Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

NATUUR OPSNUIVEN IN SPANJE

Espagne nature

Stranden, eilanden, bergen, vulkanen, moerassen, eindeloze dorre en vruchtbare vlakten, duizenden meren, rivieren en unieke diersoorten… Spanje is het Europese land met de meest opmerkelijke biodiversiteit en het grootste aantal beschermde natuurgebieden. We sommen er een paar op: 15 nationale parken, 49 biosfeerreservaten, 12 Unesco-geoparken. Je vindt ze in alle uithoeken van het land en het klimaat is er zo verscheiden dat je het landschap zowel in de winter als in de zomer kunt bewonderen. En er zijn genoeg manieren om dat te doen: trekken door de bergen, fietsen langs de Groene Wegen, een yogasessie, een boerderijvakantie met de kinderen, wolven en beren spotten, kanoën op de uitgestrekte watervlakten, wandelen over de bedevaartroute naar Santiago de Compostela, walvissen aaien… Maar de natuur is niet alleen voor de sportiefsten onder ons. Ook als je gewoon wat frisse lucht wilt opsnuiven, in een charmant vakantiehuis van een paar rustige dagen wilt genieten, de streekproducten wilt proeven of een (milieuvriendelijke) authentieke ervaring wilt beleven en wilt wegzwijmelen bij de prachtige vergezichten, dan is dit the place to be…

De Spaanse nationale parken en beschermde natuurgebieden worden door heel wat diersoorten bewoond. Sommige zijn endemisch of zelfs zeldzaam, neem nu de ‘big five van de Iberische fauna’: de bruine beer, de Iberische lynx, de wolf, de keizerarend en de lammergier. Zij leven hier vreedzaam samen met de mensen, die hen beschermen, de lokale tradities verderzetten en/of midden in het groen allerlei milieuvriendelijke activiteiten uitwerken. In alle dorpen en boerderijen zie je tegenwoordig agro- of ecotoerisme opduiken. Verlaten dorpen zijn opnieuw ingepalmd, de huizen zijn gerenoveerd en je kunt er nu een kamer huren. Ook authentieke woningen bieden een gastenkamer te huur aan. Als je dat wilt, kun je je vakantie combineren met activiteiten die ter plaatse aangeboden worden of waarvoor je terechtkunt bij een lokaal bureau. Dan denk je meteen aan alle mogelijke buitensporten: trekken, wandelen, fietsen, mountainbiken, kanoën, kajakken, raften, skiën, parapente, bergbeklimmen, paardrijden en nog veel meer. En neen, je hoeft heus geen geoefend sporter te zijn!

De Spaanse club voor ecotoerisme

Espagne Nature Ecotouristes

De ‘Spaanse club voor ecotoerisme’ werd in 2010 opgericht om verantwoord toerisme aan te moedigen, te ontwikkelen en te promoten. De club telt intussen meer dan 700 ondernemingen die actief zijn in de beschermde natuurgebieden: logement, restaurants, touroperators, gidsen, winkels, producenten, ambachtslui… De website van de club heeft ze ingedeeld volgens streek en thema: ecotoerisme met het gezin, de natuur in, sporten, toerisme voor mensen met beperkte mobiliteit… Er worden ook originele vakanties aangeboden. Wat dacht je van een yoga- of schilderstage, een week langs de wandelpaden, een route langs de irrigatiekanalen met schitterende uitzichtpunten onderweg…

Originele natuurvakanties

Espagne Nature Ours

Wij hebben er een paar van die bijzondere vakanties uitgepikt:

  • "Herder voor een dag" in het vulkaanlandschap. Het vulkanische natuurgebied La Garrotxa in Catalonië, tussen de Pyreneeën en de stranden van de Costa Brava, telt zo’n veertig ingedommelde vulkanen. Het landschap is dan ook adembenemend. Dichtbegroeide heuvels, lavavelden, kraters, middeleeuwse dorpen, kastelen en masias (traditionele boerderijen). Drie dagen (en twee nachten) lang waan je je hier even een herder: je bezoekt een ambachtelijke kaasmakerij, de schaapskooi, je ziet de geiten en de lammetjes en, het leukste van al, je picknickt met lokale bioproducten, je maakt een fietstocht en… een ballonvlucht boven het vulkaangebied!
  • "In de voetsporen van wolven en beren". Trek voor een paar uur of enkele dagen naar het biosfeerreservaat van Muniellos in het westen van Asturië, waar een van de grootste eikenbossen van Europa ligt. Het woud is de natuurlijke habitat van heel wat diersoorten, met name de bruine beer en de Iberische wolf. Neem een verrekijker mee en ga ’s ochtends vroeg of bij valavond de natuur in. Samen met een gids volg je de sporen van de dieren en ontdek je hun dagelijkse rituelen.
  • "Biotuinieren met het gezin". Richting het nationaal park Sierra Nevada, door de Unesco beschermd als biosfeerreservaat. In dit gebied in het zuiden van Spanje, ten oosten van Granada, ligt de Mulhacen, met zijn 3480 meter de hoogste berg op het Iberisch schiereiland. Maar de streek is ook bekend om de rijke bodem, het wemelt er namelijk van de minerale en medicinale bronnen. In deze prachtige omgeving gaan jij en je gezin een weekend tuinieren op de boerderij. Je leert er technieken uit de ecologische landbouw en ambachtelijke manieren om voedsel te bewaren.
  • "Walvissen spotten". Het bijna perfect ronde eiland La Gomera is een van de minst bevolkte en meest ongerepte van de Canarische Eilanden. Dankzij de vele endemische diersoorten die op het vulkanische eilandje leven, gaf de Unesco het het label van biosfeerreservaat. Wat staat hier zoal op het programma: wandelen natuurlijk in het prachtige nationale park Garajonay, midden op het eiland, maar ook cultuur en een boottochtje in kleine groepjes. Misschien zie je wel dolfijnen en walvissen, dat kan best, want die laatsten leven permanent rond het eiland. Je vindt hier dan ook de grootste verscheidenheid aan walvissen van de hele planeet.
  • De Groene Wegen, langs de oude spoorwegen

    Espagne Nature Voies Vertes

    Als je echt van de natuur wilt genieten, te voet, met de fiets of te paard, dan zijn de Groene Wegen een prachtige ervaring! Er mogen geen gemotoriseerde voertuigen op de paden komen en de meeste liggen langs oude spoorlijnen. Het bewegwijzerde netwerk van deze Groene Wegen is maar liefst 2700 km lang, doorkruist het hele land en dus alle soorten landschappen. Een van de voordelen van deze routes, die dit jaar hun 25ste vierden, is dat ze ook toegankelijk zijn voor wie minder sportief is. Precies omdat ze langs oude spoorwegens lopen, zijn ze helemaal vlak. Het enige wat jij nu nog hoeft te doen, is bekijken hoe lang het stuk is dat je wilt afleggen (1 uur tot meerdere dagen). Onderweg houd je even halt bij een producent, proef je zijn producten of overnacht je in een dorp en schuif je aan in een lekker streekrestaurant. Heel wat reisorganisaties bieden wandelvakantieformules aan langs de Groene Wegen, waarbij jij je geen zorgen hoeft te maken over je bagage, die wordt netjes ter plaatse afgeleverd.

    De route naar Santiago de Compostela

    Espagne Nature SaintJacques

    Wie denkt aan wandelen in Spanje, kan natuurlijk niet buiten de legendarische bedevaartroute naar Santiago de Compostela, of beter gezegd de routes, want er vertrekken er een heleboel uit verschillende Europese landen, maar allemaal eindigen ze in Santiago de Compostela. De stad is na Rome het grootste katholieke bedevaartsoord en ook de hoofdstad van Galicië in het noordwesten van het land. Al in de middeleeuwen liepen duizenden bedevaarders te voet naar de imposante barokke basiliek in het middeleeuwse hart van de stad, die geklasseerd is door Unesco. Ze kwamen er zich bezinnen bij het graf van Jacobus de Meerdere. Vandaag vatten ieder jaar nog steeds meer dan 300.000 wandelaars (onder wie ook 2000 Belgen) de wandeltocht aan. Dat aantal stijgt voortdurend, want niet alleen christenen, maar ook gewoon mensen die graag wandelen, genieten van een mooi landschap en wat cultuur voegen zich bij de groep. De steden en dorpen langs het traject leven al eeuwen van het ‘religieuze toerisme’ en barsten van de paleizen, kerken, kathedralen en andere mooie monumenten. Het landschap hangt natuurlijk af van waar je vertrekt (de Franse of Portugese grens, Barcelona, Madrid of Sevilla), maar in ieder geval loop je door nationale parken, de Pyreneeën, de vallei van de Ebro in Navarra en Aragon, de wijngaarden van Rioja, de vlakten van Castilië en León…

    Wanneer je Santiago nadert, word je verrast door het ‘groene Spanje’, het lijkt wel Bretagne of Zwitserland. Het regent in deze streek aan de Cantabrische Zee vaker dan in de rest van het land, hier liggen de rotsen en ongerepte stranden van Spaans Baskenland en Cantabrië, de velden en bergweiden van Asturië. Met toppen van meer dan 2600 meter en hoge bergmeren is het westelijke massief van de Picos de Europa het eerste Spaanse natuurgebied dat uitgeroepen werd tot nationaal park. Dat was in 1918, precies 100 jaar geleden.

    ‘Natuurlijk’ Spanje: nog meer excursies, ideeën en informatie

    Espagne Nature Dune

    Contacteer de Spaanse Dienst voor Toerisme in Brussel:

    Koningsstraat 97-5
    1000 Brussel
    Tel: 02 280 19 26 / Fax: 02 230 21 47
    E-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
    Website: www.spain.info

    Laatst aangepast op maandag, 26 november 2018 09:20