Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

Op de fiets door de Poitou-Charentes

Vacances Velo ET2

Het departement Charente-Maritime in de Poitou-Charentes, een heus fietsparadijs, telt maar liefst 470 km fietspaden en 3700 km fiets- en mountainbikelussen. Op je stalen ros fiets je door het vlakke land aan de Atlantische Oceaan langs oesterkwekerijen, wijngaarden, moerassen en eilanden (Ré, Oléron, Aix, Madame). Je stopt waar je zin hebt, misschien wel bij een zandstrand, in een kustplaatsje of aan een vissers- of jachthaven. Of wat dacht je van een historische kuststad als La Rochelle of Rochefort? De hele streek heeft aan jou als fietsliefhebber gedacht, of je nu komt voor een korte tocht of voor een langere fietsvakantie. De hele infrastructuur en dienstverlening zijn erop gericht het jou zo gemakkelijk mogelijk te maken…

Heel wat mogelijkheden voor een fietsvakantie

Vacances velo ET

In de boekhandels en Bureaus voor Toerisme vind je natuurlijk heel wat staf- en fietskaarten, maar ook de kamers die het label ‘Accueil Vélo’ dragen, kunnen je wegwijs maken in het ruime aanbod aan fietsroutes. Ze geven je ook het weerbericht (!) en je kunt bij hen terecht voor een aantal diensten, zoals een beveiligde fietsenstalling, materiaal om je fiets te herstellen of te wassen, het vervoer van je bagage en nog veel meer. Al deze hotels, gîtes, gastenkamers en campings, die minder dan 5 km van een fietspad moeten liggen, verhuren ook fietsen en uitrusting, zodat je niet verplicht bent om volgeladen vanuit België te vertrekken. Wie houdt van kamperen, hoeft geen tent mee te torsen, je kunt op het platteland logeren in een van de comfortabele huurhuizen (stacaravans, chalets, tenten…).

Om het helemaal gemakkelijk te maken, zijn er ook kant-en-klare fietsvakanties met een roadbook, een kamer die van tevoren gereserveerd is, bagage die vervoerd wordt en een hersteldienst voor je fiets.

Knijp er even tussenuit op de Véloroutes…

Vacances Velo 2

De Véloroutes zijn middellange tot lange fietspaden die langs verschillende regio’s en zelfs door meerdere landen lopen. Je kunt ze helemaal volgen op de fiets, zelfs dwars door de stad. Een van die fietssnelwegen, de Vélodyssée, loopt van het Verenigd Koninkrijk via de Poitou-Charentes en langs de Atlantische Oceaan helemaal tot Baskenland aan de Spaanse grens.

In 2015 werden nog eens twee Véloroutes geopend: de Vélo-Francette brengt je naar de Marais Poitevin, dat dankzij de vele duizenden kanaaltjes omzoomd met charmante dorpjes de bijnaam ‘Groen Venetië’ kreeg; de tweede is de Itinéraire du Canal des 2 Mers, een route die de monding van de Gironde volgt en vertrekt in Royan, een badstad met prachtige belle-époquewoningen en een interessante naoorlogse ‘futuristische’ architectuur. Zodra je Royan achter je laat, duik je schilderachtige dorpjes in, zoals Meschers-sur-Gironde met grotwoningen die in de rotsen zijn uitgehouwen of Talmont-sur-Gironde, een van de ‘mooiste dorpen van Frankrijk’. Het dorpje heeft nog steeds de 13de-eeuwse walmuren vanwaar je de zee en de haven beneden kunt bewonderen. Bovendien heeft het gehucht ook leuke straatjes met heel wat kunstgaleries, winkeltjes met kunstnijverheid en restaurants en cafés met uitnodigende terrassen…

Meer informatie over fietstoerisme:

- In de Charente-Maritime: www.franse-atlantische-kust.nl
- In de Poitou-Charentes: www.atlantische-kust-frankrijk.nl
Laatst aangepast op woensdag, 20 mei 2015 10:50