Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

Québec: logeren in een gevangenis

De gevangenis van Trois Rivières, destijds de oudste van Québec, werd in 1882 voor het eerst in gebruik genomen. Tot 1986 bleef ze dienst doen: toen werd ze vanwege haar verouderde staat gesloten. Het complex zag er dus niet zo lief uit toen men in 2004 besloot de gevangenis te restaureren en om te bouwen tot museum. Dankzij de intact gebleven cellen, de kapel, de spreekkamer en de isolatiekamer roept de plek nog altijd het gevangenisleven van de jaren ‘60-‘70 op. Zo wil men bezoekers bewust maken van de erbarmelijke omstandigheden die in de gevangenis heersten – zoals nog altijd in zovele gevangenissen ter wereld. Wie zich geroepen voelt om een bijzondere nacht door te brengen met vrienden, kan hier zelfs overnachten: groepen van 14 tot 40 personen kunnen er logeren. Maar wees gewaarschuwd: u krijgt geen enkele voorkeursbehandeling... Een cipier heet u ‘welkom’, en neemt ineens uw vingerafdrukken en een foto. Vervolgens krijgt u een gevangenisplunje aan en wordt u geboeid langs een doolhof van gangen naar uw cel geleid – en nee, u mag niet kiezen met wié u in de cel belandt.’s Avonds komt, bij wijze van ontspanning, een ex-gedetineerde over zijn gevangenisjaren vertellen. ’s Nachts doet de cipier zijn ronde: schrik dus niet als hij zijn lamp recht in uw ogen richt. Bij het ochtendgloren haalt men u uit bed om een paar karweitjes te doen. Nadien krijgt u ontbijt en ontvangt u (gelukkig!) uw certificaat voor invrijheidsstelling.

Prijs voor die gezellige overnachting: 60 Canadese $ (ongeveer € 45) per persoon. Grappig detail: de rekening wordt gepresenteerd als betrof het de borgsom voor uw vrijlating.

Meer info: www.enprison.com (voor meer inlichtingen i.v.m. groepsaccommodatie: klik op ‘Nouveau. Sentence d’une nuit!’ op de startpagina (Frans of Engels)).

Laatst aangepast op zaterdag, 20 maart 2010 14:01