Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

EEN STREEPJE ZON IN DE WINTER, LANGS DE SPAANSE WIJNROUTES

Route Vins Espagne 2

Wie wijnroutes zegt, denkt meteen aan Frankrijk, maar wist je dat er in Spanje ook zo’n twintigtal van deze routes zijn? Hier kun je het hele jaar door genieten van de zon. Oktober betekent het einde van de wijnpluk en een leuke periode om van het leven van de wijnboeren te proeven. Het hele land is bezaaid met wijngaarden, waar een ongelofelijke diversiteit aan wijnen met herkomstbenamingen wordt geproduceerd. Wie kent niet een rioja, een sherry of een cava, en dat zijn alleen nog maar de bekendste. Bezoekers zijn niet alleen welkom tijdens de wijnpluk, maar ook daarbuiten. De Spaanse wijngaarden stellen hun deuren open en organiseren originele activiteiten in het teken van wijn, die je kunt combineren met een charmant verblijf voor ieder budget en een rondje langs de ‘musts’ van de regio’s die de wijnroutes doorkruisen. Strand, adembenemende natuur, historische steden… Ga je mee?

Spanje is met zijn 900.000 ha wijngaarden een van de grootste wijnproducenten ter wereld. Wijnbouw zit in het DNA van het land. Eind oktober wordt hier dan ook zoals het hoort het einde van de wijnpluk gevierd. Je kunt op dat moment in alle wijndorpjes terecht voor leuke bezoekjes en animatie op de wijndomeinen, een grote Breugelmaaltijd in combinatie met een tentoonstelling, volksdansen en allerlei voorstellingen. Al dat gefeest is ook de ideale gelegenheid om te zien hoe de druiven geperst worden. Dat gaat hier nog net als toen, dat wil zeggen met de voeten of de handen. Zo wordt de eerste most verzameld, die met veel luister wordt geproefd. En misschien trek ook jij wel je schoenen uit!

De Wijnroutes ook op de eilanden

Route Vins Espagne 5

Als je benieuwd bent naar hoe een dag op een wijndomein eruit ziet, kun je ook buiten de wijnpluk bij de wijnboeren terecht. En hoe kan dat beter dan langs een van de twintigtal wijnroutes die het land rijk is. Verken je liever het noorden van Spanje, of trek je toch maar naar het zuiden? Mogelijkheden genoeg. Er lopen ook routes langs de kust en zelfs op de eilanden. Het landschap is telkens anders, waardoor je meteen zin krijgt om na de vakantie weer in de auto te springen en een andere route en een andere wijn ‘uit te proberen’.

Originele activiteiten en verblijven

Route Vins Espagne 3

Elke wijnroute heeft zijn eigen kaart en brochures. Zo vind je gemakkelijk de weg naar de bezienswaardigheden en de activiteiten op de wijndomeinen. Afhankelijk van waar je bent, maak je een wandeling door een wijngaard, spring je op de fiets of het paard, kruip je achter het stuur van een terreinwagen of maak je misschien wel een helikoptervlucht! Als je graag aan een glas wijn nipt, echt wijn wilt leren proeven of misschien gewoon van een lekkere maaltijd met aangepaste wijnen wilt genieten, ga je naar de wijnpakhuizen (bodegas). Je kunt jezelf ook verwennen met een charmeverblijf (gîte, appartement, gastenkamer, hotelletje…) op een traditioneel wijndomein of, waarom niet, in een van de betere hotels met spa, waar verzorgingen met vinotherapie aangeboden worden. Wat je ook wilt en hoe groot of klein je budget ook is, je vindt hier vast iets dat je leuk vindt.

‘Jouw’ wijnroute kiezen

Routes Vins Espagne 1

Het enige wat jij nu nog hoeft te doen, is ‘jouw’ wijnroute kiezen. Meestal kies je voor een wijn die je graag drinkt of een regio die je graag wilt ontdekken. Want als je een wijnroute volgt, rijd je natuurlijk door prachtige landschappen die de meeste toeristen links laten liggen.

Een paar voorbeelden van wijnroutes:

- Wijnroute La Manche, langs de molens uit Don Quichot.

- Sherryroute (‘Wijn- en sherryroute Marco de Jerez’), de stroperige wijn uit Andalusië, waarop de Engelsen zo gek zijn en die zij dus ‘sherry’ hebben genoemd. Deze route brengt je naar de roots van de flamenco en de schitterende steden Jerez de la Frontera en Cádiz aan zee.

- Cavaroute (‘Wijn- en cavaroute Penedès), de witte sprankelende wijn die volgens de champagnemethode wordt gemaakt in Catalonië, waar de wijngaarden in de schaduw liggen van statige cisterciënzer kloosters en middeleeuwse dorpjes, niet ver van het strand, Barcelona en Gerona.

- Riojaroute, of beter de twee Riojaroutes (die van de Rioja Alta in de regio La Rioja en die van de Rioja Alavesa in Spaans Baskenland). Hier ontdek je ultramoderne wijnpakhuizen, ontworpen door architecten met wereldfaam. Denk aan het grillige, futuristische gebouw op het domein ‘Marqués de Riscal’, dat helemaal van metaal is gemaakt. Het is ontworpen door Franck O. Gehry, de beroemde architect van het Museo Guggenheim in Bilbao. Diezelfde stijl herken je in dit wijnpakhuis. In het gebouw liggen niet alleen de wijnkelders, maar ook twee restaurants (een gastronomisch), een vijfsterrenhotel en een spa met vinotherapie. En natuurlijk zijn er het adembenemende uitzicht op de wijngaard en een bezoekje aan het Museo Vivanco, het grootste wijnmuseum van Europa.

- Wijnroute Galicië (‘Wijnroute Las Rias Baixas’), een regio in het noorden die we vooral linken aan de stad Santiago de Compostela, maar die zoveel meer te bieden heeft. De keuken met veel vis is overheerlijk en de kuststreek is groen en doorspekt met grillige rotsen waar de wind vrij spel heeft. Langs de stranden is nog bijna niet gebouwd. De regio kreeg dan ook de bijnaam ‘Spaans Bretagne’.

- Wijnroute Tenerife, een van de toeristische Canarische Eilanden, waar je de verborgen hoekjes ontdekt. Laat je betoveren door de indrukwekkende terrasvormige wijngaarden tussen 100 en 1000 meter hoogte. Vergaap je aan het uitzicht op de stranden met zwart vulkanisch zand in de diepte. Op het eiland heerst een echte ‘bistrocultuur’. Laat je niet misleiden door de eenvoudig uitziende eethuisjes. Hier proef je heerlijke gerechten en wijnen.

De wijnroutes met overnachting in de Paradores

Route Vins Espagne Parador1

Een goeie tip om langs de wijnroutes te reizen, is het parcours van de Paradores. Dit is een groep met vier- en vijfsterrenhotels in historische monumenten (oude kastelen, kloosters, paleizen …), verspreid over heel Spanje. Je kunt er met een huurwagen heen. Onderweg van de ene Parador naar de andere (die altijd een gastronomisch restaurant hebben, dit even terzijde) dwaal je over de wijnroutes van Galicië, Rioja, Spaans Baskenland, Navarra, Castilië -La Mancha en nog zoveel andere regio’s. Informatie: www.parador.es

Hulp bij het voorbereiden van je reis langs de Spaanse Wijnroutes

Route Vins Espagne 4

Contacteer de Spaanse Dienst voor Toerisme in Brussel:

Koningsstraat 97/5 - 1000 Brussel

Tel: 02 280 19 26 / Fax: 02 230 21 47

E-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Website: www.spain.info (heel wat informatie over wijntoerisme)

Zie ook www.wineroutesofspain.com

Route Vins Espagne 6

Laatst aangepast op vrijdag, 28 september 2018 12:57