Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

ZWITSERLAND: OP REIS TUSSEN HET MEER VAN GENÈVE EN DE ALPEN IN DE VAUD

Suisse_Canton_Vaud_ET

Het meer van Genève, het grootste van West-Europa, loopt voor een stuk langs de grens tussen Frankrijk en Zwitserland. Aan de Zwitserse kant van deze grote watervlakte ligt het kanton Vaud, waar je heel wat pareltjes kunt ontdekken. Het goede nieuws is dat je er al na 5,5 uur rijden vanaf onze grens of een uur vliegen vanuit Brussel staat. Historische steden, kastelen, dorpjes en schilderachtige havens liggen er tussen de wijngaarden. Op de achtergrond schitteren de bossen van het Parc naturel du Jura vaudois. En al dat fraais is omringd door de Alpen, waar je in de zomer verrassend mooi kunt gaan trekken in een adembenemende natuur. Ga met ons mee op ontdekking naar het kanton. We maken een route van amper 100 km van Nyon, stad aan het water, naar de skistations. Kort, maar je valt van de ene verrassing in de andere…

Nyon is een van de schilderachtige stadjes aan het meer. De jaarkalender barst van de feestelijkheden en het is altijd gezellig druk hier. Het hoogtepunt valt in juli, met het Paléo Festival (het grootste van Zwitserland). 230.000 feestvierders komen samen bij het water voor 250 concerten, verspreid over 6 dagen. Op de affiche voor 2019 staan niet minder dan The Cure, Angèle, Damso, Bruel, Christine and the Queens…

De echte professor Zonnebloem

Suisse_Canton_Vaud_Tintin

Als rasechte Kuifjes-fan heb je vast al gehoord van Nyon. Hergé gebruikte de stad als achtergrond voor zijn ‘De zaak Zonnebloem’ en baseerde zijn personage professor Zonnebloem op een beroemde Zwitser, de wetenschapper Auguste Piccard. Tegenwoordig kun je in de stad alle plekjes bezoeken die in de strip te zien zijn. Wil je de ‘echte Zonnebloem’ wat beter leren kennen, dan kun je zijn uitvindingen bekijken in het Musée du Léman, een museum over alle aspecten van het meer, maar ook bewaarder van de fondsen van Auguste Piccard en zijn zoon Jacques (zo zie je modellen van hun onderzeeërs en stratosfeerballonnen). Maar er is meer. Tot 12 januari 2020 loopt de tentoonstelling ‘Plouf, une histoire de la baignade dans le Léman’, met anekdotes over de evolutie van het kusttoerisme aan het meer dat tussen Frankrijk en Zwitserland inmiddels 121 plaatsen telt waar je kunt pootjebaden.

Kastelen langs het meer van Genève

Suisse_Canton_Vaud_Chateau_Nyon

Voor toeristen het meer van Genève inpalmden, was dit het geliefkoosde plekje van iedereen die naam had in de wereld. Julius Caesar zag het potentieel al van deze grote verkeersas in een dal tussen de bergen. In de 1ste eeuw v.Chr. bouwde hij Nyon en het stadje werd een hub van het Romeinse Rijk aan het meer. In de middeleeuwen was het in handen van machtige landheren. Een van hen was de graaf van Savoie, die het een opmerkelijk kasteel naliet. Het staat op een rotspunt en is tegenwoordig een gebouw van nationaal belang, waar het Musée Historique is ondergebracht. En dat is net zo interessant als het gebouw zelf. Wat je vlakbij ook zeker op je lijstje moet zetten, is het Musée Romain met Romeinse collecties die in de regio werden gevonden. 6 minuten rijden verderop ligt het Château de Prangins, een pareltje uit de 18de eeuw en een uniek bijhuis van het Musée national in Frans-Zwitserland. Hier wordt een licht geschenen op het dagelijkse leven van de edellieden tijdens de Verlichting.

Boten op het meer

Suisse_Canton_Vaud_Bateau

Prangins ligt net als Morges aan het water en is de trotse bezitter van een charmant middeleeuws centrum, een kasteel en een haven. Van juli tot oktober kun je er aan de kaden een spectaculaire wandeling maken tussen 2250 dahlia’s die hier aangeplant zijn voor de zomerse dagen. Wil je van Nyon naar Morges, dan kun je een boot nemen (bijvoorbeeld een van de authentieke boten met schoepen uit de belle époque!) van de maatschappij CGN, die ook nog een aantal andere steden aan het meer van Genève aandoet.

Met de trein, te voet of met de fiets in de wijngaarden

Suisse_Canton_Vaud_Vignobles

Je kunt in Nyon ook op de NStCM-trein stappen die door de wijngaarden van de AOC de La Côte tuft. Een fraaie rit van 40 km langs het meer, voor hij het Parc naturel du Jura vaudois inslaat en 10 schattige dorpjes met elkaar verbindt. Het wemelt in de wijngaarden en de Jura van de wandel- en fietspaden (elektrisch fietsen als je dat wilt) en mountainbikeroutes. Een ding hebben ze gemeen, een adembenemend zicht op het meer en genoeg plekjes om bij de wijnboer even op adem te komen en een proefpauze in te lassen. Wat dacht je van een moot zeebaars en een malakoff (kaasflapje)?

Avonturen en "natuur" in de Alpen

Suisse_Canton_Vaud_Paddle

De pieken van de Alpen doemen in de verte al op. Vanuit Morges sta je in een uur in de skistations en de authentieke dorpen (Aigle en het kasteel hoog in de bergen, Leysin, Col des Mosses, Villars, Les Diablerets). In de winter is het hier al skiën en wintersporten wat de klok slaat, maar in de zomer veranderen de terreinen in een grote speeltuin voor iedereen die van openluchtactiviteiten houdt: parapente, via ferrata, boomklimmen, wandelen, mountainbiken op uitgezette parcours voor alle niveaus… Je kunt bijvoorbeeld naar een van de hooggelegen meren trekken, zoals Lioson, Hongrin, Bretaye, Chavonnes en Retaud, waar je uitprobeert of je talent hebt voor stand-up paddlen.

Atypische Alpen

Suisse_Canton_Vaud_Fromage

Doe jij liever wat anderen niet doen, dan kom je hier zeker aan je trekken! Je kunt kaas maken volgens een ambachtelijk procedé in een alpenhut op de Col des Mosses, de bergen aanvallen op een trottin’herbe (een step met ballonbanden) en daarna heerlijk relaxen in de baden en het wellnesscenter in Villars, je ogen de kost geven en genieten van het weidse uitzicht vanuit het draaiende restaurant Kuklos in Leysin (bereikbaar met de stoeltjeslift), moderne kunst bekijken in het groen… Geoefende fietsers wagen zich aan een rondje Alpen in 4 dagen, onder begeleiding van een gids. Je ziet het, er valt heel wat te beleven en een vakantie in de Vaud is zonder twijfel genieten.

Meer info

Suisse_Canton_Vaud_Rando

De Bureaus voor Toerisme geven je alle tips over je vakantie en de mogelijke activiteiten:
- Région du Léman – Bureau voor Toerisme van het kanton Vaud: www.region-du-leman.ch
- Nyon Morges Région: www.lacote-tourisme.ch
- Destinations des Alpes vaudoises: www.aigle-leysin-lesmosses.ch en www.villars-diablerets.ch
- Zwitsers Bureau voor Toerisme: www.myswitzerland.com
Blanc_NL
Suisse_Canton_Vaud_Escalade
Suisse_Canton_Vaud_VTT
Laatst aangepast op donderdag, 20 juni 2019 07:27