Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

UIT IN LANDELIJK WALLONIË

Accueil Champetre ET

Fotos: @Siquet_photographie

Al meer dan 25 jaar doen de Waalse landbouwers meer dan alleen het land bewerken. Ze laten je met plezier kennismaken met hun beroep, hun producten en de heerlijke omgeving waarin hun bedrijven liggen. Op die manier verdienen ze een aardig centje bij. Gîtes, chambres d’hôtes, toeristische routes, boerengolfen, blotevoetenpaden, winkeltjes en zelfs restaurants bij de boer… Voor weinig geld laat je de ratrace van elke dag even achter je, geniet je in een authentieke omgeving en steun je de lokale economie...

De vereniging 'Accueil Champêtre en Wallonie' telt bijna 460 dienstverleners, die activiteiten en vakanties op het platteland aanbieden. Een luxegîte tussen de velden? Een romantische chambre d’hôtes? Geen probleem! Er is voor elk wat wils en met overnachtingen die beginnen vanaf € 40 voor twee personen (streekontbijt inbegrepen), kan iedereen er even tussenuit. Wie graag iets bijzonders beleeft, slaapt in een hut, een tipi, een woonwagen of een pod (die je kunt vergelijken met een houten tent, maar dan wel met een echt bed). Zo ga je helemaal op in de natuur. De adresjes worden gecontroleerd door het Commissariaat-generaal voor Toerisme en dragen het label 'rural' ('landelijk', want ze liggen in een landelijke omgeving) of 'à la ferme' ('bij de boer'), wanneer ze op een landbouwbedrijf staan. Bezoekers kunnen zien hoe de bewoners van deze landbouwbedrijven hun dag doorbrengen en kunnen zelfs eventjes in de laarzen van de boeren staan.

VERBLIJVEN, WINKELTJES EN RESTAURANTS BIJ DE BOER

Accueil Champetre Chambre

Je kunt de handen uit de mouwen steken en een dagje meewerken met de boer, maar je kunt er ook een hapje eten, spelen en inkopen doen. Sommige landbouwers, kwekers en producenten openden een winkeltje waar je hun producten en die van ambachtslui in de buurt kunt kopen. Anderen openden een eethuisje en wanneer de landbouwer zelf achter de kookpotten staat en zijn eigen producten verwerkt, krijgt het restaurant het label 'Ferme Gourmande®'. Maar er zijn natuurlijk heel wat boerderijen die verschillende activiteiten combineren.

Zo kun je in Lantin (Luik) terecht bij de Ferme à l’Arbre, die al sinds 1978 biologisch vlees en biologische groenten kweekt. Tegenwoordig is er ook een restaurant (voorgerecht + hoofdgerecht € 27) en kun je in het winkeltje (350 m²) een voorraad biologische en/of lokale producten inslaan.

De Ferme Dôrloû (in Wodecq, in het Henegouwse Pays des Collines) mat zich in de jaren 1990 een biologisch jasje aan. Je vindt er een gîte, een banketbakkerij die ateliers voor volwassenen organiseert, een slagerij, een winkel in het centrum van Doornik en een leerboerderij (bezoek en stages voor kinderen: 'Robinson' voor kinderen tussen 6 en 10, ze leren koken, vuur maken, een hut bouwen... en maken kennis met het werk op de boerderij).

BOERENGOLFEN, BLOTEVOETENPAD,...

Accueil Champetre Mouton

Er zijn ook steeds vaker boerderijen te vinden waar je landelijk kunt golfen (ga uit van € 6 per volwassene). Deze sport komt overgewaaid uit Nederland en lijkt op traditioneel golfen, maar dan met een houten hamer in plaats van een club en niet op een kortgemaaid grasveld, maar op de weide, tussen de koeien zelfs! Afhankelijk van het bedrijf dat je bezoekt, kun je van je uitstapje gebruikmaken om te picknicken, een ritje te paard of met de pony te maken, de andere dieren te ontdekken of aan een zelfgemaakt ijsje te likken… De Ferme du Prévot in Waals-Brabant organiseert bijvoorbeeld kooklessen, avondwandelingen en zelfs een 'Koh Lanta fermier'!

Wil je het boerengolfen eens uitproberen, maar doe je daarnaast ook graag iets anders? Dan is de Ferme de la Plance in Montleban (Gouvy, in de provincie Luxemburg) iets voor jou. De boerderij heeft namelijk een leuk 'blotevoetenpad' aangelegd. Trek je schoenen uit en wandel 3 km over verschillende ondergronden (aarde, water, hout, steen...) en (her)ontdek je zintuigen. Geschikt voor elke leeftijd. Er zijn plekjes om te rusten of te picknicken en na afloop kun je je voeten wassen. Prijs: € 4. Gratis voor kinderen tot 3 jaar.

LANDELIJKE ROUTES

Accueil Champetre Circuit

Als je al onze adresjes (en nog veel meer) zelf ook graag een keer wilt uitproberen, volg je een van de routes die 'Accueil Champêtre en Wallonie' heeft uitgestippeld. Kruip in je wagen, trek je wandelschoenen aan of spring op je fiets en dwaal over de landwegen, van de ene producent naar de andere, door karakterdorpjes, langs erfgoed… en geniet van de prachtige uitzichten! De fietstocht door het Land van Herve heeft groene valleien en wallenlandschappen in petto. Je maakt een stop bij de Brasserie du Val-Dieu (in de 13de-eeuwse abdij met dezelfde naam), gaat dan naar Aubel, waar je over de markt struint en verse producten koopt (wat dacht je van de heerlijke Hervekaas), bezoekt een ambachtelijke stroopfabriek (waar de beroemde Luikse stroop gemaakt wordt). Ook Thimister-Clermont (een van de ‘mooiste dorpen van Wallonië’) en Fort Battice (in 1940 belegerd door de Duitsers) staan op je lijstje. Alle landelijke routes zijn beschikbaar op papier, maar je kunt ze (met audio) ook downloaden op je smartphone of je tablet.

AL ONZE LANDELIJKE TIPS

Accueil Champetre ProduitsOp de website van ‘Accueil Champêtre en Wallonie’ staan niet alleen alle toeristische en fijnproeversroutes, maar kun je ook een kamer zoeken en reserveren, snuisteren tussen de beste adresjes van producenten met winkels, restaurants op de boerderij en andere activiteiten, leerboerderijen (waar je terechtkunt voor stages, verjaardagsfeestjes, bezoeken met de klas…) of bedrijven die zalen verhuren (kasteelboerderijen, oude molens, schuren, stallen…) voor al je evenementen.

ALLE INFO: 081 62 74 58 -  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. WWW.ACCUEILCHAMPETRE.BE

Accueil Champetre Logos

 

Laatst aangepast op dinsdag, 20 september 2016 06:41