Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

2 heerlijke dagen in Rochefort

Rochefort ET

Rochefort werd in de 17de eeuw gebouwd door Colbert, op vraag van Lodewijk XIV. Colbert koos voor de onbewoonbare moerassen langs de Charente, ongeveer bij de monding van de rivier in de Atlantische Oceaan. Vroeger was de stad een belangrijke wapenopslagplaats, naar verluidt de mooiste en machtigste van het westen. Verspreid over drie eeuwen werden hier 550 schepen gebouwd om over zee te gaan veroveren. Zeevaarders, ontdekkingsreizigers, wetenschappers en natuurkundigen konden zo alle uithoeken van de wereld bereiken. Wanneer je de stad bezoekt, word je letterlijk ondergedompeld in het machtige scheepvaartverleden, dat je ontdekt in de vele loodrechte straten, aangelegd volgens een dambordpatroon, typisch voor de ‘nieuwe steden’, en omzoomd met schitterende herenhuizen...

Dag 1, ochtend. In de sporen van de zeesaga

De als Ville d'Art et d'Histoire geklasseerde stad kun je heel gemakkelijk te voet ontdekken. Je vertrekt aan de Place Colbert, het hart van de stad en een pleintje dat omzoomd is met cafés, restaurants en terrasjes die hun intrek namen in de vele 17de-eeuwse herenhuizen. Wie de geschiedenis van de stad en het belang van het scheepvaartverleden beter wil begrijpen, trekt richting musea. Maak je keuze:
- Musée d'Art et d'Histoire de Rochefort (originele museuminrichting met geschiedenis, schone kunsten, etnografie), ondergebracht in het Hôtel Hèbre in Saint-Clément.
- Musée national de la Marine (oude schaalmodellen van boten, machines, werktuigen, prenten enzovoort, voor wie alles te weten wil komen over het arsenaal), ondergebracht in alweer een mooi herenhuis.
- Wat specialer is het Musée de l’ancienne Ecole de Médecine navale, een rariteitenkabinet met anatomische, zoölogische, botanische en etnografische collecties die bijeengesprokkeld werden tijdens de 18de eeuw en gebruikt werden voor de opleiding van chirurgen aan boord van de schepen.

Dag 1, namiddag. Bezoek aan de Corderie Royale

Rochefort Corderie

De Corderie Royale werd neergezet langs de rivier, op een vlot van palen die de instabiliteit van het moeras moesten compenseren. Het gebouw was in de 17de eeuw het langste van Europa: het kreeg de exacte afmetingen van de 374 meter lange touwen die er werden gemaakt. De fabriek bleef actief tot 1867, maar vandaag vond het Centre international de la Mer hier onderdak, zowel een cultureel centrum als een museum. Voor een originele ontdekking van het museum download je de zoektocht ‘Complot à la corderie’ op je smartphone. Laat je meenemen naar de kern van een onderzoek naar het verleden van de touwenfabriek.

Al heel wat jaren kun je in de Corderie Royale ook een unieke werf bezoeken: die van de Hermione. Liefhebbers werken al sinds 1997 aan het identiek heropbouwen van het beroemde, 65 meter lange fregat. Generaal Lafayette kwam in 1780 aan boord van de driemaster aan in de Verenigde Staten om er aan de kant van Georges Washington mee te vechten in de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog. Het fregat is intussen klaar en het bereidt zich voor om dezelfde reis naar Boston, die het in de 18de eeuw maakte, over te doen. Afspraak op 18 april voor het grootse vertrek, gevolgd door een enorm feest met vuurwerk dat te zien zal zijn vanaf het Île d'Aix, Fouras, Port-des-barques en St-Nazaire-sur-Charente. De boot komt eind augustus terug in Rochefort aan.

Dag 2, ochtend. Bijzondere bezoekjes

Rochefort Transbordeur

Voor je tweede dag in Rochefort hebben we twee bijzondere voorstellen: steek de Charente over aan boord van de laatste overlaadbrug van Frankrijk die nog steeds gebruikt wordt en bezoek het Musée des Commerces d'Autrefois. De brug, een immens metalen bouwwerk van 1900, brengt je naar de overkant van de rivier zonder hinder voor het scheepvaartverkeer tussen het arsenaal, de haven en de monding. Hiervoor stap je in een mandje dat aan de 50 meter hoge brug hangt en in 4,5 minuten over het water naar de overkant rolt. In het Musée des Commerces d'Autrefois bekijk je met een vleugje nostalgie de reclameaffiches van toen en vandaag verdwenen gebruiksvoorwerpen. De inrichting bestaat uit heropgebouwde winkeltjes: bistro, kruidenierszaak, kapper, atelier van een verver of een hoedenmaakster…

Dag 3, namiddag. Op naar Fort Boyard, het Île  d'Aix en het Île  Madame

Rochefort Iles

In Rochefort vertrekken enkele uitstapjes op zee, met name naar Fort Boyard. Hoewel je er niet binnen kunt, blijft het gebouw met 20 meter dikke muren best indrukwekkend om te zien, net als de 13 andere forten die vroeger het arsenaal moesten bewaken. Fort Boyard heeft die rol echter nooit vervuld, de vooruitgang van de artillerie verliep sneller dan de bouw.

Ook leuk over zee is een tochtje naar het kleine, halvemaanvormige Île  d'Aix, enkel te voet of met de fiets te bezoeken. Wagens zijn er verboden, zodat het landschap op deze rotsige kusten, de lange zandstranden en de wijngaarden niet vernield worden. Geniet van het panoramische uitzicht op het Île  Madame, het Île  d’Oléron, Fort Boyard, Pertuis d'Antioche, het Île  de Ré en La Rochelle. Erfgoed dan: de forten verwijzen naar de defensieve rol van deze oorden, het aan Napoleon gewijde museum houdt zijn herinnering levendig.

Met een oppervlakte van amper 0,75 km² is het Île  Madame het kleinste en meest ongerepte van het departement Charente-Maritime. Bij laagtij wandel je over een zandbank, bijgenaamd de ‘Passe aux œufs’, naar het eiland voor een bezoek aan de oesterkwekerijen, de viskwekerijen waar vis en schelpen gekweekt worden, de zoutmeren en de biologische zeekraalteelt. Niet te missen: een maaltijd op de viskwekerij, waar je van oesters, venusschelpen en zelfgemaakt gebak proeft.

Aardige adresjes in Rochefort en omgeving

Rochefort Hotel

Overnachten:

La Corderie Royale in Rochefort, dat vier sterren telt, is ingericht in een historisch en prestigieus kader, in een van de oude gebouwen van het arsenaal en met uitzicht op de Charente en de Corderie. Het etablissement heeft een leuke tuin waar je bij mooi weer kunt ontbijten. Er zijn ook een zwembad, een restaurant en een wellnessruimte.

De drie gastenkamers van Palmier sur Cour vind je in het centrum van Rochefort, in een herenhuis met een grote binnenhof vol bloemen.

Het charmante driesterrenhotel Roca Fortis gaat prat op een centrale ligging in het historische hart van Rochefort. Toch is het er uitzonderlijk rustig met de patio en de binnentuin.

Overnachten en iets eten:

Les Jardins du Lac’ torent uit boven de oevers van het Lac du Bois Fleuri in Trizay, 10 kilometer van Rochefort. Het driesterrenhotel werd in een nieuw jasje gestopt en uitgebouwd. Het resultaat loont meer dan de moeite: designkamers, zwembad en jacuzzi. Het restaurant is in de wijde omtrek vermaard als een van de beste van de streek. Het uitzicht op het meer en schaduwrijke park is schitterend !

Hôtel Napoléon op het Île d’Aix is een charmant driesterrenadresje: trendy sfeer, pure stijl, sobere kleuren. Probeer ook het restaurant ‘Joséphine’.

Iets eten:

De gastronomische bistro Le Cap Nell ligt aan de jachthaven, een steenworp van de Corderie Royale. Smakelijke gerechten geïnspireerd op seizoensproducten. Je kunt er ook kooklessen volgen.

Voor meer info:

- over Rochefort en de Charente Maritime: www.franse-atlantische-kust.nl

- over de Poitou-Charentes: www.atlantische-kust-frankrijk.nl
Laatst aangepast op dinsdag, 07 april 2015 13:19