Afdrukken
Tweet

Smulvakanties in de Poitou-Charentes

Poitou Gastronomie ET

Oesters van Marennes-Oléron, mosselen uit de mosselput, cognac, pineau de Charentes, zout en aardappelen op het île de Ré… Dat is maar een greep uit de typische producten die je op de markten, in de lekkere restaurants en bij de producenten van de Poitou-Charentes kunt verorberen. Een heel andere wereld, ook op je bord. We richten al onze aandacht op bezoekjes en lekkere adresjes die je absoluut niet mag missen. In deze fraaie regio aan de Atlantische kust ontdek je streekspecialiteiten, waarvan de productie (zoals de oesters en het zout) de omgeving zijn unieke karakter heeft gegeven…

De markten zijn de plek bij uitstek om te proeven van zowel lokale producten als lokale sfeer. In de Poitou-Charentes (waarvan het departement Charente-Maritime aan de Atlantische Oceaan ligt) wemelt het van de marktjes die je absoluut moet bezoeken, zowel omdat het aanbod heerlijk is als omdat de omgeving uniek is. Ga in La Rochelle, dat je vast ook kent van het aquarium en de mooie haven, zeker naar de dagelijkse markt onder de 19de-eeuwse hallen. De wederopbouw van Royan, een kustplaatsje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog met de grond gelijk werd gemaakt, zorgde in 1955 voor in die tijd heel avant-gardistische hallen. Het is heerlijk slenteren van kraampje naar kraampje. Het indrukwekkende golvende dak van gewapend beton is vandaag een geklasseerd historisch monument.

De drijvende markt van de Marais Poitevin

Poitou Gastronomie Marais

Wat je in de zomer zeker ook niet mag vergeten, is de producentenmarkt die ’s avonds doorgaat of de drijvende markt van de Marais Poitevin. Die laatste gaat door op de laatste zaterdag van juli. Plaats van afspraak is het dorpje Le Vanneau. De inwoners van het dorp knopen opnieuw aan met de groenteteelttradities van toen. Op lange schuiten op het kanaal verkopen ze groenten en fruit uit hun tuin, maar ook typische bereidingen, zoals gegrilde paling met look en peterselie of ham met mogettes (witte bonen die in het moeras gekweekt worden).

Zout en luxeaardappelen op het île de Ré

Poitou Gastronomie Sel

De markt in het charmante haventje van La Flotte-en-Ré, op het île de Ré, doet met de kraampjes met afdakjes rond een geplaveid plein heel middeleeuws aan. Je koopt er de vangst van de dag (vis, oesters en schelpen), maar ook de belangrijkste producten van het eiland, die bekroond zijn met een AOP (Appellation d’Origine Protégée, beschermde herkomstbenaming). Daarbij denken we zeker aan het zout en, in het seizoen, ook de aardappel. Er is zelfs één verkoper die hem het hele jaar door als… confituur aanbiedt!

Het zout van het île de Ré en dan vooral de fleur de sel wordt geoogst in de zoutmoerassen. Je vindt het lekkere ingrediënt op tafels van sterrenrestaurants in de hele wereld. Het werk van de zoutzieders en de geschiedenis van het ‘witte goud’ dat het eiland al sinds de middeleeuwen doet bloeien, leer je kennen in het Ecomusée du Marais Salant in Loix. Daar kom je te weten dat het ongerepte landschap ook de thuishaven is van duizenden vogels en typische planten, zoals de smakelijke zeekraal die heerlijk is bij oesters.

Ook de aardappel van het île de Ré is zo’n luxeproduct dat je geprobeerd moet hebben. Hij heeft een lichtjes zoete kern, maar de schil is gezouten, net als de grond waarin hij groeit. Je kunt de aardappel enkel tussen april en juni eten. Zijn komst wordt door de dorpelingen gevierd op de eerste zaterdag van mei, met de ‘Régalades’, een grote fietstocht die helemaal in het teken staat van streekproducten in het algemeen en de aardappel in het bijzonder. Natuurlijk kun je onderweg ook proeven, er zijn ateliers en ontmoetingen met groentetelers, de restaurants bieden speciale menu’s aan en er is ’s avonds een groot plattelandsbuffet…

Topper: de oesters van Marennes-Oléron

Poitou Gastronomie Huîtres

De Poitou-Charentes heeft heel wat gastronomische pareltjes (boter van Echiré of Surgères, geitenkaas Chabichou, Jonchée de Rochefort – een kaas die je ook als dessert kunt eten -, mosselen uit de mosselput, die onlangs het Franse kwaliteitslabel Label Rouge kregen…) en daar zijn de oesters er een van, vooral dan die van Marennes-Oléron, de grootste oesterkwekerij van Frankrijk. Wat hen zo bijzonder maakt, is dat ze gekweekt worden in oesterputten, ondiepe putten die zorgen voor een specifieke smaak en een groene kleur (door een microscopische alge, de blauwe navicula). Je kunt heel wat oesterkwekerijen bezoeken, langs de kanalen staan veelkleurige hutjes waar je oesters kunt proeven en rechtstreeks bij de producent kunt aankopen. Je vindt ze in de gemeente Château d’Oléron, maar ook bij de typische haven van Cayenne in Marennes.

Op het île d’Oléron eet je ze op traditionele wijze, met worst en witte wijn: je slokt een oester op, eet een stukje beboterd brood en daarna een stukje warme worst, dan drink je een slok wijn en begin je opnieuw! Zo komt de smaak helemaal tot zijn recht; die is ook telkens anders, net als iedere oester …

Spoel alles weg met cognac en pineau!

Poitou Gastronomie Cognac

We laten de eilanden en de kustlijn van de Poitou-Charentes achter ons en keren terug naar het vasteland. Daar ontdekken we enkele specialiteiten die je kunt drinken: cognac en pineau des Charentes. De wijngaard van de cognac, rond de gelijknamige stad, is de op een na grootste van Frankrijk, na de wijngaard van Bordeaux. Dezelfde producenten verbouwen hier cognac (een brandewijn) en pineau, want dat is eigenlijk cognac gemengd met druivenmost. Stap binnen bij de kleinere handelshuizen, maar ook bij de grotere. De oudste openden de deuren al in de 17de eeuw. Elk handelshuis laat de bezoekers op zijn manier kennismaken met de beroemde brandewijn: kruip in de huid van een keldermeester en maak je eigen cognac, boek een degustatie gecombineerd met chocolade, volg een kookles of stel je eigen menu samen op basis van cognac…

Voor meer informatie over de streekproducten, de bezoekjes en smulwandelingen of de vakanties met ‘smaak’ als thema:

- In Poitou-Charentes: www.atlantische-kust-frankrijk.nl
- In het bijzonder in Charente-Maritime: www.franse-atlantische-kust.nl
Laatst aangepast op vrijdag, 24 april 2015 12:53