Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

ROMANTIEK IN AVIGNON

Saint-benezet in southeastern France

Avignon is niet alleen een aangename zomerbestemming, ook in de winter heeft de stad heel wat te bieden. Bovendien ligt Avignon op slechts 5 uur treinen (met de TGV, 800 km van België). In februari schommelt de temperatuur in de hoofdstad van de Vaucluse, in de regio Provence-Alpes-Côte-d’Azur, rond een aangename 15 graden. Valentijnsdag met een teen in de lente dus. Wij zochten alvast een paar leuke activiteiten en enkele romantische adresjes uit, zodat jij de ‘pauselijke stad’ rustig kunt verkennen. De historische stadskern en het erfgoed zijn door Unesco op de werelderfgoedlijst gezet…

Wandeling in de oude stad

Avignon Palais des Papes depuis Tour Philippe le Bel by JM Rosier

Avignon is omringd door 4,3 km walmuren en was van 1309 tot 1423 de hoofdstad van het christendom. In die periode was de stad de thuishaven van 9 pausen, die woonden en werkten in het imposante paleis annex vesting, dat de Unesco klasseerde. Tegenwoordig kennen we het als het ‘pausenpaleis’, midden in het verkeersvrije historische hart van de stad, op het uitgestrekte place du Palais. Het wemelt op het plein van de straatartiesten en terrasjes. Het pausenpaleis is een even grote must als de middeleeuwse ‘Pont d’Avignon’ (de brug van Avignon, die eigenlijk de pont Saint-Bénézet heet) over de Rhône, die het centrum in tweeën snijdt.

Zodra je deze twee trekpleisters hebt gezien, dwaal je over de geplaveide straatjes in het oude centrum, op zoek naar de mooiste winkeltjes en gezelligste restaurants, waar de lokale gastronomie een ereplaats krijgt en vaak in een nieuw jasje wordt gestopt. Sommige straten zijn genoemd naar vakverenigingen die hier in de middeleeuwen huisden: de rue des Teinturiers (ververs), de quartier des Vanniers (de wijk van de mandenvlechters), enzovoort. Kijk ook even omhoog! Op de gevels ontdek je Mariabeelden, het bewijs van vele eeuwen toewijding aan de Maagd. Iets helemaal anders dan, de muren zijn versierd met trompe-l’œil – een verwijzing naar het theaterfestival van Avignon dat ieder jaar in juni gehouden wordt. De stukken en artiesten die in een onuitwisbare indruk hebben achtergelaten, zijn hier vereeuwigd.

Cruise op de Rhône

avignon bateau

Wil je graag een uniek en romantisch uitzicht op de mooiste gebouwen van de stad (de Saint-Bénézet, de walmuren, het Pausenpaleis …), neem dan een van de cruises op de Rhône. ’s Avonds, wanneer de monumenten verlicht zijn, is het nog feeërieker. Het hele jaar door varen restaurantboten op het water, maar op 14 februari organiseren de boten van ‘Mireio’ een ‘valentijnsrondvaart’. Voor € 70 per persoon: een rondvaart van 3 uur met uitleg, glas champagne, viergangendiner met aangepaste wijnen (Côtes-du-Rhône natuurlijk!) en weer op de kade feest met dj tot 1 uur.

Gastronomie in het centrum

la-mirande-avignon-hebergement-2 2381

Romantisch en gastronomisch logeren in Avignon, midden tussen al het feestgewoel, doe je in ‘La Mirande’, een 18de-eeuws herenhuis pal achter het pausenpaleis. De 26 luxekamers en het restaurant in de salons werden gerenoveerd, maar de authentieke elementen en de sfeer van toen zijn behouden: stoffen met oude prints, dikke tapijten, marmeren badkamers … In de oude keukens zie je nog de haard en het koperen keukengerei. Hier staat de lange gastentafel, waar de kokkin en haar team voor 14 tafelgenoten een bijzonder menu ‘van het erf tot het bord’ bereiden.

la-mirande-avignon-20181213-1

Voor een nacht in La Mirande tel je vanaf € 222 voor twee personen neer. Als je hier niet overnacht (er zijn veel goedkopere huurappartementen, in het centrum van Avignon), moet je hier zeker een keer komen dineren, alleen al voor de omgeving, de kwaliteit en de originele gerechten. Het vijfgangenmenu van de chef komt neer op € 65. Voor een avond aan de gastentafel tel je € 95 neer.

Ecologisch cocoonen op een kwartiertje van Avignon

cabane avignon

Wat dacht je van dit voorstel, een kwartiertje rijden van Avignon? Bestemming: de wijngaarden van Châteauneuf-du-Pape, het meer van het domein ‘Coucoo Grands Cépages’. Op en rond het water liggen 15 resoluut moderne drijvende huisjes of huisjes op palen. Sommige hebben op het terras een hottub staan en boven het water is een net gespannen, waarin je lekker kunt luieren of zonnen, alsof je op een catamaran zit. Maar het domein heeft meer te bieden dan alleen deze bijzondere kamers: diner (met streekproducten), massages en andere verzorgingen, vinotoerisme … De prijs gaat van € 190 tot 280 voor een hutje voor twee personen.

Meer informatie en tips over logies en activiteiten in Avignon en omgeving: www.avignon-tourisme.com

We wensen jou een romantische Valentijnsdag!

Lucy Dricot

Laatst aangepast op vrijdag, 25 januari 2019 15:58