Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

DE AUDE PAYS CATHARE: PYRENEEËN, WIJNGAARDEN EN DE MIDDELLANDSE ZEE

cite-medievale-carcassonne

De zon schijnt er maar liefst 300 dagen per jaar en dat maakt van de Aude een van de zonnigste departementen van Frankrijk. En wie Aude zegt, zegt historische steden en sites (Carcassonne, Narbonne, het Canal du Midi…) en lange stranden met fijn zand aan de voet van het regionaal natuurgebied de Narbonnaise, waar enkele van de meest prestigieuze wijndomeinen van de regio liggen. Amper een uur rijden van de kust liggen de Pyreneeën, in de Haute-Vallée de l’Aude, waar je schitterende wandelingen maakt of een spectaculair ritje met de auto onderneemt naar middeleeuwse dorpjes en de ‘Citadelles du Vertige’, versterkte kastelen op hoge bergtoppen en de getuigen van de geschiedenis van de katharen. Een vakantie met zee en bergen, cultuur en ontspanning, lekker eten en sporten dus. Dit stukje Occitanië is dankzij de rechtstreekse vluchten en TGV vanuit België gemakkelijk bereikbaar…

Carcassonne en Narbonne zijn twee grote steden in de Aude met een lange en rijke geschiedenis. Je mag ze niet missen! Maak een citytrip vanuit België, ze zijn dichterbij dan je denkt (met het vliegtuig of de TGV sta je er al in een paar uur). De twee steden zijn ook prima uitvalsbasissen om de rest van het departement te verkennen.

Reis door de tijd en door de wijngaarden, in Carcassonne en op het Canal du Midi

canal-midi-263-6302-c-cg-deschamps

De middeleeuwse stad Carcassonne is door Unesco op de werelderfgoedlijst gezet en is een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa. De indrukwekkende stadsmuur is 3 km lang en doorspekt met maar liefst 52 torens. Je vindt er nog steeds het gravenkasteel en de heerlijke steegjes die je 800 jaar terug in de tijd voeren. Carcassonne ligt aan het Canal du Midi, dat ook al door Unesco is geklasseerd. Hier keer je terug naar de 17de eeuw, toen koning Lodewijk XIV met de hulp van uitvinder Pierre-Paul Riquet aan de aanleg van deze waterweg begon. Hij wilde dat handelsschepen van de Atlantische Oceaan naar de Middellandse Zee en terug konden varen. Vandaag varen op het oude kanaal uitsluitend plezierboten. Verwen jezelf met een cruise van een paar uur of een paar dagen, vaar van wijngaard naar charmant dorpje, blijf even hangen bij een wijnkelder, maak een ritje met een koets door een wijndomein of proef in een van de eethuisjes langs het water van de streekspecialiteiten. Wandel of fiets over de jaagpaden en geniet van de bijzondere sfeer, bekijk de sluizen, bruggen en andere kunstwerken die opgetrokken werden zodat het heuvelachtige terrein overbrugd kon worden en het kanaal van water werd voorzien. In de omgeving van Carcassonne zijn heel wat activiteiten te beleven, vooral voor gezinnen: zwemmen in het Lac de Cavayère, een speurtocht of een schattenjacht in een van de dorpjes of je tot ridder laten slaan in het Musée de la Chevalerie!

Info: www.grand-carcassonne-tourisme.fr

Het hart van de Pyreneeën en de middeleeuwen in het land van de katharen

queribus-chateau-2-c-dep-aude-vincentphotographie

Je reis door de tijd begint ten zuiden van Carcassonne, in de Haute-Vallée de l’Aude aan de voet van de Pyreneeën. In deze omgeving wemelt het van de schitterende abdijen en middeleeuwse dorpen, zoals Rennes-le-Château, dat beroemd is om zijn mysterieuze schat van Abbé Saunière. Maar dit is ook het gebied van bergen en roofvogels, van smalle wegen over de legendarische bergtoppen van de Tour de France en van de ‘Citadelles du Vertige’. Deze middeleeuwse forten (Peyrepertuse, Quéribus, Lastours, Puilaurens …) liggen hoog op een bergtop en waren een schuiloord voor de katharen (opstandige christenen) die vervolgd werden door de katholieke Kerk. Het Sentier Cathare brengt je van de ene site naar de andere en neemt je mee door valleien, langs rivierkloven, door het kreupelhout en over de bergtoppen. En in al die natuurpracht kun je ook allerlei watersporten uitproberen.

Info: www.payscathare.org

In Narbonne en op het strand met een glas wijn in de hand

Gruissan-plage-chalets-pilotis

Het historische centrum van Narbonne, in tweeën gesneden door het Canal de la Robine, is een pareltje. Het ligt op amper 20 minuten van de stranden aan de Middellandse Zee en ook hier neem je een duik in de middeleeuwen. Bezoek het Bisschoppelijk Paleis en de gotische kathedraal, een van de hoogste van Frankrijk. In de hallen snuif je de sfeer van het zuiden op en proef je van de streekspecialiteiten: wijn natuurlijk, maar ook producten uit de omgeving van de stad in het Massif de La Clape, dat in het regionaal natuurpark de Narbonnaise ligt. In dat natuurpark kun je niet alleen prachtige tochten maken (te voet, met de fiets of te paard), het heeft ook eindeloze zandstranden. Sommige zijn ongerept, andere zijn dan weer aangelegd met strandhutjes en zijn heuse badplaatsen waar gezinnen graag een middag komen genieten van zon, zee en zand (Saint-Pierre-la-Mer, Port-La Nouvelle). De plekjes zijn ook beroemde watersportbestemmingen (kitesurfen, zeilen). De lagunes en moerassen zijn dan weer schuiloorden voor trekvogels. In het vissersdorp en badplaatsje Gruissan maak je een uitstap naar de zoutpannen van het Ile Saint-Martin, waar de oesters gekweekt worden die je verorbert in La Cambuse du Saunier. Niet alleen hier, maar overal langs de kust liggen terrasjes bij het water, waar je jezelf tegoed doet aan zeevruchten en een glas wijn, van de streek natuurlijk...

De manieren om de kuststreek van de Narbonnaise te verkennen, zijn eindeloos: vaar over de kanalen, maak een wandeling of fietstocht, huur een boot. Naast het Canal du Midi (zie hoger) zijn er ook het Canal de la Robine en het Canal de la Jonction, die Narbonne dwars door de kustlagunes verbinden met de Middellandse Zee.

Info: www.visit-lanarbonnaise.com en www.gruissan-mediterranee.com

Meer informatie over een vakantie in de Aude

OENO

Hoe kom je er? Reken op 11 uur rijden van onze grens naar de Aude. Het snelst: de rechtstreekse vlucht Charleroi-Carcassonne (1 uur en 40 min) en de rechtstreekse TGV Brussel-Narbonne (7 uur reizen).

Slapen? Tip voor de Haute-Vallée: residentie Vayamundo Quillan-l’Espinet, verscholen in een groen pareltje van 120 ha. Studio’s en privévilla’s. Er is ook een restaurant, Le Brantalou, waar een mediterrane keuken met streekproducten geserveerd wordt. Ook nog dit: de grote zwembaden (openlucht en overdekt), het wellnesscentrum voor modelling en verzorgingen en de vele activiteiten voor kinderen zijn bij de prijs van de kamer inbegrepen. Info: www.lespinet.com

Niet te missen: wijnwandelingen. Wijn maakt integraal deel uit van de identiteit van de Aude en het is dan ook geen verrassing dat er heel wat evenementen rond wijn georganiseerd worden: denk maar aan de wijnwandelingen, waarbij de wijnboer je meeneemt naar de natuur; hij heeft een aantal flessen en wat streekproducten bij die je onderweg mag proeven. Afspraak op 20 mei voor een wijnwandeling van 6 km door de wijngaarden tussen de zee en de bergen van La Clape, niet ver van Narbonne. Wil je niet zo lang wachten? Van 7 tot 15 april is er het festival van de klassieke muziek ‘Ma Vigne en Musique’. Luister op een wijndomein naar internationale artiesten en geniet van een heerlijk en al even internationaal glas wijn. Info: www.narbonne-tourisme.com

De Aude op het vakantiesalon in Brussel. Afspraak van 1 tot 4 februari in Brussels Expo (Heizel) voor een kennismaking met de leden van Aude Tourisme en de vele dienstverleners uit de streek die je graag helpen bij het uitstippelen van je vakantie. Intussen vind je alle informatie over de Aude ook terug op www.audetourisme.com en/of vraag je de nieuwe brochure aan via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Aude Janvier Fin

Laatst aangepast op vrijdag, 26 januari 2018 18:16