Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

OVERNACHTEN BIJ FRANSE STERRENCHEFS

B9710560787Z.1 20161217155745 000GU38647QJ.3-0

Wat is romantische en chiquer dan overnachten bij een echte sterrenchef? De fijnproevers onder onze lezers die houden van de Franse keuken gaan meteen door naar onze smultips op rijafstand van de grens...

‘La Grenouillère’ van Alexandre Gauthier aan de Opaalkust

cyrilleweiner portfolioarchitecture 48

Je kunt aan de Opaalkust, amper een kwartier van Le Touquet, overnachten bij Alexandre Gauthier, chef van het restaurant La Grenouillère, in 2017 nog op de 64ste plaats van de beste restaurants ter wereld. De 38-jarige Alexandre Gauthier mag al twee sterren achter zijn naam zetten en kreeg van Gault & Millau een 19/20. Met zo’n palmares kan hij gerust verkassen naar Parijs of New York, maar hij blijft trouw aan La Madeleine-sous-Montreuil, het dorp waar hij opgroeide. Hier nam hij in 2003 het restaurant van zijn ouders over. Het ligt in een authentieke boerderij, in de smidse, de rokerij en de hopdrogerij, maar het geheel is smaakvol gerenoveerd met veel zink en hout. Het rustgevende paviljoen met veel glaspartijen ligt midden in het groen, tussen de zoutpannen.

IMG 5544

In al die natuurpracht richtte de chef ook vrijstaande, comfortabele ‘hutten’ in. De prijs voor een nacht (met privéterras, balneobad, inloopdouche, enzovoort) bedraagt € 240 voor twee personen. Wil je graag in het boerderijhuis zelf slapen, dan kan dat voor € 140. Voor € 22,50 boek je er meteen ook een verfijnd ontbijt bij. Maar dit zou geen sterrenchef zijn als je niet ook van zijn heerlijke gerechten kon proeven en hem in de keuken aan het werk kon zien. Je kunt vanuit het restaurant over zijn schouder meekijken. Het 9-gangenmenu komt op  € 95. Op de wijnkaart staan 500 flessen uit de verschillende Franse regio’s.

Het fijnproeversdorp van Georges Blanc in de Ain

hotel-blanc-1024x683

Koers naar het dorpje Vonnas (5,5 uur rijden van de Belgische grens), in de Auvergne-Rhône-Alpes. Welkom bij chef Georges Blanc, drievoudig houder van een Michelinster. De familie Blanc is al sinds het einde van de 19de eeuw herbergierster van moeder op dochter. Maar met deze traditie brak de chef toen hij als man de herberg van zijn ouders overnam. Hij kocht meteen ook een dertigtal huizen en gebouwen in het dorp, zijn droom was om een heus fijnproeversdorp uit de grond te stampen. Dat is er ook gekomen en het telt vandaag drie restaurants, drie hotels (waarvan een met 5*), een winkel met streekproducten, keukens waarin workshops te volgen zijn en ga zo maar door. Natuurlijk kun je in het driesterrenrestaurant al dat lekkers uitproberen, maar waarom stap je niet L’Ancienne Auberge binnen, waar Georges Blanc het restaurant van zijn overgrootmoeder waarheidsgetrouw nabouwde? Op de kaart staan gerechten van een eeuw geleden op basis van room en Bresse-gevogelte. De prijzen zijn hier betaalbaar (ongeveer € 20 voor een gerecht). Als je er graag ook wilt overnachten, kies je voor het al even betaalbare hotel Les Saules, een leuk vakwerkhuis aan het water. De kamers zijn te huur vanaf € 99 per nacht.

Georges Blanc 1

Laatst aangepast op vrijdag, 23 maart 2018 19:43