Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

België

Een wandeling in Kortrijk...

Kortrijk is het economische hart van Zuid-West-Vlaanderen, het zogenaamde ‘Dallas van Vlaanderen’. Op zijn 75e verjaardag kreeg de directeur van de Beaulieu-groep zelfs president Bush sr. en Margaret Thatcher op privé-bezoek… De internationale reputatie als textielcentrum (voor tapijten, meubelstoffen, confectie) dateert al uit de dertiende eeuw. Dat Kortrijk zo kon uitgroeien tot textielstad was in de eerste plaats te danken aan het kalkarme water en het trage verval van de Leie, waarin het linnen geroot werd. Vandaag is het een dynamische zakenstad die midden in een industriële regio ligt in volle economische boom, dankzij de elektronica, de meubels en de confectie. De Kortrijkzanen houden van werken, zoveel is zeker, maar ze weten ook goed hoe te leven!

Twee Kortrijkse bezienswaardigheden staan op de Werelderfgoedlijst van de Unesco: het Belfort (14e eeuw) en het Begijnhof (17e eeuw). De Grote Markt werd heraangelegd door de Italiaanse architecten Secchi en Vigano, die ook de renovatie van het marktplein van Sienna in Italië voor hun rekening namen. De markt wordt omringd door belangrijke neoklassieke gebouwen en aanlokkelijke terrasjes die druk bezocht worden. In het midden prijkt een toren uit rode baksteen, het Belfort, het laatste overblijfsel van de middeleeuwse Lakenhal. Op de top troont een standbeeld van Mercurius. De beroemde Manten en Kalle, twee koperen klokkenluiders, slaan er elk uur en halfuur. Het Belfort is uitgerust met een klokkenspel van 48 klokken. De gevel van het stadhuis uit de 16e eeuw is versierd met beelden van de 14 Graven en Gravinnen van Vlaanderen. Iets verder kunt u binnenlopen in het Sint-Elisabethbegijnhof, een ware oase van rust in het hart van een erg levendige buurt. In de smalle steegjes van het begijnhof staan 41 huisjes in barokstijl: een dorpje midden in de stad, met een vriendelijke en intieme sfeer. U bezoekt er de Sint-Mattheuskapel (1464), de kerk van het begijnhof, en het huis van de ‘grootjuffrouw’, nu een museum over het leven van de begijnen (het kamertje van een begijn, het waskamertje,...). Begijnen wijdden hun leven aan God, maar ze traden niet tot de kloosterorde toe. Ze legden de geloften van kuisheid en gehoorzaamheid aan de grootjuffrouw af, maar niet de gelofte van armoede. Daarom werden ze niet beschouwd als kloosterzusters, maar als juffrouwen, die economisch en intellectueel onafhankelijk waren. Zelfs overnachten kan op deze fascinerende plek: zie voor het arrangement Reiswereldmagazine nummer 3, november 2006, p. 4. Voor u verder wandelt langs de verkeersvrije straten moet u ook zeker eens binnenlopen in de Sint-Maartenskerk, die gebouwd werd in de vijftiende eeuw en gerenoveerd werd in 1862. Het interieur is versierd met opmerkelijke kunstwerken.

Vervolgens gaat het richting Begijnhofpark (waar zopas de nieuwe dienst voor toerisme gehuisvest werd). In de Groeninge-abdij kunt u de multimediale tentoonstelling ‘Kortrijk 1302 – Een dag, zeven eeuwen’ bekijken. Het ware verhaal van de Guldensporenslag, die hier op 11 juli 1302 werd uitgevochten: Heeft Jan Breydel echt meegevochten? Waar verstopte de Leeuw van Vlaanderen zich? En wat heeft Hendrik Conscience ervan gemaakt? Hier komt u het te weten … Ter opfrissing: de Franse cavalerie, onder leiding van Robert d’Artois, werd verslagen door de Vlaamse Liebaerts, voornamelijk ambachtslieden uit Ieper en Brugge, aangevoerd door Pieter de Coninck. Na de veldslag werden 700 vergulde sporen van 1100 gedode Franse cavaleristen van het slagveld opgeraapt. Ze werden naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk gebracht, en daar bleven ze tot in 1382, toen het Franse leger ze terugwon na zijn overwinning in de slag om Westrozebeke, waar 20.000 soldaten de dood vonden. Hebt u tijd om een beetje te gaan shoppen? Aan wandelstraten met luxueuze boetieks in Kortrijk geen gebrek: u vindt er kleding van bekende ontwerpers, design en speciaalzaken. En natuurlijk zijn er ook goede restaurantjes, populaire cafés en vindt u er ook chocolade en artisanale patisserie. Vergeet vooral niet te proeven van de ‘Kalletaart’, een taart op basis van frangipane, appel en... Calvados.



Laatst aangepast op zaterdag, 03 april 2010 10:07