Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

Korte trip in Picardië en ondergrondse dorpjes

In het departement van de Somme in Picardië, en dan vooral ten westen en ten noorden van Amiens, vind je meer dan honderd ondergrondse dorpjes terug, met heuse straten en woningen. Om het bestaan van die ondergrondse woonplaatsen te begrijpen, die men hier ‘muches’ noemt (de Picardische term voor schuilplaatsen), moet je even teruggaan in de geschiedenis van Picardië. In de 16e en 17e eeuw brachten de vele oorlogen, plunderingen en hongersnood de Picardiërs ertoe om grote, ondergrondse schuilplaatsen te graven waar ze konden onderduiken. In noodsituaties trokken alle inwoners van een dorp naar de ‘muches’, samen met het vee, het veevoeder, de voedselvoorraden en de meubels, om zo te ontsnappen aan de Spaanse plunderingen. Toen de rust in de streek eindelijk was weergekeerd, trokken de boeren weg uit de ‘muches’ en maakten ze die dicht. In het dorpje Domqueur kan je vandaag nog altijd deze historische schuilplaatsen ontdekken. Drie winters lang hebben de inwoners er met de hand 200 ton puin weggegraven om zo de schuilplaatsen opnieuw toegankelijk te maken voor het publiek en een belangrijk stuk geschiedenis van hun dorp opnieuw leven ingeblazen. De ‘muches’ van Domqueur dateren uit de 17e eeuw en bestaan uit 52 kamers. Bereid u voor op een ongewoon en boeiend bezoek, dat u uiteraard altijd kan combineren met een kort verblijf in de streek. Mogelijkheden te over: u kan hier ook de immense baai, het park van Marquenterre of de Abdij van Valloire ontdekken.

Inlichtingen:

Place de l’Eglise 4, 80620 Domqueur

Tel: 0033 3 22 28 09 17

E-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Hieronder vindt u alvast 2 uitstekende adresjes om te overnachten:

• In de ABBAYE DE VALLOIRE zelf, waar u de keuze hebt uit de suite van een prelaat of de kamer van een lekenbroeder. U kan er terecht aan democratische prijzen (vanaf € 90 voor de suite en vanaf € 55 voor de cel van een lekenbroeder. De prijs geldt per kamer, het ontbijt van € 6 per persoon niet inbegrepen). Trekpleisters zijn natuurlijk de abdij, maar ook de prachtige tuinen, die tot de mooiste van Frankrijk horen.

Inlichtingen: www.abbaye-valloires.com

• LES TOURELLES, aan de rand van de baai Op 260 km van Brussel ligt ‘Les Tourelles’, een charmant hotel vlak aan zee, in het kleine plaatsje Crotoy. De kamers geven uit op de baai of de tuin. U kan er ook terecht in het restaurant, op het terras dat uitgeeft op het strand, in de speelzaal, het salon of zelfs de ‘matrozen’-slaapzaal voor de kinderen. Het hotel heeft ook een aantal culturele uitstappen in de aanbieding (een bezoek aan de kathedraal van Amiens of aan St-Riquier, de Abdij en de tuinen van Valloires, het middeleeuwse stadje Saint-Valéry,…). Natuurliefhebbers kunnen er wandelen in de baai van de Somme, in het Forêt de Crécy, of een bezoek brengen aan het Domaine ornithologique du Marquenterre, enz. Wie meer van actie houdt, kan er strandzeilen, zeilen, windsurfen, aan Speed Sail doen, golfen, een uitstapje maken op een Henson-paard, fietsen of kajakken...

Tarieven: € 59 tot 87 voor 2, afhankelijk van het seizoen en de grootte van de kamer, exclusief ontbijt (€ 9/pers.)

Inlichtingen:

Tel: 0033 3 22 27 16 33

E-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Site: www.lestourelles.com

Laatst aangepast op maandag, 15 februari 2010 21:13