Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

Met de fiets door de groene Centre-Val de Loire

Centre Val Loire ET

Amper drieënhalf uur rijden van onze grenzen ligt de regio Centre-Val de Loire, ten zuiden van Parijs. Ze is de belangrijkste fietsbestemming van Frankrijk en telt maar liefst 3400 km fietspaden. Die voeren je langs de Loire, de langste rivier van Frankrijk die vooral bekend is van de vele kastelen, en slingeren zich door de prachtige natuur en drie regionale natuurparken...

Centre_Val_Loire_ChartresJe hebt vast al gehoord van de historische steden in Centre-Val de Loire: Tours, Orléans, Bourges, Blois en Chartres, met haar 13de-eeuwse kathedraal die een van de grootste van Frankrijk is en door de Unesco op de Werelderfgoedlijst werd gezet. Je komt er vooral voor de 170 glas-in-loodramen, het grootste middeleeuwse geheel van glasramen ter wereld. Chartres is dan ook de wereldhoofdstad van de brandschilderkunst, maar ook die van het departement Eure-et-Loir. In de historische stadskern loop je ateliers van brandschilderaars binnen en kruip je tijdens een creatief weekend zelfs even in de huid van een meester-glasblazer. Je leert hoe je een glasraam maakt en mag het daarna ook meenemen naar huis.

De natuur op de fiets, op de rug van een ezel, aan boord van een traditionele boot...

Centre Val Loire Vélo

Maar de regio Centre-Val de Loire is ook en vooral een streek voor natuurliefhebbers. Ze telt drie regionale natuurparken (de Perche, de Brenne en de Loire-Anjou-Touraine) en een ongelofelijke diversiteit aan landschappen en natuur: bossen, meren, heide, venen en natuurlijk de Loire en haar vele zijrivieren.  Er zijn meerdere mogelijkheden om van al dat moois te genieten: te paard, met een kano, aan boord van een traditionele boot op de Loire, in een span getrokken door percherons (trekpaarden), te voet, op de rug van een ezel... Als je naar deze fietsbestemming trekt, spring je natuurlijk ook zelf op je tweewieler. Kies voor een lange rit (over de Véloroutes) of maak een kortere lus, geschikt voor beginners of gezinnen met jonge kinderen.

De kastelen van de koningen, charmante dorpjes, de madeleines van Proust...

Centre Val Loire Chateau

Natuurlijk kun je de vele kastelen in de Val de Loire (ook geklasseerd door de Unesco) ook met de fiets bezoeken. Denk maar aan Chambord, Chenonceaux, Chaumont-sur-Loire… Vroeger woonden hier de koningen van Frankrijk en andere leden van het hof, die kwamen genieten van hun tijd op het platteland, maar toch vlak bij Parijs en Versailles bleven. Of wat dacht je van een bezoek aan de schilderachtige dorpjes, zoals Illiers-Combray waar Marcel Proust zijn vakanties doorbracht in het huis van zijn oom en tante en waar hij inspiratie haalde voor zijn bekende roman A la recherche du temps perdu (Op zoek naar de verloren tijd). Deze woning (die nu 'Maison de Tante Léonie' heet) is tegenwoordig een museum gewijd aan de schrijver. Proef in dit dorp in ieder geval de bekende madeleines van Proust, die hier ook echt gemaakt worden! Ze smaken heerlijk bij een glas appelwijn uit de streek, waarvan vooral de Perche met haar vele boomgaarden een grote producent is.

Slapen in het groen

Centre Val Loire Huttopia

Wat is er heerlijker dan wakker worden in het groen… In de Centre-Val de Loire wemelt het van de adresjes waar je terechtkunt om in alle rust te ontwaken. Zo zijn er hutjes in de bomen, kun je kamperen aan de oevers van de Loire, slaap je in een gastenkamer die uitgehold is in een rots of kies je voor de bijzondere kamers van Huttopia Senonches (een hutje, een woonwagen, een Canadese lodge...) in het hart van het Parc Naturel Régional du Perche d’Eure-et-Loir, aan de rand van een natuurlijk zwembad en bij een meer waarop je mag vissen...

Websites voor meer informatie:

www.tourisme28.com en www.marandoavelo.fr

Laatst aangepast op vrijdag, 22 januari 2016 14:39