Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

Citytrip naar Toulouse: bijzondere bezoekjes aan de Roze Stad waar heel wat te beleven valt... Zelfs in de winter!

Toulouse ET

Toulouse, de toegangspoort naar het zuidwesten en de hoofdstad van de regio Midi-Pyrénées, ligt amper 2 uur vliegen van België. De kleur van het terracotta waaruit het historische centrum is opgetrokken, gaf haar de bijnaam ‘Roze Stad’. Natuurlijk is ze meer dan alleen het opmerkelijke erfgoed (3 sites zijn werelderfgoed). Er zijn ook de heerlijk zuiderse sfeer en de jeugd, want 1 op 4 inwoners is student. De steegjes omzoomd met herenhuizen en terrasjes, de oevers van de Garonne en het Canal du Midi, de vele groenzones, zoals de oude industriële sites die omgevormd werden tot trekpleisters van hedendaagse kunst... Al dit fraais blijft het hele jaar door, ook in de winter dus, te bezoeken. Toulouse verdient absoluut een bezoek van minstens twee dagen!

Toulouse is een stad in beweging en het ontbreekt de inwoners allerminst aan ideetjes om jou op een andere manier met hun stad kennis te laten maken. Wij hebben enkele tips voor bezoekjes en activiteiten bijeengesprokkeld, zodat je een originele en leuke citytrip kunt samenstellen en nog even kunt genieten van de heerlijke Zuid-Franse zon.

Afspraak met een Greeter

Toulouse GreetersAls je voor het eerst in Toulouse bent, maak je een afspraak met een Greeter. Het netwerk van Greeters vind je in alle grote steden overal ter wereld. Het bestaat uit mensen met een passie voor hun stad, die je willen laten kennismaken met hun lievelingsadresjes en -plekjes. Ook in de Roze Stad dus. Vrijwilligers van alle leeftijden brengen je naar de restaurants met de lekkerste cassoulet en de bars met de beste streekwijnen, de hippe concertzalen en galerieën, de mooiste markten, de leukste grasveldjes om te zonnen, een schilderachtige wijk voor een 'battle photo'! Het hangt er maar vanaf wat je zelf wilt.

Ontdek Toulouse al lopend!

Tips voor gelegenheids- of doorgewinterde sporters: Sightjogging Toulouse neemt je al lopend mee door de stad! Je gids is ook je coach en je traint van het ene monument naar het andere. Tijdens een korte pauze krijg je toeristische uitleg. Er zijn verscheidene looptochten van 6 tot 12 km uitgezet, zoals de 'Chemin de Croix' die door de steegjes in het historische centrum leidt. Natuurlijk loop je langs de mooiste kerken van Toulouse. Een daarvan, die je absoluut niet mag missen, is de Cathédrale Saint-Sernin, het grootste romaanse bouwwerk van Europa en door de Unesco op de werelderfgoedlijst gezet. Prijs: € 15.

Te fiets of met de boot langs de Garonne en het Canal du Midi

Toulouse croisières

Toulouse wordt zowel doorkruist door de Garonne als door het Canal du Midi (door de Unesco op de werelderfgoedlijst gezet) en is dus prima vanaf het water te bezoeken. Rondvaarten met uitleg op kleine, elektrische bootjes die je zelf bestuurt, een cruise met een maaltijd aan boord... Elke formule heeft haar eigen unieke kijk op de historische bouwwerken, de bruggen en de tuinen. Je vaart onder de pont Neuf (de oudste brug van de stad, ingehuldigd door de latere koning Lodewijk XIV toen hij pas 14 was) en je komt langs het oude Château d’Eau (een watertoren die een nieuwe bestemming kreeg als tentoonstellingsruimte gewijd aan moderne fotografie), de voormalige Abattoirs (het slachthuis dat nu een centrum voor hedendaagse kunst is) en het Hôtel-Dieu, dat de Unesco klasseerde omwille van de rol die het speelde tijdens de bedevaarten naar Santiago de Compostela.

Langs de oevers van de rivier en het Canal liggen heel wat terrasjes, groenzones en andere plekjes waar de inwoners van Toulouse maar wat graag komen ontspannen. Je kunt er zowel te voet als met de fiets heen, langs enkele stukken van de Véloroute du Canal des 2 Mers. In de stad zijn overal fietsen te huur, bijvoorbeeld in een van de 283 stations van het VélôToulouse-net.

Unieke rondleidingen: Nougaro, het stadion, het pastel, de strafzaken…

Toulouse visitesDe Dienst voor Toerisme van Toulouse organiseert jaarlijks rondleidingen rond meer dan 70 thema's. Natuurlijk zijn er de grote klassiekers, maar er zijn ook originele wandelingen: 'Grote en kleine strafzaken', 'Toulouse in de roerige jaren 1920', 'Kunst in de metro', prachtige gezinswandelingen... We vermelden graag de tocht in de voetsporen van Claude Nougaro, de beroemde zanger die hier geboren werd: je bezoekt zijn geboortehuis aan de oevers van de Garonne en loopt langs de plekjes waar hij graag kwam of zong. Tijdens het bezoek achter de schermen van het Stade Toulousain waan je je even een rugbygod (trainingsruimte, tribunes, loges...). Het Théâtre du Capitole is een wel heel bijzondere operazaal die al drie eeuwen in het stadhuis ligt (bezoek aan de zaal, achter de schermen, de techniek, het podium…). Een must is het bezoek 'Bleu Pastel', dat je onderdompelt in de boeiende geschiedenis van deze plant die hier al sinds de 17de eeuw gekweekt wordt voor het blauwe pigment. Dankzij dit plantje slaagden de handelaren van Toulouse erin de weelderigste herenhuizen neer te zetten, die nog steeds stralen in de straatjes van het oude centrum.

Niet te missen nieuwe musea en tentoonstellingen

Naast de 'musts', de bezoekjes en activiteiten rond het erfgoed wijzen we je ook graag op deze nieuwigheden:

Bekijk de vliegtuigen!

Toulouse Avions

Toulouse is ook de Europese hoofdstad van de aeronautica en de lucht- en ruimtevaartindustrie. Hier werden de eerste vliegtuigen gemaakt en vind je de hoofdzetel van Airbus (bezoek de assemblagelijn van de A380) en van de Cité de l’Espace, een must als je de stad met kinderen bezoekt. In januari 2015 opende het Aeroscopia de deuren, een immense interactieve tentoonstellingsruimte van 7000 m², waar meer dan 25 legendarische vliegtuigen zijn neergezet (Caravelle, Concorde, Airbus 300B en Super Guppy en zelfs de A400M – uit de film Mission Impossible 5 met Tom Cruise!). Je kunt ze bewonderen maar ook binnen een kijkje nemen. Aeroscopia schetst een overzicht van de hele technische en menselijke geschiedenis van de luchtvaart!

Kunst en erfgoed: van de jakobijnen tot Picasso...

Toulouse Art

Wat is nog nieuw? Het Couvent des Jacobins, een middeleeuws pareltje waar de relieken van Thomas van Aquino ondergebracht zijn. Er wonen nog een vijftigtal dominicaanse monniken (het klooster viert zijn 800ste verjaardag in de Roze Stad). Het hele gebouw kreeg een nieuw jasje aangemeten: ruimten die gesloten waren voor het publiek, zijn nu geopend, er zijn interactieve punten neergezet... Het Musée des Augustins telt dan weer een unieke en heel bijzondere verzameling romaanse kunst, de oude werken worden fraai gecombineerd met stukken van de moderne kunstenaar Jorge Prado. Het resultaat is een heel mooie, nieuwe collectie die je nog tot 2018 kunt bekijken. We blijven nog even in de kunst met Picasso, van wie een dertigtal werken gemaakt tussen 1920 en 1930 tentoongesteld worden in de Abattoirs (zie hoger), de gelegenheid bij uitstek om deze bijzondere plek binnen te stappen. Nog tot 31 januari 2016.

Wetenschap en avontuur!

Toulouse Museum

Het Muséum de Toulouse, dat in 2015 zijn 150ste verjaardag viert, is het meestbezochte museum van de stad! In 2008 werd het helemaal gerenoveerd, het concept 'museum' werd afgestoft, met een 'skelettenmuur' en interactieve en speelse tijdelijke tentoonstellingen als resultaat. Tot 30 juni 2016 zie je er 'Les Savanturiers – 1865/2015: l’incroyable voyage': aan de hand van etnografische voorwerpen uit het museum, die in prachtige decors zijn neergezet, kom je meer te weten over de kolonisatie, de ontdekkingsreizen, de ontmoeting met nieuwe beschavingen. Maar er is meer: de tentoonstelling 'Il était une fois Girafawaland' (tot 12 juni 2016) vertelt het verhaal van dit verrassende stukje Afrika waar mensen en giraffes leefden en dat aan het begin van de 20ste eeuw ontdekt werd door Britse aristocraten.

Tips: bezoeken, verblijf en activiteiten

Toulouse Infos

Bij de centrale van de Dienst voor Toerisme van Toulouse reserveer je heel wat activiteiten, natuurlijk alles wat we hierboven besproken hebben, maar nog veel meer: bezoekjes met een segway, een vluchtsimulator, een luchtdoop, een stadsrally-zoektocht in de stad, activiteiten op het water (boeien, waterskiën, wake-boarden…).

Kies uit 1, 2 of 3 nachten en een thema (ontdekkingen, gezin, Canal du Midi, wellness, lekker eten, romantiek...). Interessante prijzen! Een voorbeeld voor een gezin van 2 volwassenen + 2 kinderen in een appartement met 2 kamers: prijzen vanaf € 124 per nacht, met een Citytour aan boord van een minibus (1 uur en 20 min).

De 'Pass Tourisme So Toulouse', onmisbaar tijdens je bezoek aan de stad, is te koop op www.toulouse-tourisme.com. De pas is 24, 48 of 72 uur geldig en geeft gratis toegang tot de meeste monumenten en musea (+ boottocht...), je kunt er het openbaar vervoer mee op en je krijgt korting bij een aantal deelnemers (winkels, restaurants, toeristische bezienswaardigheden…). Prijs tussen € 19,50 en 33,50, afhankelijk van de duurtijd.

Alle informatie over Toulouse

www.toulouse-tourisme.com

Laatst aangepast op maandag, 19 oktober 2015 22:24