Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

Pompeï moet je minstens een keer in je leven bezoeken!

Pompei Rues

Op geen enkele andere archeologische vindplaats kun je je een beter beeld vormen van hoe de Romeinen in de oudheid leefden. De oude stad Pompeï, ten zuiden van Napels, werd in de 18de eeuw per toeval (her)ontdekt. Vandaag staat de vindplaats op de Werelderfgoedlijst van Unesco en trekt ze ieder jaar 3 miljoen nieuwsgierige bezoekers. Wandel door de opmerkelijk goed bewaard gebleven oude wijken. In de verte zie je de vulkaan die een einde maakte aan het leven van de stad, maar haar ook een plek in de geschiedenisboeken bezorgde… Daar gaan we.

De 12 tot 15.000 inwoners van Pompeï hadden er geen idee van dat de Vesuvius, de berg aan de voet waarvan ze hun stad hadden uitgebouwd, een vulkaan was. De uitbarsting in de 1ste eeuw v.Chr. kwam dan ook als een grote verrassing. Niet iedereen kon zich op tijd uit de voeten maken. In een recordtijd werd de hele stad bedekt met een metersdikke laag vulkanisch gesteente en as. Deze beschermende laag zorgde ervoor dat de stad en de versteende lichamen die tijdens de opgravingen gevonden werden, bijzonder goed bewaard bleven. De houdingen en gezichtsuitdrukkingen van deze mensen zijn voor eeuwig vastgelegd. De lichamen (een ervan beschermt een kind, een andere ligt in elkaar gedoken, nog anderen proberen weg te lopen…) zijn te zien onder een herdenkingspiramide midden in het amfitheater. Dit is het aangrijpendste deel van het bezoek.

Fastfood op antieke wijze, villa's en huizen van plezier...

Pompei Bar

Maar Pompeï is meer dan alleen tragiek. Aan de hand van 3D-foto's krijg je op de 45 ha die al opgegraven zijn (er zijn er nog 11 over) te zien hoe er voor de catastrofe in de stad geleefd werd. Wandel zelf door de straten, over de hoge trottoirs, het plaveisel en de vernuftig neergezette grote stenen waarover de inwoners de modderige straten konden oversteken zonder hun voeten vuil te maken, maar die ook plaats lieten voor de wielen van de karren.

Pompei Corps

Terwijl je over de voetpaden kuiert, kijk je binnen in de huizen, de weelderige villa's, de winkeltjes, de 'fastfoodketens' (in de potten in de toog zaten eten en drankjes, snacks uit het vuistje), de vele thermen die dienstdeden als openbare baden, het grote en het kleine theater waar de hele dag door opvoeringen werden gegeven, de kazerne van de gladiatoren en de 'huizen van plezier' (bordelen) waar nog steeds gemetselde bedden staan waarop een matras werd gelegd (de erotische graffiti moest de bezoekers in de juiste sfeer brengen). Naast de huizen van plezier zijn nog heel wat andere gebouwen open voor het publiek. Vergaap je aan de rijkelijke versieringen, muurschilderingen en mozaïeken en hier en daar zelfs een meubelstuk. In de tuinen van de villa's heeft de natuur opnieuw haar rechten geclaimd. Stel je voor hoe de edellieden op een warme dag wat verkoeling zochten onder de schaduw van een boom...

Een bezoek aan Pompeï: goed om te weten...

Pompei Colisée

De vindplaats zelf is heel uitgestrekt en in het hoogseizoen is het er een gewriemel van toeristen. Probeer de stad in de winter te bezoeken (ook de lente of de herfst zijn goede seizoenen). De temperatuur is dan wat zachter en maakt een bezoek aan de archeologische site, waar bijna geen schaduw is, aangenamer. Toen wij in oktober in Pompeï waren, was het nog 27°!

Reken op 5 tot 6 uur voor een bezoek aan de belangrijkste bezienswaardigheden van Pompeï. Zoek van tevoren op een kaart of in een gids wat je tijdens je bezoek aan de antieke stad absoluut wilt zien. Het is namelijk niet altijd even gemakkelijk wandelen op de hobbelige voetpaden. Om diezelfde reden laat je de kinderwagen thuis. Anders eindig je met een baby én een buggy in de arm.

Met de auto of de trein...

De archeologische site heeft meerdere ingangen. Opnieuw zoek je van tevoren de ingang die het dichtst bij de bezienswaardigheden ligt die je absoluut wilt zien. Vlakbij liggen ook private parkeerterreinen waar je voor een variabel bedrag je auto kunt achterlaten. Wij parkeerden op de parking van Camping Zeus, 50 m van de Porta Marina. Daar ligt ook het station met rechtstreekse verbindingen vanuit Sorrento en Napels. Een tweede station met treinen Napels-Salerno ligt niet ver van het Piazza Anfiteatro.  De trein is dus een uitstekende manier om naar Pompeï te gaan als je aan de kust of in Napels verblijft. Zo vermijd je lange files bij het binnenrijden van de stad, waar de archeologische site vreemd genoeg heel slecht aangeduid is.

Zodra je er bent, vind je op strategische plaatsen wc's en waterfonteintjes, maar verder is er niets te eten of te drinken. Neem dus zelf een picknick mee (tegenover de ingangen liggen echter wel restaurants, bars en snackbars).

Logeren: een goed adres in Sorrento, in de baai van Napels

Pompei Sorrente Bar

Natuurlijk vermijd je het nieuwe gedeelte van Pompeï (afgrijselijk!). Wij verbleven twee nachten in Sorrento, een chique badplaats in de baai van Napels. De oude stad ligt hoog op een rots en kijkt uit over de Middellandse Zee. In de verte zie je de Vesuvius. In de meeste hotels geniet je van hetzelfde ongelofelijke uitzicht, maar ze zijn niet de goedkoopste van Italië. Een goed adres wat betreft de prijs-kwaliteitverhouding is hotel Dania. In oktober betaalden wij € 90 voor een driepersoonskamer, terras bij de zee en ontbijt. De familie die het etablissement uitbaat, is heel aardig. De kamers zijn eenvoudig maar groot, in het restaurant eet je lekker (bestel je maaltijd de avond voordien) en het zwembad (ook al met uitzicht) is heerlijk, vooral na een hele dag wandelen in Pompeï.

Pompei Sorrente Mer

Dit adres is een goede uitvalsbasis om zowel Sorrento, de baai van Napels als het begin van de Amalfikust en natuurlijk Pompeï (40-60 minuten rijden, 30-40 minuten met de trein) te verkennen. Het vlakbij gelegen Herculanum, een andere stad die door de Vesuvius verwoest werd, is minder bekend want de vindplaats is kleiner, maar naar verluidt veel beter bewaard!  Er zijn combikaartjes voor een bezoek aan beide vindplaatsen. Enkel Pompeï: € 11 per volwassene.

Meer informatie over Pompeï: www.pompeiisites.org

Pompei Hotel

Laatst aangepast op woensdag, 20 januari 2016 21:36