Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

BASILICATA, Italië

MATERA, STAD IN EEN GROT VERKOZEN TOT CULTURELE HOOFDSTAD VAN EUROPA 2019

Matera Basilicate 2

De Italiaanse regio Basilicata is het niet gewend om in de spotlights te staan, maar in 2019 komt daar verandering in. Dat jaar ligt de culturele hoofdstad van Europa namelijk hier, Matera, een van de oudste steden ter wereld. Ze mag de prestigieuze titel een jaar lang voeren en talloze voorstellingen, tentoonstellingen en andere internationale evenementen organiseren. Het ongeëvenaarde kalklandschap waarin grotwoningen zijn uitgehouwen, is zo uitzonderlijk dat Unesco het op de werelderfgoedlijst heeft gezet. Een ontdekking…

Basilicata ligt in de ‘wreef’ van de laars, tussen Calabrië en Apulië, en is een van de verborgen parels van Italië. De naam doet geen belletje rinkelen en de streek ontbreekt in de reisbrochures van grote touroperators. Snelwegen laten het gebied links liggen en ook de trein heeft de weg naar hier nog niet echt gevonden. Als je de moeite neemt om langs kleine weggetjes helemaal tot hier te rijden, val je als een blok voor de authenticiteit van de streek: een puur Zuid-Italië, ongerepte bergachtige landschappen, schilderachtige dorpjes, oeroude tradities, aardige mensen en nagenoeg lege zandstranden langs de twee kleine kuststrookjes, een aan de Ionische Zee en een aan de Tyrrheense Zee.

Matera Maratea

Het moderne Italië is Basilicata lange tijd vergeten, maar ooit was de streek, net als de buren, erg begeerd door grote veroveraars (Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Aragonezen en Bourbons), die ze bezetten en er Griekse tempels, middeleeuwse kastelen en grotkerken achterlieten. Al dat moois is hier vandaag te bewonderen.

Matera, een medina in de rotsen

Matera Sassi

De ‘parel’ van Basilicata is Matera, daarover bestaat geen twijfel. Matera is een van de oudste steden ter wereld, zoals Aleppo en Jericho. De stad ligt drie kwartier van het strand, in een canyon tussen de kalkrotsen, die uitgesleten is door de Gravina. Sluit je ogen en droom even mee: een rivier tussen hoge witte rotswanden en helemaal boven een 16de-eeuwse wijk met weelderige paleizen en aan weerszijden, boven de twee valleien, de sassi (de sasso Caveoso en de sasso Barisano). Sassi kun je vergelijken met een medina, maar dan in de rotsen, met duizenden galerijen en grotten waarin al sinds het paleolithicum mensen leefden. Doorheen de eeuwen hebben de bewoners kerken en huizen gebouwd. De weggehakte rotsblokken werden gebruikt om de fonkelende gevels en de straatjes op de daken van de andere huizen aan te leggen. De paadjes gaan naadloos over in irrigatiekanalen, overdekte doorgangen, trappen boven de diepte…

Matera, een filmdecor

Matera Cinema

Het stadje is een van de uniekste van het land en zeker ook een van de meest fotogenieke. Heel wat producers lieten zich inspireren door het Bijbelse decor van Matera en dat leverde het stadje de bijnaam ‘het tweede Bethlehem’ op. En dus liepen al vele Italiaanse en internationale filmsterren door de straatjes van Matera: Pasolini voor zijn Het evangelie volgens Matteüs (1964), Mel Gibson voor zijn controversiële The passion of the Christ (2004) en Morgan Freeman, de hoofdrolspeler in de remake van Ben-Hur van 2016.

Hotels, restaurants en musea in de grotten

Matera Hotel

Niet alleen filmproducers gingen voor de bijl, ook het publiek heeft Matera ontdekt. Het stadje valt zo in de smaak dat je nu naast de rotskerken ook winkeltjes, restaurants, bars, musea, theaters en hippe hotels binnenwandelt. Ben je klaar voor een onvergetelijke nacht in een betoverende en comfortabel ingerichte grot?

Van sloppenwijk tot werelderfgoed van Unesco

Matera Basilicate ET

Je mag het gerust een tweede leven noemen voor de wijken, want in de 19de eeuw waren de sassi toch vooral de wijken van de armsten. Tot de jaren 1950 waren ze heuse sloppenwijken en het symbool voor een verpauperd Zuid-Italië. Kroostrijke gezinnen en dieren woonden in erbarmelijke omstandigheden samen in grotten zonder stromend water of elektriciteit. Buiten het historische centrum werden goedkope huurflats opgetrokken, waarin de mensen die door de mazen van het net vielen, ondergebracht werden. Daarmee kwam een einde aan een beschamende situatie.

De bewogen geschiedenis van de sassi behoort nu tot het collectieve geheugen van de stad en maakte dat de wijken in 1993 door Unesco geklasseerd werden als werelderfgoed van de mensheid. Zelfs wie vandaag nog voor het eerst Matera bezoekt, wordt naar de keel gegrepen.

Op reis naar Matera

Matera Terrasse

Er zijn maar weinig touroperators in België die een reis naar Matera en Basilicata organiseren. Je kunt het best contact opnemen met Emozioni, de Italië-specialist die met zijn groeps- of privéreizen met eigen huurwagen alle regio’s aandoet. Emozioni organiseert ook jouw vakantie met vlucht (de internationale luchthaven van Bari in Apulië ligt het dichtst bij Matera: 1 uur en 10 minuten), huurauto en kamer in Matera in een van de charmante grothotels. Info: www.emozioni.be

Voor meer info over Matera en Basilicata: www.italia.it et www.basilicataturistica.it

Metara Rue

Matera Crique

 

Laatst aangepast op donderdag, 17 mei 2018 07:25