Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

EEN BIJZONDERE ZOMER AAN DE ANDERE KANT VAN DE GRENS, IN DE FRANSE MAASSTREEK

Meuse Renaissance OK

Aan de andere kant van de grens ligt de Franse Maasstreek (regio Grand-Est/Lorraine), met steden met een rijke geschiedenis, zoals Verdun en Bar-le-Duc, maar ook met weelderige natuur, bossen, heuvels, boomgaarden, meren en rivieren… Op zonnige dagen leven de steden en dorpen op het ritme van de vele unieke en belangrijke evenementen. Waan jezelf even een held in een gigantisch klank-en-lichtspel, maak een uitstapje naar de renaissance of de 19de eeuw in een nagebouwd dorpje, slenter over de walmuren en door de met fakkels verlichte kazematten… Wij zoomen in op een paar originele ervaringen deze zomer!

De Grote Oorlog in klank en licht

Meuse Flammes

Verdun is een van de historische steden waar tijdens de Eerste Wereldoorlog een bloedige slag werd geleverd in een streek, de Franse Meuse, die bekendstaat als één groot slagveld. Vlak bij de site wordt in de zomer ‘Des flammes… à la lumière’ georganiseerd, het grootste klank-en-lichtspel van Europa over de Eerste Wereldoorlog. Bij elke nieuwe editie worden nieuwe scènes gebracht. 550 acteurs en vrijwilligers brengen op een veld van 2 hectare een heruitgave van de Slag bij Verdun, maar ook het dagelijkse leven van de burgers en de soldaten in de loopgraven, inclusief de koude, de modder, de luizen en de ratten… De voorstelling met 900 kostuums, 1000 projectoren en speciale effecten bijwonen is al een belevenis op zich, maar ook jij mag even acteur worden. Een van de spelers neemt je onder zijn vleugels tijdens de voorstelling.

Elke vrijdag- en zaterdagavond van 22/6 tot 28/7 (niet op 14/7). Prijs volwassene: € 20. In afwachting van de voorstelling wanneer het donker is, kun je iets eten (reserveren) in het restaurant in de tent, waar een soldatenmenu, een menu uit de belle époque of een prestigemenu wordt geserveerd. Vanaf € 10. Info et reservatie: www.spectacle-verdun.com en +33(0)329845000.

Een oud dorp met oude beroepen

Meuse Azannes

Sinds 1991 bouwen gepassioneerde dorpelingen een oud dorpje met traditionele huizen uit de streek. Spring in je auto en rijd in een kwartiertje van Verdun naar het bijzondere Village des Vieux Métiers, dat op bepaalde data zijn deuren opent en het publiek meeneemt voor een reis in de tijd, terug naar het plattelandsleven in de 19de eeuw. Neem een kijkje in de woongebouwen, steek je hoofd om een staldeur, maak een praatje met een smid, een wasvrouw, een kantwerkster, een molenaar, een verkoopster van konijnenhuiden... Klein en groot steken de handen uit de mouwen en wagen zich bijvoorbeeld aan pottenbakken, pleisteren... Zo’n 400 vrijwilligers brengen 80 vergeten beroepen weer tot leven op een oppervlakte van 17 ha met velden en bossen. Dit jaar kun je een twintigtal houten spelen van vroeger uitproberen: kegelen, het typisch Franse billard japonais, passe-trappe (een soort sjoelbak), sjoelbakken, enzovoort. Elke zondag van mei en op 22 en 29 juli. Prijs: € 15/volwassene, gratis voor kinderen en jongeren tot 16 jaar.

Info: www.vieuxmetiers.com en +33(0)3329856062. Online reservatie: meuse-vieuxmetiers.tourisme-booking.com

De Citadel van Montmédy met fakkels

Meuse Citadelle

Een halfuur rijden van Azannes en 10 minuten van onze grens vind je de Citadel van Montmédy, een van de belangrijkste militaire bouwwerken in het noordoosten van Frankrijk. Het werd in de 16de eeuw gebouwd door Karel V en in de 17de eeuw verbouwd door Vauban. De moeite om eens een kijkje te nemen dus, zeker in de zomer als je de walmuren en de kazematten in het zachte licht van de fakkels kunt bezichtigen. Laat je op sleeptouw nemen door een gids in klederdracht.

Elke vrijdagavond van 13/7 tot 31/8, rond 21.00 uur. Prijs: € 6,20/volwassene en € 5,20/kind. Reserveren verplicht. Tel: +33(0)3329801590.

Terug naar de renaissance

Meuse Renaissance

Bar-le-Duc is de prefectuur van het departement de Meuse. Tussen de boven- en de benedenstad stroomt de Ornain. Het eerste weekend van juli danst de stad op het ritme van vele tientallen straatfestivals tijdens het Festival RenaissanceS. Het begin van de vakantie wordt er gevierd met een groots feest rond het rijke renaissance-erfgoed van de bovenstad bij het oude kasteel van de hertogen van Bar. De gevels worden verlicht met indrukwekkende projecties, de stedelingen en toeschouwers (ook kinderen) trekken traditionele kleding aan en er wordt muziek van vroeger gespeeld… De ‘S’ in RenaissanceS slaat een brug tussen de kunst van toen en die van vandaag. Er staan dus ook ultrahedendaagse en zelfs futuristische creaties op het programma uit alle artistieke vakgebieden, maar er is ook ruimte voor vakwerk en gastronomie.

Op 6, 7 en 8 juli. Vrije toegang. Info: www.festivalrenaissances.fr en +33(0)329793265.

Voor meer info

www.toerisme-maas.com

Meuse Velo

Laatst aangepast op donderdag, 17 mei 2018 08:58