Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

VAKANTIE AAN BOORD VAN EEN BOOT ZONDER VAARBEWIJS: ZUID-FRANKRIJK OF DE BOURGOGNE?

UP

Stel je eens voor. Een prachtige regio die je op je eigen tempo kunt ontdekken, vanaf het water, aan boord van een woonboot die je zelf bestuurt. Je vaart over de mooiste kanalen, stromen en rivieren van Frankrijk en Europa. Een uurtje opleiding over hoe je vaart en sluizen passeert en hop! Aan jou! Ervaar de vrijheid en de rust, meer aan voor een aperitief midden in de natuur, maak een wandeling of een fietstocht langs de jaagpaden, dineer in een authentiek restaurantje langs het water…

Er zijn heel wat regio’s die je met een boot zonder vaarbewijs kunt ontdekken, met name in Italië (Venetië), Nederland, Duitsland, Ierland en Polen. Locaboat ging in Frankrijk voor anker in het zuidwesten, in Bretagne, de Elzas, de Ardennen, de vallei van de Lot, maar ook in de Bourgogne en natuurlijk op het Canal du Midi. Deze twee laatste bestemmingen zijn nog steeds het populairst bij de Belgen, die hier vooral komen genieten van een landschap van wijngaarden, charmante dorpjes en lekker eten...

Koers naar de Bourgogne

joigny-fisheye

De groene, heuvelachtige Bourgogne is een paradijs voor wie houdt van riviertoerisme. De regio ligt in het centrum van Frankrijk en gaat prat op het dichtste netwerk van kanalen en rivieren van het land, goed voor meer dan 1200 km bevaarbare waterwegen. Vanaf het water ontdek je in de tijd verstilde dorpjes en een beroemde wijngaard. Je meert aan voor een bezoek aan producenten en een proeverij van lokale specialiteiten in een gastronomisch restaurant (goedkoper dan in België): escargots, kaas, andouillettes, Charolais-rund en poulet de Bresse, geserveerd met een saus op basis van Dijon-mosterd.

Je kiest je vaarroute vanuit een van de 7 Locaboat-bases aan verscheidene waterlopen. Een voorbeeld: als je graag vanuit het prachtige middeleeuwse stadje Joigny vertrekt (aan de rivier Yonne), vaar je langs de wijngaard van Chablis en, waarom niet, naar het Canal de Bourgogne, waar je in de renaissance duikt. Je slalomt tussen lanen omzoomd met eeuwenoude populieren, versterkte boerderijen en kastelen (Tanly, Ancy-le-Frans…) die, zoals het toen hoorde, geïnspireerd zijn op Italiaanse adellijke residenties. Je meert aan voor een bezoek aan de abdij van Fontenay, die door Unesco op de werelderfgoedlijst is gezet en die het decor was van verscheidene films, zoals Cyrano de Bergerac (1990), met Gérard Depardieu.

Koers naar het Canal du Midi

MIDIIII

Locaboat heeft 3 bases langs het Canal du Midi in het zuiden van Frankrijk (regio Occitanië). Niet alleen is de omgeving hier adembenemend mooi en is de zon vaak van de partij, maar je vaart er bovendien ook op een historische waterweg die door Unesco op de werelderfgoedlijst is gezet. Het kanaal werd in 1681 afgewerkt en loopt over 240 km tussen Toulouse en Sète. Het was de bedoeling dat het kanaal de Middellandse Zee met de Atlantische Oceaan zou verbinden, een technisch hoogstandje voor die tijd, want het landschap is er heuvelachtig. Maar die obstakels werden handig omzeild dankzij vernieuwende bouwwerken (aquaducten, kanaalbruggen, sluizen, tunnels…), die er vandaag nog steeds staan. Een van de grootste trekpleisters is de Echelle de Fonsérannes, een heuse watertrap met 7 sluisniveaus. Terwijl je de sluizen passeert, geniet je van een panoramisch uitzicht op de stad Béziers.

Béziers is een van die mooie haltes onderweg, maar je bent niet de enige die dat vindt. Wat zeker ook op je lijstje moet staan, is de middeleeuwse stad Carcassonne, die zich veilig waant achter haar 3 km walmuren en 52 torens. Afhankelijk van waar je vertrekt en hoe lang je vaart, kun je doorreizen naar Castelnaudary (de hoofdstad van de cassoulet) of via heerlijke dorpjes en aardige havens naar de Camargue. Een van de musts onderweg is Le Somail met terrasjes langs het water, een boekwinkel met oude boeken en de Auberge du Relais uit de 18de eeuw, waar reizigers die met de postboot van de ene naar de andere stad gingen, onderdak vonden.

Je mag over het hele parcours niet sneller varen van 8 km per uur om de oevers van het oude kanaal niet te beschadigen. Maar zo geniet je wel van de eindeloze wijngaarden en het rustige leven langs deze waterweg, waarop vandaag alleen nog maar plezierbootjes varen. Zwaai naar wandelaars en fietsers op de jaagpaden en bekijk de woonboten op het water. De bewoners ervan kiezen resoluut voor een groene manier van leven.

Aan boord van de boten en Pénichettes® van Locaboat

Locaboat Evolution

Locaboat begon in 1977 en is uitgegroeid tot de grootste verhuurder van boten zonder vaarbewijs. De vloot bestaat uit 380 vaartuigen voor 2 tot 12 personen en met een maximum van 4 kajuiten. Aan boord vind je een binnenstuurhut (sommige modellen hebben ook een stuurhut buiten), een salon met eetplaats (en bedbanken) en een ingerichte keuken waar je zelf een lekkere lunch bereidt die je, zodra de zon haar neus laat zien, opsmult op het dek. Geniet van het uitzicht en droom alvast van de volgende plaats waar je aanmeert.

Locaboat verhuurt kleine jachten en de zelf ontworpen Pénichettes®. De maatschappij heeft ook de laatste hand gelegd aan de nieuwe generatie Pénichettes®, die te huur zijn vanaf april 2018. De EVOLUTION is een compact en dus gemakkelijk te besturen model met veel buitenruimte, 3 terrassen en grote ramen die het licht rijkelijk naar binnen laten stromen. De boot is bovendien moduleerbaar. De hele oppervlakte van de boot is ingenomen door leefruimte en creëert een loftgevoel. ’s Avonds tover je alles in een mum van tijd om tot 2 tweepersoonskajuiten!

Voor een week aan boord van de Pénichette® EVOLUTION tel je vanaf € 1449 neer voor twee personen. Voor de andere boten reken je op € 895 per koppel. Neem je fietsen mee (of huur ze bij de maatschappij); ze komen handig van pas voor korte verplaatsingen en om een tochtje te maken.

SPECIALE AANBIEDING VOOR DE LEZERS VAN REISWERELDMAGAZINE.BE

offres

Profiteer ervan! Locaboat schenkt onze lezers:

· 10% korting op alle cruises gereserveerd tussen 1 en 15 februari met de code BXL2018

· een korting die cumuleerbaar is met andere kortingen uit de Locaboat-catalogus

(Aanbiedingen niet geldig voor de Ardennen en de New Con Fly-boten in Italië).

Info: www.locaboat.com

PENICHETTE

Laatst aangepast op vrijdag, 26 januari 2018 18:43