Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

Frankrijk

EEN RONDRIT LANGS DE MOOISTE DORPJES VAN DE AUVERGNE

De Auvergne strekt zich uit tussen bergen en vulkanen, in alle tinten groen. Maar naast de prachtige natuur heeft deze streek nog tal van andere charmes te bieden, die je op verschillende manieren kan ontdekken: via de kastelenroute, de route van de romaanse kerken, die van de thermale centra of van de natuurparken. Van Puy-de-Dôme tot Cantal: de rondrit die Reiswereld Magazine hieronder voorstelt, brengt je langs de meest charmante dorpjes en stadjes. Sommige liggen verborgen midden in het groen, andere liggen op de top van een uitgedoofde vulkaan. Bon voyage!

Van Puy-de-Dôme tot Cantal

We laten Clermont-Ferrand, de hoofdstad van de Auvergne, en zijn kathedraal met spitse torens in zwarte steen achter ons en zakken af naar de Franse Sud-Ouest, richting La Bourboule. De weg slingert doorheen het bergachtige reliëf van Puy-de-Dôme. Verscholen in een vallei ligt Rochefort–Montagne, in de schaduw van de Puy d’Ebert (1052m.). Dit mooie dorpje was in de 11e en 15e eeuw ooit een actief handelscentrum, dat aan de voet lag van het versterkte Château des Dauphins d’Auvergne, waarvan vandaag slechts een ruïne overblijft. De oude huizen met hun daken van platte stenen vormen een kring rondom het 11e-eeuwse kerkje: een gezellig dorpje. Enkele kilometers verder ligt Laqueuille, een stadje dat onopgemerkt zou zijn gebleven indien hier niet de fameuze bleu d’Auvergne werd ontdekt. In de 19e eeuw zagen de kaasmakers van de Auvergne dat de kaas in hun kelders per ongeluk blauw werd. In Laqueuille vond een zekere Antoine Roussel dat die blauwe schimmel de kazen een bijzonder lekkere smaak gaf. Hij probeerde die verder te verfijnen door beschimmeld roggebrood in de kaas te prikken: zo werd de beroemde blauwschimmelkaas geboren. De kaas rijpt in kelders van vulkanische oorsprong waar dankzij de ijskoude luchtstromen een uitzonderlijk goed klimaat heerst. Niet voor niets heten deze grotten ‘de ijsbronnen’. Op 852 meter hoogte, aan de oevers van de Dordogne, ligt La Bourboule. Deze stad ontplooide zich in 1875 tot het eerste thermale centrum van de Auvergne. De belle-époquestijl is er goed bewaard gebleven.

De neo-Byzantijnse Grands Thermes, de bakkerij Rozier Casino en het Hôtel de Ville zijn getuigen van deze prachtige architectuur, net als de talrijke oude villa’s en paleizen. De kerk, in de typisch romaanse stijl van de Auvergne, dateert ook van eind 19e eeuw. Over de Dordogne werden verschillende bruggetjes gebouwd. De rivier ontspringt slechts op een tiental kilometer hiervandaan en stroomt dus onstuimig door het stadscentrum. Er zijn twee waterbronnen: een warme (60°) en een koude (19°). Het water bevat metalloïde arseen en wordt vooral gebruikt voor de behandeling van ademhalingsproblemen. De nogal vreemde naam ‘La Bourboule’ komt van Borvo, de Gallische god van de bronnen. Vanaf de Place Guillaume-Lacoste leidt een trap ons naar La Roche des Fées, van waaruit men een prachtig zicht heeft over de stad. In het Parc Fenestre, beroemd voor zijn indrukwekkende sequoia’s, kan je de kabelbaan nemen naar het plateau van Charlannes (1250 m). Dit bosrijke gebied heeft prachtige wandelpaden en biedt een uniek zicht op de vallei van de Dordogne met daarachter de Dore-bergen en de Cantal. We vervolgen ons traject richting Bort-les-Orgues met een halte in het Château féodal de Val, een kasteel uit de 15de eeuw. Als een fiere pauw staat het kasteel op een rotsachtig eilandje dat slechts met een smalle strook met de oevers van het stuwmeer op de Dordogne verbonden is. De zes torens met machicoulis geven het geheel een elegant uitzicht, dat uitzonderlijk goed bewaard is gebleven. Het stadje Bort is niet erg bijzonder. Het heeft zijn bekendheid vooral te danken aan de omvangrijke hydro-elektrische stuwdam en de gigantische ‘orgels’, die 350 meter boven de stad uitkijken. Deze reusachtige basaltzuilen zijn eigenlijk afgekoelde, verharde lavastromen. Ze zijn 80 tot 100 meter hoog en vormen samen een muur van 2 km.



Laatst aangepast op maandag, 05 april 2010 14:23