Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

INDUSTRIEEL TOERISME IN DE FRANSE MEUSE

Meuse Mai 2016 ET

De Maasstreek net over de Belgische grens is een prima bestemming voor wie houdt van natuur en geschiedenis, maar het departement Lorraine is meer dan dat. Het is ook de thuishaven van gepassioneerde ambachtslui die de kneepjes van hun vak kennen en er liggen een aantal bedrijven met wereldfaam. Het Comité du Tourisme de la Meuse nodigt je uit om kennis te maken met het industriële erfgoed…

Een kijkje achter de schermen

Een bril van Essilor

Als je een bril draagt, heb je vast al gehoord van Essilor, het bedrijf dat wereldleider is in corrigerende brillenglazen. Maar weet je ook hoe jouw glazen gemaakt worden? De eerste fabriek van de bedrijvengroep uit de Meuse opende de deuren in 1849. Vandaag mag je er opnieuw binnenstappen en word je ingewijd in de geheimen van de minerale multifocale glazen en de glazen met zware correcties. Je begint met een algemene voorstelling van het bedrijf en daarna gaat het richting het productieatelier van het beroemde Varilux. Na de rondleiding maak je kennis met de slijpers, de mannen en vrouwen die ervoor zorgen dat jij straks weer scherp ziet.

Breigaren van Bergère de France

Nog zo'n industriële parel aan de kroon van de Meuse is het bedrijf Bergères de France, dat in 1946 het eerste breigaren produceerde. Intussen is het uitgegroeid tot marktleider in Frankrijk. De helft van alle verkochte breigaren is er van hen. De bedrijfsterreinen beslaan maar liefst 40.000 m² en alles kan dus ook in huis gebeuren, van de productie van het breigaren tot de distributie ervan. De rondleiding neemt je mee naar de verschillende ateliers. Je ziet waar de grondstoffen binnenkomen en je ontdekt hoe de bolletjes wol gemaakt worden. Tot slot mag je ook kijken hoe de pakjes gemaakt worden.

Na afloop van je bezoek kun je je portefeuille leegmaken in de fabriekswinkel. Omwille van de veiligheid is de minimumleeftijd voor een bezoek 18 jaar.

Confituur van aalbessen ontpit met een ganzenveer

Meuse Confitures

De ontpitsters geven hun vakkennis door van moeder op dochter. Met hun fijne vingers en hun arendsblik laten ze de pitjes in de holle schacht van een ganzenveer glijden. Daarna wordt een stukje schil over het gaatje in de bes gelegd, zodat ze lekker en knapperig blijft. Het resultaat is een heerlijke ambachtelijke confituur. Om een kilo aalbessen te ontpitten, moet je rekenen op zo'n drie uur. Een snelle ontpitster kan tot vier kilo bessen ontpitten per dag. Deze 'zoete kaviaar' wordt gemaakt door de firma Dutriez en ook hier mag je binnenkijken. Deze bijzondere job, waarvoor handigheid en een engelengeduld nodig zijn, heeft daarna geen geheimen meer voor jou.

Meer informatie

Verplicht inschrijven voor deze bezoeken bij het Office de Tourisme Meuse Grand Sud: +33 (0) 329 791 113. Zin in nog meer bedrijven in de regio (poppenfabriek Petitcollin, zeepfabriek, kunstvaatwerk…) die de deuren openen? www.tourisme-meuse.com

Laatst aangepast op vrijdag, 27 mei 2016 12:59