Naam:
Email:
Home Onze reportages
Onze reportages


PDF Afdrukken E-mailadres

IN HET KIELZOG VAN DE RUMROUTE NAAR GUADELOUPE

plagedeMalendure

Om de vier jaar davert Guadeloupe op het ritme van matrozen die de haven binnenvaren na een lange reis over de Atlantische Oceaan; mannen en vrouwen die in het koele Saint-Malo in Bretagne aan boord gingen en in hun eentje de enorme golven trotseerden op hun kleine bootjes. Een ware sportieve beproeving als je denkt aan de immense oceaan, maar wel een die bij aankomst beloond wordt met de traditionele Ti Punch (cocktail op basis van rum), een warme ontvangst door breed glimlachende eilandbewoners, bewonderende toeristen en een stralende zon. De Franse Antillen staan bekend om hun bountystranden, de Creoolse cultuur, de tropische bossen en de vulkanen…

Delphine Simon

Delphine_Simon_Encart_Guadeloupe_NLDe Rumroute werd aanvankelijk in het leven geroepen om op een sportieve en originele manier de route van de Guadeloupse rum nieuw leven in te blazen. In de 16de eeuw waren de kolonisten namelijk begonnen met het maken van rum op basis van suikerriet dat hier werd geteeld. Het idee kwam van twee mannen, de ene een rumhandelaar en de andere een matroos, Bernard Hass en Florent de Kersauson (broer van Olivier de Kersauson). De twee leerden elkaar op de universiteit kennen. De eerste editie ging door in 1978. Toen hadden de twee vrienden nog niet kunnen vermoeden dat hun solotocht over de Atlantische Oceaan in het kielzog van de historische en commerciële Rumroute, zou uitgroeien tot een legendarisch evenement waarop zowel professionele zeilers als liefhebbers afkomen.

Voor de editie 2018, waarbij meteen de veertigste verjaardag van de race werd gevierd, was ik in Guadeloupe om Jonas Gerckens welkom te heten. Maar ik was niet alleen in de haven van Point-à-Pitre/Gosier, waar de boten aanmeren. Ik was er in het gezelschap van eilandbewoners (onder wie veel scholieren), de familie van de matrozen en heel wat toeristen, die op het evenement afkwamen. De hele maand november troepten we hier samen om de teruggekeerde helden op te vangen.

Handjes schudden met waaghalzen op de zeven zeeën

Wanneer ze op Guadeloupe aankomen, hebben de zeelui die de Rumroute hebben gevaren, er 5 tot 30 dagen in hun eentje op volle zee opzitten. Het comfort was beperkt: een harde matras, gevriesdroogd eten, geen douche aan boord en bijna geen contact met het vasteland tijdens de oversteek. Stel je eens voor hoe blij ze moeten zijn als ze weer voet aan land zetten, toegejuicht worden door de menigte, met op de achtergrond de typische lokale zouk. En magisch moment ook voor wie langsloopt. De matrozen maken graag een praatje met hun fans en wie weet mag je wel eens een kijkje nemen in hun boot.

Arrivée de nuit Jonas Gerckens Volvo104 -Accueil avec un TPunch  les fans et la presse

Terwijl ik op Jonas wacht, laat ik de jachthaven van Le Gosier (die de stad deelt met de hoofdstad Point-à-Pitre) even voor wat ze is en ontdek ik het eiland. De haven ligt aan de zuidkant van Grande-Terre, samen met Basse-Terre het grootste van de vijf eilanden, naast een pak kleinere eilandjes. Als je de kaart er even bijneemt, zie je dat de twee hoofdeilanden de vleugels van een vlinder vormen die van elkaar gescheiden worden door een zeearm van amper 200 meter breed, waarover twee bruggen lopen.

De jachthaven van Le Gosier, waar de boten aanmeren na de Rumroute

pelicanBrun

De haven op zich is al een ommetje waard. Hier bezoek je het grootste aquarium van de Caraïben, je kuiert rond en drinkt een glas terwijl je staart naar de boten en het diepblauwe water en geniet van de plaatselijke sfeer. Mijn eerste kennismaking is niet met matrozen die het ruime sop achter zich laten, maar met drie indrukwekkende bruine pelikanen met een vleugelbreedte van 2 meter, die loodrecht het water induiken op zoek naar vis. Grandioos, in een al even grandioze omgeving. Aan de horizon doemen de kleine en veel grotere zeilen op van de boten die in aantocht zijn. De ‘Ultimes’, die trimarans van 60 voet (18 meter) en meer, dobberen vrolijk naast kleinere boten, zoals de Imoca’s (open 60-boten) of de Class40 (12 meter). De wonderen van de technologie.

In het regenwoud van het nationale park

Nature guadeloupe

Wat Guadeloupe zo betoverend maakt, is dat je hier in minder dan een uur rijden in een compleet andere wereld staat. Richting Basse-Terre dan maar, maar laat je niet misleiden. Dit is geen vlak eiland, maar wel het meest bergachtige van de twee die samen de ‘vlinder’ vormen. Ik laat de zee achter me en trek het binnenland in, richting het nationaal park van Guadeloupe. Dit park is eigenlijk het grootste oerbos van de Antillen, bedekt met dicht tropisch regenwoud en decor voor de watervallen van Carbet. En op de achtergrond ligt de 1467 meter hoge vulkaan La Soufrière. Als je met de auto bent, neem je de Route de la Traversée (D23), de enige weg door het indrukwekkende woud van Basse-Terre. Hier en daar kun je een tussenstop inlassen, zoals bij het Maison de la Forêt, het vertrekpunt van 300 kilometer wandelpaden. Maar waar je ook stopt, je staat altijd met open mond te kijken. Wat een prachtomgeving om te verkennen, te bewonderen en te ‘horen’. Ik heb de tijd genomen om naar de watervallen, de rivieren, de vogels, de wind door de grote bladeren en het slingeren van de lianen aan de bomen te horen. Puur genieten.

Het reservaat van commandant Cousteau

Tortue 1

Het nationaal park van Guadeloupe beheert ook het natuurgebied Grand Cul-de-Sac Marin dat samen met het Cousteaureservaat rond de îlets Pigeon een uitgelezen plek is (voor iedereen toegankelijk) om de rijkdom van de onderwaterwereld van de archipel te ontdekken. Het Cousteaureservaat beslaat 1000 ha met koralen en exotische vissen en is genoemd naar de beroemde oceanoloog die hier in 1955 een paar scènes van zijn film ‘Le Monde du Silence’ draaide. Hij was gefascineerd door de biodiversiteit hier en porde de lokale overheid aan om ze te beschermen.

Tegenwoordig kun je hier duiken, maar ook snorkelen (zonder fles, maar met masker en snorkel). En dat is wat ik wil gaan doen. Afspraak op het strand van Malendure, met zicht op de îlets Pigeon. Ik kan de hele uitrusting hier huren (€ 5 voor een kit) en na een paar meter sta ik al diep genoeg in het water en oog in oog met een zachtaardige schildpad die in het lauwe turkooizen water hangt (26 °C). Ik mag even van haar gezelschap genieten, maar uiteindelijk keert ze me toch de rug toe. Een magische ontmoeting waarover ik graag aan vrienden, partner en familie wil vertellen. Om weer naar het strand te gaan, ga ik een andere richting uit. Ik volg de kustlijn en word meteen ondergedompeld in een reuzenaquarium. Ik zwem tussen de kleurrijke vissen en dat amper 1 meter onder water. Ik heb er zowaar honger van gekregen. Geen beter excuus dus om in de schaduw van een palmboom een schotel van die beroemde acras te bestellen (hartige beignets met kabeljauw).

De zon zakt langzaam weg achter de horizon… Tijd om terug te keren naar de haven van Le Gosier. Net op tijd, de matrozen komen in de warme Guadeloupse avond net de haven binnen. Kleurrijke lampions versieren de kade, de bruine pelikanen dommelen in, de rumbars openen hun deuren. Het belooft een zwoele avond te worden.

Voor meer informatie:

www.lesilesdeguadeloupe.com

plage

Ambiance ponton

ArrivéeJean-BaptisteDaramySkipperClass40-retrouvailleavec sa famille à la MArina du Gosier

visiteEcoliersVillageRouteduRhumGosier

VisiteEcoliersPontonMarinaGosier

Nature guadeloupe 1

Nature guadeloupe 2

Laatst aangepast op woensdag, 19 december 2018 15:08
 
Reportage: reis naar de Vaucluse

article thumbnail

De Vaucluse telt tal van charmante dorpjes, verscholen tussen de wijngaarden of boven op een rotspunt. Zeven ervan zijn geklasseerd omdat ze aardige pleintjes en steegjes omzoomd met soms al uit de middeleeuwen daterende huisjes hebben. Alleen al in de Luberon tellen we er een tiental, waarvan er vijf op de lijst van 'Plus Beaux Villages de France' of mooiste dorpen van Frankrijk staan...


Het ecotoeristische Poitou-Charentes

article thumbnail

Van het Marais Poitevin, geklasseerd als Grand Site de France, en de wirwar van mysterieuze kanaaltjes die we met een bootje, met de fiets, te voet en in een koets bezochten, nemen we je mee naar het Île de Ré, in de voetsporen van de zoutzieders en de oesterkwekers. Het thema ‘oester’ zal onze gids zijn doorheen het bekken van Marennes-Oléron, waar je een uitgestrekte site vindt die helemaal aan de schaaldieren gewijd is. Wat vind je in deze reportage: bezoekjes, boeiende ontmoeti [ ... ]


Relax, je bent in Tunesië: reportage

article thumbnail

Wie droomt er niet van een ontspannen en zonovergoten vakantie aan zee om heerlijk te niksen in een mooi strandhotel? De brochures van de touroperators tellen vele Tunesiëpagina’s met verblijven en formules voor elke smaak. Tunesië heeft voor elk wat wils en dat op slechts 2u20 vliegen van België. Zin in een all-inclusive club aan een zacht prijsje voor liefhebbers van actieve vakantie met animatie? Of ben je op zoek naar een select adresje voor trendy koppels en gezinnen die snakken [ ... ]


La Manche: cultuur en erfgoed

article thumbnail

La Manche ligt net naast Bretagne, een regio waarmee de streek trouwens heel veel gelijkenissen vertoont. Calvados, een van de vijf departementen waarmee La Manche Normandië vormt, is een andere bekende buur. La Manche staat voor geschiedenis en levenskunst, maar ook liefhebbers van natuurpracht komen hier uitgebreid aan hun trekken: La Manche is immers een ongerepte tuin aan zee. Van de Mont Saint-Michel over de stranden van de geallieerde landing in 1944 tot het Cotentin-schiereiland: [ ... ]


Unieke charmerondrit door de Limousin

article thumbnail

De Limousin, in het hart van het groene Frankrijk, bestaat uit drie departementen: de Haute-Vienne, de Creuse en de Corrèze. Het landschap verandert hier voortdurend. Deze streek is een echte ‘genietbestemming’ vol verrassingen, unieke bezoekjes, schilderachtige dorpjes, leuke adresjes voor wie houdt van charme en gastronomie. Na onze vorige reportage, waar je verrassende bezoekjes ontdekte en boeiende ontmoetingen had, zetten we de ontdekking van deze streek verder met een parcours [ ... ]


Tunesië anders: reportage

article thumbnail

De revolutie is voorbij en Tunesië heeft een nieuwe start genomen. Een nieuwe start waar de toeristen blijkbaar niet in geloven, want er is helemaal geen reden om niet naar de Tunesische zon te vertrekken. Bovendien is dit de gelegenheid om het land op een andere manier te leren kennen, van de gastronomie te proeven, de cultuur op te snuiven en kennis te maken met de gastvrije bewoners, de sfeervolle medina's en het erfgoed...


De Manche anders bekeken

article thumbnail

De Mont Saint-Michel ligt dan wel aan de grens met Bretagne, maar ligt in de Manche in Normandië. Het is het pareltje van het departement en het meestbezochte monument van Frankrijk, na Parijs. Deze toeristische trekpleister is een van de niet te missen bezienswaardigheden in de streek. Niets houdt je tegen om de Mont Saint-Michel op een andere manier te ontdekken. Er zijn heel wat unieke wandelingen en activiteiten die je de culturele en natuurlijke rijkdommen laten ontdekken …


De Poitou-Charentes anders!

article thumbnail

Leuke adresjes, niet te missen plekjes en lekkere haltes zijn de leidraad van deze tocht vol verrassingen. Je merkt alweer waarom de Poitou Charentes een even bekoorlijke als verleidelijke ‘geniet’-bestemming is. Van Poitiers naar Angoulême, van de wijngaarden van Cognac naar la Rochelle en de eilanden aan de Atlantische kust ontdek je een onwaarschijnlijk palet van landschappen en bezienswaardigheden. Je overnacht in een woonwagen, bij het water, in een boomhut of een serre, op een  [ ... ]


10 tochten door de Poitou-Charentes

article thumbnail

Met aan de ene kant de zee en aan de andere het vasteland is de Poitou-Charentes de geknipte bestemming voor een ontspannen vakantie: trendy citytrips, uitjes op zee, een streekvakantie, tochtjes in het groen of met het hele gezin… We zetten 10 van de leukste bestemmingen in deze regio en de fraaiste uitstapjes op een rij. Stel zelf je volgende vakantie samen, ga voor je eigen smaak en interesses... Deze reportage bestaat uit 10 minigidsjes voor twee heerlijke dagen in elk van deze pra [ ... ]


Droomreis naar de Bahama's

article thumbnail

Grand Bahama Island en New Providence, beter gekend als Nassau, zijn de gekendste maar zeker niet de enige eilanden van de Bahama’s, verre van... Deze archipel telt in totaal ongeveer 700 bewoonde eilanden en daarnaast nog eens een 2.000-tal piepkleine eilanden, die verspreid liggen over een oppervlakte van 250.000 km2 langs de kusten van Florida. De Bahama’s, dat zijn 16 unieke reisbestemmingen, die van de archipel de echte ‘Caraïben in de Caraïben’ maken! Sommige zijn volledig [ ... ]


Agadir en omstreken

article thumbnail

De grootste badstad van Marokko is een moderne stad zoals de beroemde badsteden aan de Côte d’Azur of aan de Costa del Sol. Agadir is duidelijk totaal verschillend van steden zoals Fès en Marrakech waar alles om geschiedenis en kunst draait. In Agadir staat alles in het teken van het welzijn van de toeristen die houden van de ruime stranden, van de golfbanen, van thalassotherapie en van de comfortabele hotels. Maar al deze bezoekers zijn vooral dol op de 300 dagen zonneschijn per jaa [ ... ]


Reportage: reis naar Oman

article thumbnail

Nauwelijks drie miljoen inwoners telt dit uitgestrekte land, dat in het westen aan de Emiraten en Saoudi-Arabië, in het zuiden aan Jemen en in het oosten aan de golf van Oman en de Arabische zee grenst. Het westelijke gebiedbeslaat immers zo’n 800 000 km²  woestijn, en dan vergeten we nog de bergen en de immense, bijna ongerepte kuststreek. Het spreekt dan ook voor zich dat de dorpen erg van elkaar verschillen en de afstanden ertussen enorm zijn...


Thailand anders: reportage

article thumbnail

Iedereen kent de paradijselijke eilanden van Thailand, de parcours die je langs Chiang Mai, Chiang Rai en andere dorpen in het noorden voeren, waar etnische minderheden wonen met wie je vaak al te snel kennismaakt, en dan terug naar de hoofdstad Bangkok, waar je de tempels bezoekt en de grote winkels induikt. Deze reportage stelt je enkele ‘ervaringen’ en manieren voor om het land op een andere manier te leren kennen en dichter te staan bij de inwoners en hun tradities...


Bretagne: reportage

article thumbnail

Bretagne staat voor legendes en ongerepte natuur. Deze Franse regio doet ons spontaan denken aan uitstappen in de gezonde buitenlucht aan de kust en in het binnenland om zowel cultuur, natuur, de far (een beroemd Bretoens gebak) als schaaldieren te ontdekken. Bretagne tijdens één trip verkennen is onmogelijk, de regio is veel te uitgestrekt, afwisselend en verrassend. Van kunst- en historische steden, over charmante dorpjes, pittoreske havens en mysterieuze bossen: Bretagne zal je verba [ ... ]


Reportage in de Limousin

article thumbnail

Drie departementen vormen samen de Limousin: Haute-Vienne met Limoges als hoofdstad en befaamd om het porselein en de email, de Creuse met idyllische landschappen die sinds de 19de eeuw nagenoeg onveranderd zijn gebleven en een streek vol wallenlandschappen, weiden en valleien is waardoor maar liefst 3600 km stromen lopen, en de Corrèze met de Vallée de la Dordogne, die heel wat ‘mooie dorpen’ en talloze kastelen telt. Alle drie hebben ze dit gemeen, je wordt er hartelijk ontvangen, [ ... ]