Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

Trektochten in de Auvergne: op een sportieve manier of met het hele gezin naar de vulkanen!

Rando Auvergne ET

De Auvergne is met twee regionale natuurparken, de hoogste vulkanen van Europa, de groene hoogvlakten en de meren en rivieren een fantastisch speelterrein voor natuurliefhebbers. Je kunt in de vier departementen van de regio (Puy-de-Dôme, Allier, Cantal en Haute-Loire) heel sportief gaan trekken (langs de legendarische GR’s of de trails), maar ook wandelen met het hele gezin. Wat dacht je van een ezel als reisgenoot? Lees onze vakantietips en tochten voor het ‘land van de vulkanen’, waar wandelen activiteit nummer één is. Neem een gids bij de arm of trek er alleen opuit! De natuur is hier het ideale excuus voor gastronomische of culturele ontdekkingen en voor nog zoveel meer!

Tips voor gezinswandelingen

Rando Auvergne Ane

Aan trek- en wandelformules voor gezinnen met jongere kinderen geen gebrek. Speciaal voor hen zijn paden aangelegd, zoals de ‘Balades de Léa et Tino’ (Puy-de-Dôme), die niet langer dan twee uur duren. Tips voor ouders van jonge kinderen: sommige routes in de Auvergne kun je heel goed met een kinderwagen doen! Wat je zeker niet mag missen: wandelingen en zelfs reisjes met een ezel. Deze vertederende en heel intelligente reisgezel is de prima vriend voor je kinderen. Ze houden zich met hem bezig, leiden hem en klimmen op zijn rug om even mee te rijden. Bij heel wat boerderijen kun je voor een paar uur of enkele dagen een ezel huren. Er zijn ook gespecialiseerde agentschappen die volledige reizen aanbieden met overnachting en maaltijden (ook voor de dieren), tips en materiaal om de ezel te verzorgen (zie verder).

Legendarische trektochten: de wegen naar Santiago de Compostela en de Route van Stevenson

Rando Auvergne Puy en Velay

Deze twee tochten vertrekken in Le Puy-en-Velay, een echte erfgoedparel in de Auvergne. De stad is bekend voor haar bijzondere ligging, haar renaissancegebouwen en haar Onze-Lieve-Vrouwkathedraal, die door de Unesco op de werelderfgoedlijst werd gezet en onderdak biedt aan de beroemde Zwarte Madonna die ieder jaar duizenden bedevaarders lokt. Maar natuurlijk kom je ook naar hier om in de voetsporen te lopen van Godescalc, de bisschop die in de 10de eeuw de eerste Franse bedevaart naar Santiago de Compostela leidde over de Via Podiensis (‘Voie du Puy’ of GR65). De hele weg naar Galicië is 1600 km lang, maar je kunt het ook met een stukje daarvan stellen. Er is een pendeldienst die je na 8,5, 17 of 24 km terug naar de stad brengt.

De Schotse schrijver en fervent reiziger Robert Louis Stevenson is de auteur van Strange case of Dr. Jekyll and Mr Hyde en Schateiland, maar ook van  Travels with a Donkey in the Cévennes, dat in 1879 verscheen. Daarin vertelt hij over een reis van 252 km vanuit Le Puy-en-Velay, die hij een jaar eerder ondernam na een ongelukkige liefde… De hele route van de romanschrijver is sindsdien uitgegroeid tot de GR70. Reisagentschappen organiseren wandelvakanties in zijn kielzog (zie verder).

Maar er zijn nog uitzonderlijke GR’s die je een deel van de Auvergne of het hele gebied laten verkennen: de GR30 (parcours van 194 km van noord naar zuid over de bergketen Les Puys, langs heel wat gletsjer- of vulkaanmeren), de GR®400 (langs bergkammen, heuvels en valleien rond het massif cantalien) en de GR3 (de oudste route van Frankrijk, die de vallei van de Loire helemaal volgt en in de Auvergne door het regionaal natuurpark Le Livradois- Forez, de Hautes Chaumes en langs de vulkanen van Le Velay loopt).

Laat je leiden (of niet)!

Rando Auvergne Guide

Wil je je graag één voelen met de natuur? Download dan de mobiele app Auvergne Outdoor met tips voor tochten die je naar plekjes leiden waar internet nog niet bereikbaar is. Voor elke route krijg je handige informatie (duurtijd, afstand, hoogteverschil, minimale en maximale hoogte, tips, bezienswaardigheden, foto’s, gps-coördinaten enzovoort). Je kunt zelfs je eigen ervaringen en foto’s van de tocht delen op Facebook.

Tegenwoordig kun je in alle veiligheid in je eentje over honderden paden in de Auvergne dwalen dankzij apps op je smartphone, een gps, stafkaarten en wandelkaarten. Maar een gids die je begeleidt en boeiend vertelt over zijn streek en je recht naar de mooiste uitzichtpunten brengt en je onderweg op wilde dieren wijst en daarbij nog heel wat interessantst te vertellen heeft over de fauna, flora en lokale geschiedenis kan natuurlijk ook een verrijking zijn! Er zijn zelfstandige officiële gidsen of je neemt contact op met een gespecialiseerd agentschap dat een wandeling of verblijf op jouw maat uitstippelt.

Sleutelklare trektochten met verblijf

Alle agentschappen organiseren wel trektochten met verblijf inbegrepen. Vertrek alleen of met een gids, ongeacht je niveau. Kies voor een thema of combineer met een andere ontdekkingstocht. We zetten enkele voorbeelden van actieve vakanties in de Auvergne op een rijtje, georganiseerd door de specialisten van Chamina Voyages, La Pèlerine en Aluna Voyages.

OP ZOEK NAAR EETBARE WILDE PLANTEN

Rando Auvergne plante sauvageIn groepjes van niet meer dan acht trek je er voor drie of vijf dagen opuit, in het gezelschap van een van de auteurs van het boekje Plantes comestibles, cueillettes et recettes des 4 saisons (eetbare planten plukken en recepten voor de vier seizoenen). Berggids Christophe Anglade of botanist-natuurfanaat Guy Lalière laten je zien hoe vrijgevig de natuur is voor wie haar geheimen kent. Samen met hen leer je de flora herkennen, plukken en gebruiken in een maaltijd vol vergeten smaken. Voor de lunch bereid je een ongerepte maaltijd en op enkele avonden bekijkt François Génin, chef van Le Cantou, wat jullie bijeengeraapt hebben en maakt hij op basis daarvan iets te eten. Georganiseerd verblijf in juli en augustus, met overnachting in tweesterrenhotel. Prijs vanaf € 349 per persoon. Meer informatie op www.aluna-voyages.com

Aluna Voyages organiseert ook ‘ezelvakanties’ in de Auvergne, maar ook ‘nordic walking’, ‘Er was eens de Auvergne’ (voor kinderen tussen 3 en 6 jaar) of een ‘Fijnproeverstrektocht’.

REIS MET EEN EZEL NAAR DE VULKANEN VAN DE AUVERGNE

Rando Auvergne Sejour AneAnatole, Cabichon en Chocolat nemen je op hun rug mee naar het regionaal natuurpark Les Volcans d'Auvergne: de puy de Sancy, de monts Dore en iets noordelijker ook de bergketen Les Puys. Hier een kratermeer, daar een vulkaan of een waterval, iets verderop een romaanse kerk … Tijdens je gastronomische omzwervingen met je vriend op vier poten ontdek je ook een heleboel bloemen en planten en vast ook de rijke bergfauna. Deze lichte wandeling is ook geschikt voor kinderen vanaf vier jaar.  Ga op ontdekking naar de wereld van de vulkanen (met kraters, ronde bergen en asstromen), ga zwemmen in de meren of overnacht de tweede avond in een hutje of woonwagen. Verblijf van 6 dagen/5 nachten met trektocht. Prijs vanaf € 595 per persoon. Meer informatie: www.chamina-voyages.com

Chamina Voyages organiseert in de Auvergne ook de vakanties ‘Best of Auvergne’, ‘trails’, ‘Authentieke Cantal’, ‘Wellnesstrektocht’, ‘Stevenson’ en ‘Qi-Gong tussen de vulkanen’.

COMFORTABELE TREKTOCHT OVER DE ROUTE NAAR COMPOSTELA

Rando Auvergne Saint JacquesBeleef een bedevaart naar Compostela in alle comfort! Je trekt over de route du Puy-en-Velay, dwars door een gevarieerd en bijzonder landschap: de Sucs du Velay, de Gorges de l'Allier, de hoogvlakten van de Margeride en de Aubrac. De kamers die we voor deze tocht hebben uitgezocht, zijn degelijk en trekken de kaart van de plaatselijke gastronomie. Reis van 7 dagen/6 nachten (5 dagen trekken) in halfpension. Prijs vanaf € 830 per persoon. Meer informatie op www.lapelerine.com

La Pèlerine, specialist voor wandeltochten langs de bedevaartwegen naar Compostela en in de voetsporen van Stevenson, stelde enkele formules samen voor deze reizen (met name voor gezinnen, met de ‘Tocht voor kleine bedevaarders’, en sportievelingen met de ‘Grote trail naar Santiago’), maar biedt ook andere themareizen in de Auvergne aan: ‘De Monts du Cantal’, ‘Gastronomie en trekken’, ‘Rondje langs de vulkanen’…

Voor meer informatie

www.auvergne-toerisme.nl
Laatst aangepast op woensdag, 18 maart 2015 20:58