Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

FETE DE LA GASTRONOMIE, IN DE SLOTGRACHTEN VAN DE VESTING VAN SEDAN

Sedan Gastro ET

Op 26 en 27 september wordt in de slotgrachten van de grootste vesting van Europa plaatsgemaakt voor het derde Feest van de Gastronomie. Deze plek is zowel magisch als uniek en bijzonder. Ideaal dus voor duizend-en-een gratis (of toch bijna!) culinaire ontdekkingen: kooklessen, gastronomische animatie voor alle leeftijden en een buffet van de hand van de grootste chefs. Een originele, heerlijke manier dus om een dag of twee te smullen in deze stad, die het label 'Kunst- en Geschiedenisstad' kreeg en amper 20 km van de Belgische grens ligt…

Sedan_Lallement_NLDe tweede editie van het Fête de la Gastromie kon rekenen op 20.000 bezoekers en daarmee is het feest een belangrijk evenement geworden in de Champagne-Ardenne. Peetvader is Arnaud Lallement, beste chef van de streek en bekroond met drie sterren en 5 koksmutsen in Gault&Millau! Wat willen de feestelijkheden bereiken? De (fijne) gastronomie toegankelijk maken voor iedereen. Dat doen ze met heel wat gratis kennismakingen en ateliers voor volwassenen en kinderen. Op het programma staat onder meer een markt met een zestigtal exposanten uit de Franse Ardennen en de Champ-Ardennais, maar ook uit België en Luxemburg. Sla er een voorraadje streekspecialiteiten in: fijne vleeswaren, bier, wijn, Champagne (vul je kelder nu al goedkoop voor de feestdagen) en natuurlijk kaas, zoals de Noyers Pont-Maugis die speciaal werd gemaakt voor het eerste Fête de la Gastronomie.

Proeven en uitproberen, aan de voet van de vesting, ook voor de allerkleinsten!

Sedan Gastro Concours

Maar er valt nog meer te beleven in de slotgrachten van het kasteel: een tentoonstelling rond eetbare planten, kooklessen (ook voor kinderen), een wijncursus, streekgerechten met bijpassende bieren (bijvoorbeeld een Ardeense salade, de tegenhanger van onze Luikse salade, maar dan met paardenbloemen)! Ook aan de kinderen is gedacht, zij kregen hun eigen plekje met een kinderboerderij, een melkbar en een toog waar ze snoepjes en ander ambachtelijk suikergoed kunnen proeven…

Houd zeker nog wat tijd vrij voor een unieke belevenis: de proeven voor de 'Trophée de Cuisine Club des Ardennes', die al even sterk zijn als wat je op de televisie te zien krijgt. Zo moeten de kandidaten, allemaal liefhebbers, onder andere met enkele verrassingsingrediënten een verrine maken!

Buffet van de chef: een gastronomisch menu voor € 10

Sedan Gastro Chapiteau

Maar het hoogtepunt van de festiviteiten is zonder twijfel het gastronomische buffet in de grote tent. De beste chefs van de regio (enkele zelfs met een vermelding in de Gault & Millau en/of de Michelin-gids) bereiden er hun beste recepten en jij mag kijken. Wanneer zij klaar zijn, mag jij gaan snuisteren en je bordje vullen met lekkers... De gelegenheid bij uitstek om voor een zacht prijsje te proeven van verfijnde gastronomie. Elk gerecht kost niet meer dan € 2!

Logeren in een kasteel of ergens anders

Waarom blijf je niet logeren? Zo heb je tijd genoeg om van het feest te genieten en het kasteel en het historische hart van Sedan te ontdekken. De vesting bestaat namelijk niet alleen uit een museum. Er is ook een schitterend charmehotel met vier sterren, waarvan enkele kamers en suites rechtstreeks uitgeven op de walmuren boven de stad. Als dat te prijzig is, zijn er natuurlijk nog heel wat andere hotels (vanaf 2 sterren) in een straal van 200 m rond het monument en het feest. Wat ook leuk is, is dat je van alle wijnen, bieren en Champagnes kunt proeven als je hier overnacht. Niemand hoeft bob te zijn!

Meer informatie

www.tourisme-sedan.fr

TIP: schrijf je in op de page Facebook de la Fête de la Gastronomie, zo blijf je op de hoogte van al het nieuws en vooral de wedstrijden waarmee de proeverijen aan het gastronomische buffet op gang worden getrokken.

Lees ook ons artikel over andere tips voor bezoekjes en activiteiten in Sedan

Laatst aangepast op donderdag, 10 september 2015 08:20