Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

Poitou-Charentes: op naar de Marais Poitevin!

Marais Poitevin HP

Een vakantie in het Parc naturel régional du Marais Poitevin, dat het label ‘Grand Site de France’ draagt, betekent in de eerste plaats een kennismaking met het bekende ‘Groene Venetië’ bij Niort, maar ook een tocht langs het drooggelegde moeras, over bruggetjes en langs leuke sluizen, en natuurlijk een uitstap naar het schitterende natuurreservaat van de Baie de l’Aiguillon. Het landschap staat garant voor afwisseling, maar wat je vooral treft, zijn de stilte en de sereniteit. Welkom in het koninkrijk van authentiek genieten, dat niemand onberoerd laat...

Het Groene Venetië: duizenden kanaaltjes en dorpen in het moeras

Maison Marais

Het natte moeras, een unieke en schilderachtige vochtige zone, strekt zich uit over ongeveer 15.000 ha. Langs duizenden kanalen die tussen de typische moerasdorpen zijn aangelegd, groeien eiken, wilgen en elzen. De inwoners leven hier op het ritme van de vele waterwegen. Heel wat huizen hebben een ‘dok’ waar aangemeerd kan worden, want hier (in Coulon, Arçais, Sansais, Le Vanneau-L’Irleau en La Garette) is de boot nog steeds het belangrijkste transportmiddel.

De beste manier om het Groene Venetië te ontdekken, is dan ook aan boord te stappen van een traditionele boot (een platbodem) of een kano-kajak en zo de kanalen te volgen. Overal kun je opstappen of een rondleiding volgen. Soms wordt rond een thema gewerkt, zoals legendarische monsters van het moeras. Je kunt ook wandelingen, ritjes te paard of fietslussen volgen. Zowat overal kun je fietsen huren en de paden zijn vaak bewegwijzerd. Spring op je 100% natuurlijke transportmiddel, dwaal langs de kanalen en vergaap je aan de prachtige vergezichten die je vaak niet met de auto kunt bereiken.

In Coulon, de hoofdstad van het Groene Venetië, bezoek je in ieder geval het Maison du Marais Poitevin. Daar krijg je een boeiend overzicht over de gebruiken in het gebied en de belangrijkste stappen in de winning van het moeras (de kanalen zijn namelijk door de mens aangelegd…).

Het andere gezicht van de Marais Poitevin: het drooggelegde moeras

Wat meer naar het westen, in de richting van de oceaan, ruimt het landschap plaats voor uitgestrekte vlakten doorkruist door kanalen en nog wat verderop voor de graanteelt. Dit stukje drooggelegd moeras ontvouwt zich over bijna 46.000 ha. In tegenstelling tot het Groene Venetië komen winterse overstromingen hier nagenoeg niet voor. Reliëf is er eigenlijk niet en dat maakt fietsen hier zo heerlijk. De eenvoudige witte huisjes heten ‘cabanes’, ze zijn laag en gaan mooi op in de omgeving. Op je tochtje door het moeras ontdek je nog meer pareltjes: sluizen, piepkleine bruggetjes, vlonders, minuscule haventjes, sluiswoningen, maar ook een prachtige, beschermde fauna.

De Pôle-Nature in Taugon: dompel je onder in de Marais Poitevin

De Pôle-Nature in Taugon heeft speciaal voor de kinderen, maar ook voor hun ouders, een leerpad aangelegd om de twee delen van het moeras, het vochtige en het drooggelegde, beter bekend te maken bij het grote publiek. Binnen kom je meer te weten over de unieke manier van leven in dit gebied. De beelden wekken de sfeer en de kleuren in de moerashuisjes tot leven. Je mag de schaalmodellen aanraken! Zij brengen hulde aan het werk van de pioniers die dit onherbergzame gebied klein wilden krijgen.

Zomeractiviteiten: wandelingen, fietstochten langs de kanalen, kinderateliers met de poelen als thema en nog veel meer. Meer informatie op www.poles-nature.fr

Nog meer naar het westen, de Baie de l’Aiguillon

De Baie de l’Aiguillon is het sierlijke overgangsgebied tussen de Marais Poitevin en de oceaan. Het landschap evolueert op het ritme van de getijden, indrukwekkende modderpoelen verdwijnen langzaam onder de aanrollende oceaan. Het geklasseerde natuurreservaat is een van de belangrijkste gebieden van Frankrijk waar watervogels overwinteren of even halt houden op weg naar het zuiden (bonte strandloper, kanoet, kluut, grutto, rosse grutto, zilverplevier, wulp en nog veel meer). Zij vinden in dit rustige zeegebied voedsel in overvloed.

Mosselen van Charron: een traditie van smaak...

De Baie de l’Aiguillon geeft uit op een van de bekendste mosselkwekerijen ter wereld. De mosselen van Charron worden in de zee gekweekt op lange rijen palen, die ‘bouchots’ genoemd worden. Ze krijgen voldoende tijd om te groeien, waardoor ze hun typische en zo gewilde smaak krijgen. In minder dan 24 uur tijd worden ze geoogst en verkocht, zo hebben ze nog al hun voedingswaarde wanneer ze op je bord belanden. De mosselen worden op heel wat wijzen bereid, wat dacht je van mosselen ‘mouclade’ (in wijn- en roomsaus) of ‘éclade’ (gerookt op een bedje van dennennaalden)?

De bloemen van Marans

Tussen de zee en de Marais Poitevin, die met een kanaal verbonden is met de oceaan, ligt Marans. De bezoeker wordt hier getrakteerd op een internationaal vermaarde bloemenpracht. Dankzij de jachthaven is dit havenstadje een niet te missen stopplaats voor de moerasbewoners uit de omgeving. Zij komen hier hun waar verhandelen. Hier mondt de Sèvre Niortaise uit in de zee. De vele waterwegen zijn er omzoomd met stijlvolle herenhuizen.

Meer informatie over de Poitevin: www.parc-marais-poitevin.fr
Laatst aangepast op zondag, 24 mei 2015 21:42