Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

AUVERGNE: EEN GROENE, SMAKELIJKE REIS NAAR HET PARC NATUREL LIVRADOIS-FOREZ

Livradois ET

Wij hebben voor jou een nieuwe bestemming in de Auvergne uitgezocht, amper zes uur rijden van de Belgische grens. Die bestemming is het Parc naturel régional Livradois-Forez, aan de oostelijke rand van de regio, een gebied dat nog maar weinig bezoekers echt ontdekt hebben! Toch heeft het natuurgebied, dat heerlijk genesteld ligt tussen de departementen Puy de Dôme en Haute-Loire, heel wat te bieden, te beginnen bij de messenindustrie. Natuurliefhebbers hebben geen woorden voor de weelderige fauna en flora, lekkerbekken doen zich te goed aan de Fourme d’Ambert, de bekende kaas met herkomstbenaming. Maar dat is lang niet alles! Wat dacht je van het weer? In september, wanneer bij ons de herfst al aan de deur komt kloppen, is het in deze groene parel nog heerlijk luieren...

Charlotte Jauniaux

Thiers, wereldhoofdstad van de messenmakerij

Auvergne Thiers

Het parc du Livradois-Forez ligt zo'n 40 km van Clermont-Ferrand, de hoofdstad van de Auvergne. Het noorden van dat park, het pays de Thiers, kennen we vooral van de messen, die hier al sinds de 15de eeuw gemaakt worden. Dankzij deze eeuwenoude vakkennis groeide de stad uit tot wereldhoofdstad van de messenmakerij. Maar zonder de wild stromende Durolle, de rivier die de stad doorkruist, was dat niet mogelijk geweest. Langs het water werden de eerste molens neergezet, zodat de bedrijven de messen konden slijpen. Zeven eeuwen later maak je een ommetje langs het Musée de la Coutellerie voor een duik in de geschiedenis van dit eeuwenoude ambacht. Toch is dit geen doodse plek. In het atelier worden de messen gemaakt terwijl je kijkt!

En ook vandaag nog kun je tijdens een wandelingetje door Thiers heel wat messenwinkeltjes binnenlopen in al even charmante gebouwen. Er zijn zelfs lemmeten die helemaal naar keukens van grote chefs in Parijs of verder reizen.

Maar Thiers is zoveel meer dan een reuzengroot atelier. De 1218 m hoge bergen van de Bois Noirs torenen boven de vallei uit. Zodra je de top hebt bereikt, wacht je een grandioze beloning: prachtige landschappen en een schitterend bos, vooral wanneer het zijn herfstkleuren heeft aangetrokken. En na kilometers wandelen beloon je jezelf met een fris biertje uit de Livradois-Forez! Dat bier wordt gebrouwen in het atelier du Malt, dat je in Escoutoux (10 min rijden vanuit Thiers) kunt bezoeken. De brouwerij is bovendien ondergebracht in een oude messenmakerij. Er is zowel blond, bruin als amberkleurig bier.

Ambert, een stad... maar dan op het platteland!

Auvergne Ambert

Na een uur rijden vanuit Thiers bereik je Ambert, een stad op het platteland. Rondom liggen schilderachtige dorpjes en de stad zelf telt fraaie houten gebouwen uit de 15de eeuw. Het charmante plaatje wordt vervolledigd met heel wat bloemen die overal bloeien.

Het e-gidsje dat je bij de Dienst voor Toerisme vindt, is je geknipte reisgezel! Het fluistert je de beste plekjes en niet te missen bezienswaardigheden van de stad in het oor. De stemmen die je hoort, zijn van schrijvers uit de streek: Viallate en Pourrat.

Enkele stopplaatsen: het gemeentehuis, waarvan de vorm lijkt op een Fourme-kaas (zie verder), de église Saint-Jean en een van de belangrijkste gebouwen, niet minder dan de Spaarbank! Een heel kenmerkend gebouw voor de inwoners van de Auvergne, die naar verluidt wel heel goed op de centen letten… 's Avonds schuif je bij een van de vele eethuisjes aan voor een lekker gerecht. Allemaal gebruiken ze wel een of andere bereidingswijze met hun lievelingskaas. Wat dacht je van een pizza met Fourme d’Ambert?

Tour des Hautes-Chaumes en Fourme d’Ambert als beloning

Auvergne Fourme

Als je de Hautes-Chaumes wilt ontdekken, doe je dat best per fiets. Het startschot wordt voor het station van Ambert gegeven. Daar vertrekken meer dan 2800 km mountainbikeroutes. Ideaal voor wie graag sport. Maar ook wie het liever wat rustiger aan doet, komt hier niets tekort. Er zijn ook minder lange routes met minder indrukwekkende hoogteverschillen uitgezet. De mountainbike is dus het middel bij uitstek voor een tocht door het hart van de Hautes-Chaumes. Slingerend over de paden langs velden en beekjes kom je vast oog in oog te staan met melkkoeien. Wie zijn benen tot het uiterste wil testen, valt de col du Béal (1390 m) aan. Absoluut een must, alleen al voor het adembenemende uitzicht boven.

Wat is beter dan lekker eten na al die lichamelijke inspanningen. Loop zeker eens langs bij de ferme de l’Ambertoise, waar kaas en yoghurt worden gemaakt! Deze familiekaasmakerij laat je, door een raampje weliswaar, zien hoe de bekende Fourme d’Ambert wordt gemaakt. Daarna ga je proeven: de fourme is een heel zachte blauwaderkaas met een droge schimmelkorst. De oorsprong van de kaas gaat terug tot de Gallische druïden, die hem gebruikten tijdens hun cultus… Voor wie het niet zo op kaas begrepen heeft, verkoopt het winkeltje ook yoghurt met allerlei smaken. Nu je buikje helemaal rond is, fiets je over de verharde weg in een rustiger tempo terug naar Ambert.

Abbaye de la Chaise-Dieu

Livradois Abbaye

Een halfuur rijden van Ambert, in zuidelijke richting, ligt de benedictijnse abbaye de La Chaise-Dieu. Dit romaanse bouwwerk ligt maar liefst 1000 m hoog. Binnen ontdek je prachtige kunstwerken (zoals een fresco met als thema de Dodendans), maar vooral ook het graf van paus Clemens VI, die het kloostergebouw in de 11de eeuw stichtte.

Aan de Route des Métiers

Auvergne Metiers

De messen van Thiers en de Fourme d’Ambert zijn dan wel de meest in het oog springende voorbeelden van de vakkennis van de Livradois-Forez, maar het park heeft nog meer specialiteiten. Al 23 jaar neemt de Route des Métiers bezoekers mee op ontdekking naar 37 ambachtelijke ateliers en producenten. Op de lijst staan heel wat beroepen: glasblazer, confituurmaker, papiermaker, keramist en nog veel meer. Voor elk wat wils dus! Meer informatie op www.routedesmetiers.fr. Op de kaart vind je de wegbeschrijving en de stopplaatsen. Je vindt ze bij de Bureaus voor Toerisme en de hotels in de streek.

Spreid je vleugels

Een stevig shot adrenaline en het landschap dat onder jou voorbijtrekt! Als dat jou wat zegt, boek je bij de Aeroclub van de Livradois-Forez een luchtdoop van een halfuur. Wat het nog leuker maakt, is dat jij beslist welke route het vliegtuig volgt! Maar ook een tochtje met een luchtballon behoort tot de mogelijkheden (www.airshow.fr). Bewonder de zon die opkomt boven de natuurpracht. Met wat geluk zie je de Monts Dômes, een majestueus gebied met ingedommelde vulkanen in dat andere grote natuurgebied, de beroemde Volcans d’Auvergne!

Leuke adresjes

Livradois Maison

En honderdtal adressen in de Auvergne (en in de Livradois-Forez) dragen het label Nattitude, dat de klemtoon legt op natuur, een verzorgde sfeer, lekker eten en/of kamers met cachet... Voorbeelden:

Le Domaine de Gaudon: Dit kasteeltje uit het einde van de 19de eeuw bestaat uit vijf romantische gastenkamers (waarvan een gezinskamer), die vijf aren kregen van Gîtes de France. Het 4 ha grote domein telt verder ook een wellnessruimte en, in het park, een arboretum en een uitkijkpost om vogels te spotten.

La Paresse en Douce: Dit ruime dorpshuis telt vijf gastenkamers. Bijeengeraapt meubilair, sobere kleuren en natuurlijke materialen maken het knusse interieur van deze stijlvolle woning helemaal af. In de ommuurde tuin is plaats voor een klein zwembad en een hottub. Zes keer per week nodigen de eigenaren je uit aan hun table d’hôtes. Proef de streekgerechten, zoals een salade met Fourme d’Ambert. Je kunt hier ook kiezen voor een themavakantie: wandelen, romantiek, in je droomwagen ...

Le Moulin de la Fortie: Het domein en de gebouwen van de 18de-eeuwse molen, neergezet tussen bomen en velden, bieden onderdak aan meerdere gîtes (privé of voor groepen) en gastenkamers. Alles is zo opgevat dat je volop geniet van buiten: ruim terras om bij mooi weer te ontbijten, een speelterrein voor de kinderen, een badmintonnet ...

Le Manoir de la Manantie: Dompel jezelf onder in een uitzonderlijke omgeving. Het hedendaagse meubilair wordt fraai gecombineerd met de 19de-eeuwse inrichting. De 5 gastenkamers en suites (25-58 m²) en de salons hebben nog steeds een unieke parkethouten vloer, marmeren schoorsteenmantels, sierlijsten en een stenen trap. In het park vind je nog een authentieke vijver en een waterval. Aan de table d’hôtes word je vergast op een streekmaaltijd, maar de eigenaren hebben nog meer in petto: themaverblijven en heel geregeld een tentoonstelling van een kunstenaar.

Le Coqcooning: De naam van dit huis is wel heel goed gekozen ... Op het domein wordt biologisch pluimvee gekweekt. De kamers zelf zijn ingericht volgens de Feng Shui-principes en enkele hebben een balneobad met chromotherapie. En om het wellnessplaatje helemaal af te maken, zijn er ook massages. Aan deze table d’hôtes kun je proeven van het lekkere biovlees en de groenten die de eigenaren hier ook zelf kweken. Het lekkers spoel je weg met een glaasje biowijn.

Andere goede plekjes: Le Clos Saint-Eloi in Thiers en La Chaumière in Ambert.

Voor meer info

Meer informatie over de Livradois-Forez: La Maison du Livradois Forez (www.vacances-livradois-forez.com)

Meer informatie over de Auvergne: www.auvergne-toerisme.nl

Laatst aangepast op woensdag, 16 september 2015 20:04