Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

VALENTIJN IN STRAATSBURG, SCHATJE!

strasbourg Petite France

Op het kruispunt van de Latijnse en de Germaanse wereld, zo’n 250 km van de Belgische grens, ligt Straatsburg, een van de mooiste steden van Europa. Twee wijken kregen van Unesco het label ‘werelderfgoed’. Wie Straatsburg zegt, denkt meteen aan de Europese instellingen en de uitgestrekte kerstmarkt, maar wist je dat de hoofdstad van de Elzas ook een romantische bestemming is? Ter gelegenheid van Valentijnsdag krijgt je ‘tien dagen liefde’! Van 8 tot 17 februari schiet Cupido raak. Voor de 7de editie van ‘Strasbourg, mon amour!’ geniet je in de stad van een honderdtal evenementen. Nieuw in 2019 is het ‘Strasbourg Burlesque Festival’.  Wat staat er allemaal op het programma: een dansavond, debatten, films, tentoonstellingen, burleske voorstellingen en concerten!

Prachtig Straatsburg vanuit de lucht

Strasbourg cathedrale

De geschiedenis van Straatsburg gaat meer dan 2000 jaar terug. De stad kan dan ook bogen op een opmerkelijk erfgoed. In de eerste plaats is er de cathédrale Notre-Dame – een gotisch meesterwerk dat met zijn 142 m lange tijd het hoogste gebouw in de christelijke wereld was. Victor Hugo noemde het gebouw ‘een staaltje van grootheidswaanzin en verfijndheid’. Als je de 332 treden van de draaitrap naar het balkon (66 m hoog) hebt beklommen, heb je geen tijd om op adem te komen. Het uitzicht op de stad is gewoon adembenemend. Beneden ligt het ‘Grande Ile’, de historische wijk die in 1988 werelderfgoed werd, met de rivier de Ill aan de ene kant en het canal des Faux-Remparts aan de andere. Met zijn vakwerkhuizen uit de renaissance, religieuze gebouwen, winkelstraten, kaden, bruggen en vele pleinen (place de la Cathédrale, place de l’Homme de Fer, place Gutenberg, place Kléber, place du château, place Broglie …) is het ‘Grande-Ile’ het kloppende hart van toeristisch Straatsburg. In het westen: ‘Petite France’, de meest romantische wijk van de stad, met waterlopen die de wijk rond valavond in een bijzondere sfeer hullen. In het oosten: ‘Neustadt’, de ‘nieuwe stad’ en de keizerlijke Duitse architectuur, ook door Unesco op de werelderfgoedlijst gezet. Hier liggen de place de la République met zijn fraaie paleizen en de groene wijk de Oranjerie. Verderop: Straatsburg en de buitenwijken met oranje daken, de wijk van de Europese instellingen. Als je een adelaarsblik hebt, zie je helemaal aan de horizon de Vogezen en het Zwarte Woud…

Animatie op ‘Strasbourg, mon Amour’

starsbroug chapiteau

Strasbourg, mon Amour’ viert dit jaar zijn 7de verjaardag en speciaal voor deze gelegenheid en natuurlijk voor Valentijnsdag organiseert de stad tien romantische dagen. Het programma is heel divers en poëtisch, glamoureus en bijzonder. In het ‘Café des Amours’ op de place Kléber – een enorme Magic Mirror-circustent met 800 staanplaatsen – kunnen verliefde koppeltjes zich elke avond uitleven op een bal, een concert… Heb je de kinderen mee? Geen probleem! Voor jullie is er de ‘Baby Boom’ (want Valentijn is ook een gezinsfeest). Maar er is meer! Het ‘Café des Amours’ organiseert ook brunches en thema-animatie tijdens het weekend. Ook het stadhuis blijft niet afzijdig. Op 14 februari reserveer je ’s avonds een plaatsje voor de ‘Slow Party’ in de trouwzaal. Romantiek troef! Zoek je liever de intimiteit op met je uitverkorene, dan is de schitterende Opéra national du Rhin waar je moet zijn. Met een glaasje in de hand geniet je van een operavoorstelling. Maar er is ook cultuur gepland: een conferentie, debatten, tentoonstellingen en films.

‘Strasbourg Burlesque Festival’

Strasboug burlesque

Zin in een burlesk avondje uit? Ter gelegenheid van ‘Strasbourg, Mon Amour’ kun je van 14 tot 17 februari terecht in de zaal ‘Espace K’ voor het ‘Strasbourg Burlesque Festival’ van de vereniging ‘Strass en Strass’. Elke avond brengen artiesten uit de hele wereld een nieuwe show. Je krijgt een overdosis lovertjes, strass, pluimen en acrobatie, maar de kunst van de burleske striptease wordt wel een beetje hoger getild. Glamour met een knipoog! Probeer je het ook graag een keer zelf uit? In ‘La Clandestine’ in de rue du Maréchal Lefebvre worden workshops georganiseerd.

Tips voor een romantisch verblijf

strasbourg canaux

  • Straatsburg is bereikbaar met de trein (± € 65, 3,5 uur rijden), de bus (± € 30, 6 uur rijden), de auto (250 km vanaf de grens, via Luxemburg) en het vliegtuig (vanaf € 45, 1 uur vliegen).
  • Sommige hotels bieden een speciale Valentijnsformule ter gelegenheid van het festival ‘Strasbourg, mon Amour’.
  • Je bezoekt de stad te voet of met de fiets. Het grootste deel van het centrum is verkeersvrij en recent werd de stad ‘Franse fietshoofdstad’, dankzij de 600 km fietspaden. Tip: het gezellige fietscafé ‘Maquis’ aan de Place d'Austerlitz. Je raadt het al, hier kun je een glas drinken en een fiets huren (€ 15 per dag). Straatsburg heeft ook een fietsdeelnetwerk, de Vélhop.
  • Het Bureau voor Toerisme organiseert rondleidingen, maar je kunt ook een audiogids huren als je liever met z’n tweetjes door de stad kuiert.
  • Gastronomie dan: het sterrenrestaurant ‘Le Crocodile’ is door TripAdvisor uitgeroepen tot ‘beste gastronomische restaurant ter wereld’. Tip: voor ‘Strasbourg, mon Amour’ smul je in sommige restaurants van een speciale Valentijnsformule.
Lucy Dricot

 

Laatst aangepast op vrijdag, 25 januari 2019 16:16