Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

MET DE WOONWAGEN DOOR DE JURA

JURA1

Nu iedereen op straat komt voor het milieu en onze koopkracht, groeit ook de interesse voor solidaire vakanties die lief zijn voor het milieu. Er zijn organisaties die er al sinds jaar en dag in zijn gespecialiseerd, zoals de Belgische ‘reisvakman’ Emotion Planet, die in 2002 begon met het aanbieden van verantwoorde vakanties en rondreizen voor met z’n tweetjes, het hele gezin of de vrienden. Je kunt de hele wereld rondreizen met hen. Deze zaterdag trakteren wij jou op een van die uitzonderlijke ervaringen. Trek eropuit en verken de Jura met de woonwagen, getrokken door een paard: een landelijke vakantie op het ritme van het dier, in de natuur, terwijl je kennismaakt met de plaatselijke bevolking.

Het massief van de Jura, langs de Frans-Zwitserse grens, ligt slechts 5,5 uur rijden van bij ons en strekt zich uit over 350 km en 3 Franse departementen: de Jura, de Ain en de Doubs. Het leven kabbelt rustig weg langs vlakten en valleien, rivieren en meren, tussen velden, wijngaarden, bossen en weiden. Tradities hebben hier stevige wortels. Je geeft je ogen de kost met al het mooie vakwerk en verwent je smaakpapillen met de lokale gastronomie. In de dorpjes en op de boerderijen wordt nog steeds houten speelgoed gemaakt en overal vind je lekkere kazen met een herkomstbenaming (Morbier, Bleu de Gex, Vacherin Mont d’Or en Comté), maar ook fijnkost, de lekkere saucisse de Morteau en natuurlijk de typische vin jaune met een stevige houten toets. De wijn wordt gemaakt met een lokale druivensoort, de Savagnin en is de ideale begeleiding bij streekrecepten, zoals gevogelte uit Bresse met morieljes. In de zomer combineer je al dat lekkers met een activiteit ‘in het groen’: wandelen, fietsen, watersporten of zwemmen in het kristalheldere water.

Paarden mennen, met z’n tweetjes of het hele gezin

www.EmotionPlanet.com-Jura-13

Reizen over de landelijke weggetjes in de Jura, vooraan op de bok van je woonwagen, getrokken door een robuust paard. Kun je een ervaring bedenken die nog unieker en specialer is dan dit? Je waant je alleen op de wereld, de enigen die met je meereizen, zijn je gezinsleden. De tijd krijgt alle tijd en jij geniet intussen van het landschap en het contact met je paard. En intussen ontvouwt zich het prachtige landschap voor je ogen (maar je kunt met één oog spieken in je persoonlijke roadbook).

www.EmotionPlanet.com-Jura-15

Ervaring met paarden is niet nodig om aan dit avontuur te beginnen. De eigenaar geeft je voor je vertrekt, wat uitleg en komt elke dag langs om je paard op te tuigen. Hij is dag en nacht en in noodgevallen bereikbaar. Ben je ook nieuwsgierig naar wat er in je woonwagen zit? Een tweepersoonsbed en twee slaapbanken, goed voor twee volwassenen en drie kinderen, en een keukentje waarin je wat lekkers maakt met de streekproducten die je bij de producenten of op de markt hebt gekocht.

Een nacht in de woonwagen, in de natuur

www.EmotionPlanet.com-Jura-16

4 km per uur, zo snel ga je, van de ene halte naar de andere. En elke nacht slaap je op een andere plek: een paardenhoeve in een bos of een leerhoeve, een camping bij een riviertje of gewoon op de wijngaard bij de boer thuis. Er is altijd sanitair voorzien, er is ruimte voor het paard en er is een stukje groen om je woonwagen neer te zetten. Geen beter moment om kennis te maken met de mensen die in de Jura wonen. Voor de kinderen is er altijd wel wat leuks te beleven.

Zwemmen en een verrassend bezoek

Jura 5

Elke dag heeft wel een leuke verrassing in petto. Een greep uit al het moois, van de Doubs tot de Jura: een wijnproeverij op een wijngaard in Arbois, vissen en zwemmen in de Loue, wandelen door een schilderachtig dorpje, een bezoek aan een kasteel of een ambachtelijke olieslagerij. De trip neemt je ook mee naar de verrassende Saline Royale d’Arc-et-Senans, die door de Unesco op de werelderfgoedlijst is gezet. Deze oude zoutziederij met fraaie halfronde gebouwen werd in de 18de eeuw ontworpen als een modelstad voor de zoutzieders die er werkten. Vandaag kreeg de site een nieuwe bestemming als cultureel centrum en museum, met restaurant en zelfs een hotel!

De hele reis is uitgestippeld in het roadbook, maar niets is verplicht. Jij en je paard zijn één, jullie werken samen, maar je (her)ontdekt je vrijheid.

Voor meer informatie: www.emotionplanet.com

Laatst aangepast op donderdag, 23 mei 2019 10:21