Afdrukken
Tweet

SPANJE IN VERVOERING

LANGS DE BEDEVAARTROUTE NAAR SANTIAGO DE COMPOSTELA

MONTE DO GOZO SANTIAGO DE C. 1500238A

De bedevaartroute naar Santiago de Compostela, die door Unesco op de werelderfgoedlijst is gezet, wordt jaarlijks door 300.000 mensen uit de hele wereld afgelegd. Onder hen ook 2000 Belgen. In werkelijkheid is dit niet één route, maar een aantal wegen die in verschillende Europese landen vertrekken. Allemaal leiden ze naar Santiago de Compostela, de hoofdstad van Galicië en na Rome het grootste bedevaartsoord van het christendom. In de kathedraal in deze parel van een stad ligt het graf dat aan de H. Jacobus wordt toegeschreven, de patroonheilige van Spanje. De gelovigen delen hun route graag met ‘gewone’ wandelaars, fietsers en ruiters, die allemaal genieten van de prachtige landschappen, de cultuur en het erfgoed en hier even de stilte komen opzoeken…

Santiago de Compostela, in het noordwesten van Spanje, is zoveel meer dan een historisch centrum dat op de werelderfgoedlijst van Unesco prijkt. Zoveel meer ook dan een stad met een middeleeuws grondplan en geplaveide straatjes omzoomd met kerken, kloosters en barokke, maar ook neoklassieke paleizen. Voor de christenen is dit in de eerste plaats een heilige stad. Uitgedost met hun traditionele stok en schelp geven de bedevaarders de Galicische hoofdstad een spirituele sfeer. Je ziet ze verzamelen op het praza de Obraidoro, in de schaduw van de grote barokgevel van de kathedraal. Hier worden de relieken van de H. Jacobus bewaard (een van de trouwste volgelingen van Jezus). De relieken werden in de 9de eeuw gevonden op de plaats waar later speciaal voor hem de stad werd gebouwd.

10 historische wandelroutes door de natuur

Calcoba -Finisterre Fisterra-. Peregrino en el Camino de Santiago Ensenada de Langosteira y Fisterra

Bedevaarders en sportievelingen komen langs een van de 10 historische bedevaartroutes als vanzelf uit in Santiago de Compostela. De paden worden al sinds de middeleeuwen bewandeld. Vanuit meerdere Spaanse steden (Sevilla, Barcelona, Madrid), maar ook vanuit Portugal, Frankrijk, Groot-Brittannië, België, Denemarken, Polen en Kroatië vertrekken secundaire bedevaartroutes.

De routes lopen door bijzonder mooie landschappen. Die zijn reden genoeg om ieder jaar meer en meer niet-gelovigen warm te maken voor een wandeltocht. Afhankelijk van waar je vertrekt, loop je door nationale parken, de Pyreneeën, de valleien van de Ebro en de Navarro en in Aragon door de wijngaarden van de Rioja, de vlakten van Castilië en León en nog veel meer natuurpracht. Wanneer je Santiago de Compostela nadert, loop je het ‘groene Spanje’ binnen met de rotsen en ongerepte stranden in Spaans Baskenland en Cantabrië, de velden en bergweiden in Asturië.

Culturele en sneukelpauzes

Catedral de Burgos II

Een trektocht langs de bedevaartroutes is ook een kennismaking met ‘religieus toerisme’ en erfgoed dat 1200 jaar oud is. Neem nu de Camino Francés (de Franse route, de populairste): hij vertrekt in de Pyreneeën en loopt via bedevaartsoorden als Burgos en León, dat je bezoekt voor de levendige ‘Barrio Humedo’ (vochtige wijk, omdat er zoveel hippe bars liggen), maar ook voor de basilica San Isidoro (een van de belangrijkste romaanse complexen van Europa) en het Hostal de San Marcos, een voormalig ziekenhuis en herberg voor bedevaarders en nu een luxueuze parador (zie kader).

Cultuur en trekken worden afgewisseld met lekker eten. Dat kan in León (alweer!), de Spaanse hoofdstad van de gastronomie in 2018, maar ook in Spaans Baskenland en Galicië, waar naar verluidt een van de beste viskeukens ter wereld bereid wordt. In kleine (en grotere) restaurants langs de bedevaartroute mag je dat zelf beoordelen. Meestal bieden deze adresjes een ‘bedevaartmenu’ voor een democratische prijs. In de ‘bedevaartherbergen’ (openbare herbergen) kunnen wandelaars gratis of tegen een kleine bijdrage logeren.

Te voet, met de fiets, te paard

nature-3306920 1920

Iedereen maakt van de bedevaartroute zijn eigen ervaring. Die hangt af van je budget, je lichamelijke conditie en de manier waarop je je verplaatst. Er zijn namelijk ook routes uitgezet voor fietsers en ruiters. De stukken die je te voet aflegt, zijn gemiddeld 25 km lang; als je fietst, leg je zo’n 65 km per dag af. In elk geval leg je te voet 100 km af (met de fiets 200 km) naar Compostela om het officiële certificaat ‘La Compostela’ te krijgen, dat bewijst dat je echt ‘op bedevaart’ bent geweest.

Circuit langs de bedevaartroutes naar Santiago de Compostela in paradores

parador

De Spaanse overheid koopt sinds 1928 erfgoedmonumenten (kastelen, kloosters, paleizen…) op om ze van verval te redden. De prachtige gebouwen worden omgetoverd tot betaalbare 4- of 5-sterrenhotels met gastronomisch restaurant. Deze paradores vormen vandaag een hotelketen van zo’n honderd adressen verspreid over het hele land. Er zijn pareltjes te vinden langs de bedevaartroute, zoals in Santiago zelf, maar ook in León, waar je overnacht in oude herbergen voor bedevaarders. De paradores organiseren ook heel wat themaroutes (van de ene naar de andere parador). Langs de Franse Route kun je de Noordelijke Route (langs de Cantabrische Zee) en de Portugese Route volgen, goed voor 3 en 7 nachten. Infos: www.parador.es

Voor meer informatie:

Peregrinos caminando hacia Santiago

Contacteer de Spaanse Dienst voor Toerisme in Brussel:
Koningsstraat 97-5
1000 Brussel
Tel: 02 280 19 26 / Fax: 02 230 21 47
E-mail:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
Website: www.spain.info
Laatst aangepast op vrijdag, 25 januari 2019 15:39