Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

Onze 6 Auvergne-toppers op een rijtje!

Rando Auvergne ET

De Auvergne staat op de zesde plaats in de rij van must-seebestemmingen voor 2016! Dat heeft de regio te danken aan de vele (terechte) aandacht van Lonely Planet, de grootste uitgever van reisgidsen ter wereld. Al die aandacht lokt ongetwijfeld heel wat nieuwe bezoekers naar dit nog ongerepte stukje Frankrijk, waar wij bij Reiswereld Magazine.be een zwak voor hebben. In deze regio is de natuur - ah, die schitterende vulkanen - koning en geldt slechts één codewoord, 'genieten van het leven'…

Wij hebben alvast 6 goede redenen uitgezocht om deze regio in 2016 boven aan je lijstje te zetten. Na amper 6 uur rijden vanaf onze Belgische grens ben je al ter plaatse!

1/ Een uniek vulkanisch landschap in Europa

Auvergne Volcans

Als je in Europa vulkanen wilt zien, dan kun je enkel naar de Auvergne. Over een afstand van 60 km rijgt de Chaîne des Puys 80 koepelbergen aan elkaar, een fraaie afwisseling van kraters en turquoiseblauw water waarin je in de zomer kunt zwemmen. Wees gerust, de vulkanen zijn ingedommeld en vormen in ieder seizoen een prima omgeving om te wandelen of te sporten in de openlucht (skiën, parapente, motorrijden, vliegen met een luchtballon…). Hoogtepunten in dit gebergte zijn de Puy de Sancy, met zijn 1885 meter het hoogste punt van het Centraal Massief. Je kunt niet om de Puy de Dôme (1465 meter) heen. Wandel in een uur naar de top of neem het tandradtreintje dat je in 20 minuten naar boven brengt. Zelfs als je geen sportieve benen hebt, kun je zo genieten van het adembenemende uitzicht boven.

Iedere zomer zijn de omgeving en de vulkanen van de Auvergne het majesteitelijke decor voor een uniek artistiek evenement, Horizons 'Arts-Nature' in de Sancy. Monumentale kunstwerken worden lukraak in de natuur neergezet en van de voet van de Sancy lopen er een aantal wandelroutes heen.

2/ Overal water en de grootste spa van Europa!

Auvergne Best Of Eau

De zee is hier voorlopig nog niet te bespeuren, maar toch is er aan water geen gebrek in de Auvergne, wat de regio de reputatie van 'watertoren van Frankrijk' opleverde. Naast de maars, meren en rivieren waarin je heerlijk kunt zwemmen, telt de hele omgeving niet minder dan 109 mineraalwaters (Vichy, Volvic…). Rond enkele van de natuurlijke bronnen daarvan ontstonden heuse kuuroorden. Het bekendst is natuurlijk Vichy, een stad uit de belle époque met het grootste kuuroord van Europa. Je verwent er jezelf met massages en verzorgingen in een moderne, stijlvolle omgeving.

3/ Heel wat citrytips en 9 "Plus Beaux Villages de France" (Mooiste Dorpen van Frankrijk)

Rando Auvergne Puy en Velay

De Auvergne is ook de citrytripbestemming bij uitstek. Clermont-Ferrand moet zeker boven aan je lijstje staan. De hoofdstad tussen de vulkanen telt prachtige gebouwen van lavasteen, maar liefst 2 historische centra en het boeiende Aventure Michelin. Natuurlijk heb je ook Moulins genoteerd, de wieg van de Bourbondynastie. Je wandelt er in de voetsporen van Coco Chanel en ontdekt bijzondere musea, zoals het Centre National du Costume de Scène, het Musée de la Visitation en het Maison Mantin, een landhuis waarin de 1001 verzamelingen van de overleden eigenaar te zien zijn. De man was een beetje getikt, maar dat merk je vast zelf wel. Wat mag je nog niet missen: Vichy, de 'Koningin onder de Watersteden' (zie hoger), waar je zelfs op zondag kunt winkelen; Le Puy-en-Velay, een stad maar ook een heiligdom met een heel bijzondere ligging, met renaissancegebouwen en monumenten die door de Unesco op de Werelderfgoedlijst zijn gezet en de stad waar jaarlijks 25.000 bedevaarders en trekkers halt houden. Zij nemen de Via Podiensis, de drukste bedevaartweg van Frankrijk naar Compostela.

Maar ook op het platteland ontdek je erfgoedparels. Je kunt er de '5 trekpleisters' van de romaanse kunst bewonderen, zoals de Abbatiale Saint-Austremoine d’Issoire... Op het platteland bezoek je 9 van de Mooiste Dorpen van Frankrijk. Er is het wijnbouwersdorp Montpeyroux, maar ook Salers (een vulkaandorpje dat 1000 meter hoog ligt) en Lavaudieu met zijn klooster...

4/ Het plezier van lekker tafelen

Auvergne Best Of Fromages

De steden en dorpen van de Auvergne zijn net zo goed smaakbestemmingen. Je kunt er heerlijk tafelen en de streekspecialiteiten zijn een streling voor de tong. Heel wat producten dragen bovendien ook een herkomstbenaming (AOP, AOC of een ander kwaliteitslabel). Of je nu aanschuift bij een sterrenchef, een tafeltje uitzoekt in een landelijke herberg, kiest voor een table d'hôtes of zelf inkopen doet bij een producent, je kent de Auvergne pas als je de regio ook echt geproefd hebt. Er zijn zelfs enkele kazen die een echte cultstatus bereikt hebben. Denk maar aan de Cantal, de Bleu, de Saint-Nectaire, de Fourme d’Ambert … We mogen ook de kaas en het rundvlees van Salers niet vergeten, de groene linzen van Le Puy-en-Velay, de mosterd van Charroux, de snoepjes van Vichy, de fin gras du Mézenc (rundvlees)…

De Auvergne is een uitgelezen bestemming voor fijnproevers, die al dat lekkers bij voorkeur wegspoelen met een vin de Saint-Pourçain (een van de oudste wijngaarden van Frankrijk) of een Côtes d’Auvergne. Als je je buikje rond hebt gegeten, zak je gezellig onderuit met een glaasje verveine of gentiaan.

5/ Knusse kamers, cocoonen, natuur…

Auvergne Best Of Ecolodge

De Auvergne gaat prat op de logies waar bezoekers een grote hap uit het lekkere leven van de regio kunnen nemen. Stress en dagelijkse zorgen worden hier netjes opgeborgen. Massatoerisme is nog niet tot hier doorgedrongen. Kies uit een vakantie in de natuur, aan de oevers van een meer of een rivier, in een hut, een lodge of een kasteel. In de dorpjes en de steden vind je een knusse gastenkamer, een designflatje of een stijlvolle hotelsuite… Alles kan en iedereen is welkom, koppels, gezinnen met kinderen, vrienden of soloreizigers. Of je nu met een grote of iets kleinere beurs reist, het rustige leven in de Auvergne is binnen handbereik van iedereen.

Tip: het Comité Régional du Tourisme d’Auvergne riep een eigen kwaliteitslabel in het leven, 'Nattitude', dat een honderdtal charmante en/of originele adresjes groepeert (hotels, gastenkamers, gîtes…) die de kaart trekken van een knusse sfeer, mooie materialen, natuur, gastronomie…

6/ Themaparken: leren terwijl je speelt

Auvergne Best OF Vulcania OK

Als je met kinderen reist, is er geen betere bestemming dan de Auvergne! Niet alleen de grote, maar ook de kleine reizigers keren opgeladen terug van hun vakantie. Ze hebben ogen tekort om alle dieren te bekijken en dompelen zich naar hartenlust onder in de vulkanologie! Ze genieten volop van de natuur (ezeltochtje op de vulkanen), maar wat deze regio zo aantrekkelijk maakt voor hen, is dat er ook themaparken zijn waar je spelenderwijs kunt leren.

Met stip op nummer één staat natuurlijk Vulcania, aan de voet van de Chaîne des Puys. Wat staat er op het programma: een kennismaking met het vulkanisme en andere natuurfenomenen (5D-film), de grootste kabelballon ter wereld, een interactief parcours langs beweegbare dinosaurussen, dynamische gondels en nog heel wat andere attracties die voor kriebels in de buik zorgen...

Maar ook deze moet je gezien hebben: Le PAL, het op vier na grootste themapark van het land, met jaarlijks 500.000 bezoekers. Het 35 ha grote reservaat biedt onderdak aan 600 dieren (100 soorten), maar er staan ook 26 attracties. Houd je het liever rustig? Dat kan! Kriebels in de buik? Zeker! Een ongelofelijke afsluiter van je bezoek is een nachtje in een luxelodge op palen. Je slaapt tussen de dieren op de savanne!

Alle tips en info over de Auvergne vind je op www.auvergne-toerisme.nl

Laatst aangepast op vrijdag, 18 december 2015 14:03