Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

Op ontdekking naar de Gironde, de grootste trechtermonding van Europa

Estuaire Gironde ET

Welkom in de grootste trechtermonding van Europa en de best bewaarde voor wat het natuurlandschap en de omgeving betreft. Het hele jaar door nodigt het uitgestrekte gebied uit tot rust en stilte. De schatten van de natuur staan garant voor prachtige spektakels. Je valt als een blok voor het historische erfgoed, de lekkere streekproducten en de waaier aan activiteiten en animatie...

Een haven van rust

Estuaire Gironde 2

Al heel lang wordt de monding gebruikt als uitweg naar zee. Diersoorten vind je in dit ecosysteem maar weinig, afzonderlijke dieren zijn er aan de andere kant dan weer genoeg. Onder de gasten tel je witte garnalen, grondels (inheemse vissen) en, wat heel bijzonder is, ook steuren, een beschermde vissoort die in de jaren 1950 tot 5 ton kaviaar produceerden. Dit rustige plekje is vandaag ook een paradijs voor ornithologen. Blauwe reigers, aalscholvers, kokmeeuwen maar nog veel meer vogelsoorten bouwen hier een nest voor de winter.

Dorpen en haventjes volgen elkaar op langs de oevers en allemaal zijn ze even gastvrij. Je proeft er het lekkers dat de monding en de streek te bieden hebben. Geniet van pineau des Charentes, cognac, schelpen, schaaldieren, lamprei, paling en lam gekweekt op de kwelders. Natuurlijk vallen er ook erfgoed en natuur te ontdekken. Talmont-sur-Gironde, een van de ‘mooiste dorpen van Frankrijk’, ken je misschien wel van de beroemde stokrozen, de steegjes en de straatjes, de kerk in zuivere romaanse bouwstijl uit de Saintonge… Maar er is meer: Saint-Fort-en-Gironde met de 12de-eeuwse  église Saint-Fortunat, Port-Maubert met een vaargeul en een haven waar op wel heel bijzondere manier met glasaaltjes wordt gevist, maar ook de typische elementen voor dit landschap, de schollen, de leuke houten vissershutjes.

De Pôle Nature de Vitrezay: leuk voor het hele gezin!

Port-Vitrezay, nog steeds aan de Gironde, is een pittoresk dorpje, waar de boeiende ‘Pôle Nature de Vitrezay’ werd gebouwd. Je komt er alles te weten over de trechtermonding, de fauna en de flora. Op het programma voor het hele gezin: rondleidingen door de moerassen, vogelwandelingen, visuitjes (met een werphengel op zee, een kreeftennet, een vislijn, een kruisnet, paling, karpers vissen op de vijver…), watersport, vooral dan kajakken, en boottochtjes van de ene oever van de monding naar de andere.

Het Parc de l’estuaire in Saint-Georges-de-Didonne

Ook hier ontdekken kinderen en hun ouders nog meer weetjes over de trechtermonding, op een speelse manier deze keer. Het schitterende park laat je kennismaken met de rijke wereld van het water. Een greep uit het aanbod: natuurwandelingen, de Villa de l’Estuaire, tentoonstellingen, animatie voor de kinderen, een informatiecentrum, een winkel, een theehuisje met terras en panoramisch uitzicht…

Kaviaar uit de Charente…

Een Russische aristocraat die in 1916 met vakantie was in Saint-Seurin d’Uzet, geloofde zijn ogen niet: de vissers gooiden argeloos steureitjes naar de eenden. In die tijd wemelde het in de trechtermonding van de steur. Dankzij zijn tussenkomst ontdekte het haventje welke schat het in handen had. Het zou lange tijd de kaviaarhoofdstad van Frankrijk blijven!

Royan, een kustplaatsje aan de monding

Estuaire gironde Royan

Van Sacha Guitry en Yvonne Printemps over Pablo Picasso tot Coco Chanel, iedereen die in de roerige jaren 1920 ook maar een beetje bekend was, trok naar dit beroemde kustplaatsje waar in de 19de eeuw de trend ontstond om in zee te zwemmen. De ‘folies’ van Royan – de prachtige villa’s langs de zee – en de blauw-witgestreepte tenten werden door schilder en fotograaf Jacques-Henri Lartigue vereeuwigd. Gelukkig is dit rustige stukje van de kustlijn niet helemaal weggevaagd door de Tweede Wereldoorlog. Vandaag bewonder je hier langs de zee en de stijlvolle boulevard Garnier voor het lange strand de gedurfde architectuur uit de jaren 1950, gedomineerd door de spits van de église Notre-Dame. Dat zandstrand bezorgde het plaatsje naam als zonnig vakantieoord. Tegenwoordig is Royan een ‘Kunst- en Geschiedenisstad’ en is er ook aan de kinderen en de jeugd gedacht, met een speelterrein en een sportcomplex, vooral gericht op watersport. Meer informatie op www.royan-tourisme.nl

Ten noorden van Royan valt nog meer moois te ontdekken: Saint-Palais-sur-Mer op het schiereiland Arvert, Vaux-sur-Mer, bekend voor het fijne zand; Ronce-les-Bains La Tremblade met op wandelafstand een groot bos en enkele naturistenstranden; het plaatsje Les Mathes-La Palmyre met de unieke Zoo de la Palmyre (zie verder). Ten zuiden van Royan ligt Saint-Georges-de-Didonne, de hoofdstad van het strandzeilen. Ook hier kun je je helemaal overgeven aan watersporten. In Meschers wachten lange zandstranden en baaien met toegankelijke grotten op de nieuwsgierige bezoekers.

Fietsliefhebbers ontdekken de omgeving van het Pays Royannais

De meer dan 600 km fiets- en mountainbikepaden dwars door het Pays Royannais zijn een verwennerij voor fietsfanaten. Heel leuk zijn de fietspaden tussen stranden en dorpen die je door het domaniale bos La Coubre op het schiereiland Arvert voeren. De bewegwijzerde circuits nemen je ook mee naar de natuurlijke rijkdommen van de monding en de oevers van de Gironde. Eens ter plaatse haal je een stafkaart van deze mountainbikeroutes, ze worden uitgegeven door de Agglomération Royan Atlantique.

De Zoo de La Palmyre

Ieder jaar bezoeken 750.000 mensen de Zoo de la Palmyre in het schitterende bos van La Palmyre. Het is een van de bekendste privédierentuinen van Frankrijk. Zoogdieren, vogels en reptielen uit de vijf continenten leven hier op een terrein van 18 ha. Geniet van de verwonderde blikken in de ogen van je kinderen. Bizons, olifanten, tijgers, luipaarden, nijlpaarden, neushoorns, flamingo’s en nog veel meer dieren zijn er te zien … Alles samen gaat het om 1600 gasten. De zoo beschermt en behoudt zeldzame of met uitsterven bedreigde diersoorten en brengt de kinderen meer kennis bij. Publiekstrekkers zijn de grote apen (gorilla’s, orang-oetans en chimpansees), de ijsberen, de zeeleeuwen en de papegaaien en kaketoes. Heel onverwacht en erg leuk. Meer informatie op www.zoo-palmyre.fr

Voor meer info:

- Over de Charente-Maritime: www.franse-atlantische-kust.nl

- Over de Poitou-Charentes: www.atlantische-kust-frankrijk.nl
Laatst aangepast op zondag, 24 mei 2015 22:09