Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

Vakantie op Sicilië: onze insider's tips voor een roadtrip met het hele gezin!

Sicile ET

Eind augustus vertrokken we met ons gezin voor twee maanden op reis door Frankrijk en Italië. We genoten enkele weken van de Italiaanse laars en scheepten uiteindelijk in voor de overtocht naar Sicilië en voor de laatste twee weken van onze reis. 27 °C eind oktober, genieten... Het eiland is groot, maar omdat luieren hier het codewoord is, kozen we ervoor het niet helemaal te verkennen. Als eerste op ons lijstje stond de schitterende barokke stad Syracuse. Daarna pakten we voor het laatst onze koffers uit, deze keer in de provincie Agrigento. De zuidelijke kust van het eiland wordt gedeeltelijk ontsierd door fabrieken. Een echte toeristische trekpleister is deze regio dus niet, op de Vallei van de Tempels na. En toch vonden wij hier ons kleine stukje paradijs...

Sarah Visse

Sicilië is ongeveer even groot als België. Als je het hele eiland wilt verkennen langs de bochtige bergwegen, zul je drie of zelfs vier keer van hotel moeten veranderen. Wij wilden echter dicht bij de zee blijven en genieten van het heerlijke klimaat in een van de zuidelijkste en warmste regio's van Europa. Tunesië ligt amper 140 km verderop…

Ons huisje bij het strand...

Sicile Maison

Zodra je in de havenstad Porto Empedocle (provincie Agrigento) aankomt, zie je de fabrieken. Meteen is duidelijk waarom de prijs van ons vakantiehuisje (€ 600 per week in oktober), dat we via internet reserveerden, zo laag ligt. Maar die fabrieken vergeet je zodra je de deuren van de Villa Germana opengooit (deel van de Villa Silvana, die nog 2 andere villa's telt die los staan van elkaar en geen inkijk hebben). Het huisje ligt op het strand van Punta Grande en de fabrieken zijn niet meer te zien. Jij hoeft enkel nog te luieren op het immense terras dat boven de zee ligt, de trap naar het strand te nemen en je tenen diep in het zand te begraven. Het lijkt hier wel een Amerikaanse serie! Net Malibu! De aardige eigenaren Germana en Giuseppe laten ons het huis zien (met twee kamers en twee ruime douchekamers). Ze kozen voor een moderne, comfortabele inrichting. Er ligt een welkomstgeschenkje op ons te wachten, lekkere Siciliaanse wijn en typische gebakjes.

Hier zullen we twee weken doorbrengen, de hele dag door in de zee duiken, met onze kleine jongen spelen in het zand, lezen op het terras of door het grote raam in de salon kijken hoe de golven het strand oprollen. Zegt je buik dat het tijd is om te eten? Na een korte wandeling langs het water sta je zo in de pizzeria of de strandbar met restaurant. Germana en Giuseppe kennen nog heel wat plekjes om lekker te eten in Agrigente, zoals de Akropolis met het spectaculaire uitzicht op de verlichte ruïnes van de Vallei van de Tempels en de Siciliaanse keuken in een gastronomisch jasje.

De Vallei van de Tempels

Sicile Vallee des temples

We kunnen de deur van ons huisje bij de zee maar moeilijk achter ons dichttrekken, maar een bezoek aan de beroemde Vallei van de Tempels is een must want de site, een kwartier rijden van de Villa Silvana, is door de Unesco op de Werelderfgoedlijst gezet. De uitgestrekte vindplaats met Griekse tempels boven de zee dateert uit de 6de eeuw, toen Agrigente een van de belangrijkste steden van het Middellandse Zeegebied was.

De Scala dei Turchi

Sicile Scala dei Turchi

Aan het eind van ons strand ligt nog een bezienswaardigheid, een stukje natuur deze keer: de Scala dei Turchi, witte krijtrotsen waarin door de erosie verschillende plateaus zijn uitgesleten, waarop je nu heerlijk kunt zonnen. Beneden ligt de azuurblauwe zee. Een plaatje!

Een wijk met moderne kunstenaars

Sicile Fam Cultural Park

Nog zo'n pareltje, maar dan landinwaarts, in het hooggelegen dorpje Favara. De stad lijkt op het eerste gezicht niet zo bijzonder, maar een van de wijken, die 'Farm Cultural Park' gedoopt werd, is ingenomen door een kunstenaarscollectief. De artiesten kochten beetje bij beetje de huizen in de wijk of sierden ze met muurschilderingen, ze stellen er hun moderne kunst tentoon, wonen er, richten er een designwinkeltje, een bar met zwembad of een winkel met streekproducten in... Het weekend staat hier gelijk met feesten, maar niemand kijkt raar op van een bejaarde Siciliaanse weduwe die een fluo huisje buitenstapt.

Wij komen vast nog een keer terug...

Sicile Terrasse

Sicilië beleven is natuurlijk ook dorpjes ontdekken waar geharde, maar bijzonder attente, welwillende en innemende mensen wonen. Nog meer dan elders in Italië staat reizen met kinderen hier garant voor hartelijke ontmoetingen en een overdaad aan glimlachende gezichten.

Wij willen vandaag nog maar een ding: nog een keer terugkeren naar Sicilië en er ontdekken wat we deze eerste keer hebben gemist: de Etna beklimmen, Palermo en de barokke steden aan de oostkust verkennen, luieren op de stranden en bij de lagunes, een uitstapje maken naar de eilanden met de windturbines…

Met de ferry van Noord-Italië naar Sicilië

Sicile Bateau

Als je tijd hebt en een reis van twee weken naar Sicilië plant, moet je absoluut de ferry nemen! Een geweldige ervaring, al moet je rekening houden met 2-3 dagen varen (met het vliegtuig is het slechts een paar uur vanuit België). Maar aan boord van een passagiersschip met comfortabele kajuiten, een zwembad, een kinderclub, een bioscoop (met Italiaanse films), restaurants, een winkel en animatie voor groot en klein waan je je aan boord van een cruiseschip!

Er zijn verschillende maatschappijen die de oversteek van Genua in het noorden van Italië naar Palermo maken. Reken op tien uur rijden van de Belgische grens naar Genua en dan nog eens 22 uur varen en de tijd voor het inschepen en aan land gaan van alle passagiers en voertuigen. De prijzen dan. Wij betaalden in oktober voor het hele gezin € 400 voor de reis (kajuit voor 3 personen, met douche en wc, auto).

Laatst aangepast op donderdag, 17 december 2015 09:08