? Probeer dan de twee restaurants die een vermelding kregen in Gault & Millau. Loris Lathion, chef van Le Mont-Rouge, kreeg een 15/20 (menu's vanaf € 71), de Auberge Les Bisses ging lopen met een 12 voor zijn bergkeuken die door Patrick Fournier in een nieuw jasje werd gestopt (menu vanaf € 58).

Wandelen door de oude dorpskern

Nendaz Village

De gemeente Nendaz bestaat uit 17 dorpen en gehuchten. Het oudste, Haute-Nendaz, heeft enkele smalle straatjes omzoomd met traditionele houten huizen, schuren en raccards, dat zijn oude gemeenschappelijke graanschuren, een herinnering aan het landelijke verleden van het gehucht. Elke maandag maak je van 15.30 tot 17.30 u gratis een wandeling die je onderdompelt in de geschiedenis en de verhalen van het charmante bergdorp. Je begint bij de Moulin du Tsâblo, die er weer net zo uitziet als in de 19de eeuw, toen Haute-Nendaz minstens 12 werkende molens telde langs de waterlopen en bergrivieren.

Bijzonder: een alpenhoorn bespelen

Nendaz Cor des Alpes

Er valt nog meer te beleven in het dorp: de traditie van de alpenhoorn, het symbool bij uitstek van de regio. Het blaasinstrument is zo'n 3,60 meter lang en veroorzaakt een krachtige echo in de valleien. Vroeger werd het daarom gebruikt om de inwoners te waarschuwen voor gevaar of om hen naar de kerk te roepen. Vandaag is het vooral een lokale traditie tijdens feesten en plaatselijke of internationale evenementen. En het leuke is dat je ook zelf het instrument mag bespelen. Elke donderdag is er een kennismaking van twee uur, maar je kunt ook een tweedaagse stage boeken.

Wellnesspauze in de Spa des Bisses

Nendaz Spa

Tussen twee activiteiten door of terwijl de kinderen gaan skiën, geniet jij van een verkwikkende pauze in de ruime Spa des Bisses (Spa 4 Vallées). Er is gekozen voor een alpiene inrichting met veel hout, steen en water. De twee verdiepingen zijn goed voor 2200 m² binnen- en buitenruimten met een adembenemend uitzicht op de omliggende toppen. Sauna's, grotten (zout, ijs, warmte), zwembad met attracties, baden (steen, dauw...), flotarium, fitness... Dat zijn maar enkele voorbeelden van de voorzieningen die je kunt gebruiken. Er is ook een kinderzone. Om voluit van dit alles te genieten, kies je voor het forfait 'Au fil du Bisse' (€ 63 per persoon). Daarmee krijg je de hele dag toegang tot alle voorzieningen in de spa en de fitness, maar ook een lunchmenu (3 schotels, water en koffie) in de carnotzet, de authentieke Zwitserse taverne van het viersterrenhotel Nendaz, waar de spa onderdak vond. Vanwaar de naam? Die komt van de bisse die hier loopt. Een bisse is een irrigatiekanaal dat door de bergen en de streek kronkelt en bij mooi weer de plek bij uitstek is voor een panoramische wandeling door de natuur.

GEZINSTIPS IN NENDAZ

Nendaz Familles

Nendaz Tourisme biedt heel wat voordelen voor gezinnen: korting op de mechanische skilift, kinderoppasdienst en crèche, gratis leuke activiteiten, wandelingen met de buggy, aangepaste kamers, animatie tijdens de eindejaarsperiode…

Ter info: je kunt je vakantie in Nendaz boeken bij touroperators TUI en Thomas Cook.

Voor meer info: +41 27 289 55 89, www.nendaz.ch en www.MySwitzerland.com/gezin

Laatst aangepast op vrijdag, 21 oktober 2016 11:48