Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

ZOMERS SEDAN, AAN DE VOET VAN HET GROOTSTE VERSTERKTE KASTEEL VAN EUROPA!

Sedan ETE ET

Tussen het Belgische Bouillon en het Franse Sedan liggen amper 20 kilometer. De twee steden hebben een historische band en tellen enkele vestingen die ooit eigendom wa-ren van dezelfde familie: de prinsen en hertogen van La Tour d’Auvergne. Het middel-eeuwse kasteel van Sedan is maar liefst 35.000 m² groot en daarmee het grootste van Europa. Het torent uit boven de Maas en de stad, die het label ‘Kunst- en Geschiedenis-stad’ draagt. Wij hebben enkele originele suggesties voor jou. Je ontdekt zowel het monument als de stad.

Het kasteel werd in de 15de eeuw gebouwd door de prinsen van La Marck. Na een huwelijk ging het over in de handen van de prinsen van La Tour d’Auvergne. Twee eeuwen lang was Sedan een belangrijke vestingstad. Hier, in dit kasteel, werd in 1611 Turenne geboren. Hij is de bekendste inwoner van de streek, was een groot krijgsheer en een buitengewoon strateeg die op zijn 31ste tot Grootmaarschalk van Frankrijk werd benoemd en later persoonlijk adviseur van Lodewijk XIV werd. Toen het onafhankelijke prinsdom Sedan in 1642 bij Frankrijk werd ingelijfd, liet Turenne de walmuren van de stad afbreken. Sedan had zich verrijkt door de lakenindustrie, die hier een koninklijk privilege genoot. Wanneer je nu door de straten van Sedan wandelt, ontdek je de oude, stijlvolle fabrieken, maar ook de vele herenhuizen en prestigieuze scholen die getuigen ven een rijk verleden. Jammer genoeg werd het historische centrum in 1940 vernield door bommen. In de plaats kwamen een interessante na-oorlogse architectuur en hedendaagse projecten die nog steeds hier en daar opduiken.

Sedan in de voetsporen van maarschalk Turenne

Sedan ETE Cour des Tetes

Het Bureau voor Toerisme van het Pays sedanais geeft enkele brochures en gidsjes uit voor wie Sedan, het erfgoed en de geschiedenis wil ontdekken. Je kunt ze gratis downloaden op de website. Het klassieke bezoek (‘Laissez-vous conter Sedan’) neemt je mee door de stra-ten, op zoek naar de belangrijkste plekken en grote monumenten. De wandeling ‘Laissez-vous conter Turenne’ vertelt je heel wat grote en kleinere anekdotes over de Grootmaar-schalk en zijn familie. Je komt langs de plekken die zij stichtten of waar ze vaak kwamen.

Met een jeep langs de bezienswaardigheden

Sedan Amoureux2Je kunt voor een bezoek aan Sedan en omgeving ook kiezen voor het thema ‘Herinnerings-toerisme’. Vijf circuits, en ook nieuwe kaartgidsen, leiden je langs 60 plaatsen waar het Frans-Duitse conflict woedde (Dertigjarige Oorlog, Eerste en Tweede Wereldoor-log), met grote gevolgen voor de omgeving. Bijzonder is dat je in 2015 ook een rondleiding kunt volgen met een jeep of een militair voertuig. Fotomomenten genoeg, geef je over aan de indrukwekkende vergezichten over de slagvelden.

Natuur: Langs de twee kastelen

Het Pays sedanais en Bouillon delen de Ardeense grens. We hoeven niet te herhalen dat het landschap, de bossen en valleien, de beekjes betoverend zijn. Het Bureau voor Toerisme legt dan ook heel wat fiets- en wandeltochten in. Zo is er bijvoorbeeld de Tocht langs Twee Kas-telen, tussen Sedan en Bouillon. Trek hiervoor twee dagen uit, de nacht breng je door in een hotel of een gastenkamer. Aan lekkere restaurants om weer op krachten te komen voor de rest van je tocht is geen gebrek.

Meer informatie over Sedan en het Pays sedanais, heel wat tips voor activiteiten en verblijven? Surf naar www.tourisme-sedan.fr

Laatst aangepast op donderdag, 10 september 2015 08:28