Afdrukken
Tweet

WINTER IN DE ZON

HEERLIJK ETEN IN SPANJE

Espagne gourmande ET

Jammer voor wie denkt dat de Spaanse keuken niet meer is dan de traditionele paella’s en tortilla’s. Niets is minder waar, de keuken is zo rijk en gevarieerd dat elke regio je smaakpapillen met haar eigen streekgerechten prikkelt, een plezier voor de zintuigen, een verkenningstocht langs uitzonderlijke producten. Aan tafel bij avant-gardistische chefs die elk jaar steeds meer sterren in de wacht slepen. Struinen langs hippe markten, culinaire workshops en over sneukelroutes die de steden, kusten en bergen doorkruisen. Wij zetten alvast 5 bijzondere smaakervaringen op een rijtje, die je absoluut gedaan moet hebben in Spanje. En vergeet het niet, ‘buen provecho!’, de toverformule die ‘smakelijk’ betekent!

1) Kuieren over de (nieuwe) markten

Espagne gourmande Marchés

Overal in de Spaanse steden worden historische hallen en ja, waarom niet, ultramoderne gebouwen ingenomen door de nieuwe generatie markten. En hier kom je niet alleen om inkopen te doen. Deze plekjes zijn de geknipte bestemming voor een middagje uit of om ’s avonds gezellig rond te hangen. Naast de kraampjes met de lekkerste streekproducten kun je hier ook een concert meepikken, een tentoonstelling bezoeken, een grote chef aan het werk zien, kookles volgen of met het hele gezin gewoon genieten van de sfeer… Je drinkt een glas, knabbelt op een stukje kaas of smult van wat Iberische ham, bestelt vlees aan een kraampje dat vervolgens gegrild wordt tot een sappige hamburger in het kraampje ernaast. Dé grote namen onder deze markten 2.0 zijn natuurlijk de Boquería in Barcelona (op de Ramblas), de Mercado de San Miguel en de Mercado de San Antón in Madrid (met een restaurant met terras waar je de ingrediënten die er worden verkocht, meteen kunt laten klaarmaken), San Augustín in Toledo (een moderne ruimte van 1400 m² met 5 verdiepingen, een vinotheek, restaurants, een verticale tuin en nog veel meer), de Lonja del Barranco (een heuse ‘smulmarkt’ op de oevers van de rivier Guadalquivir, in de oude veiling getekend Gustave Eiffel), de Mercado Colón in Valencia, de Mercado del Puerto in Las Palmas (Canarische Eilanden), het Estación Gourmet in Valladolid, de Mercado Merced in Malaga…

2) De voetjes onder tafel in een sterrenrestaurant

Espagne gourmande CanRoca

Goed tien jaar geleden maakte de Spaanse keuken dankzij een nieuwe generatie chefs haar opwachting op de internationale gastronomische scene. Een paar cijfers om van te duizelen: 200 restaurants met Michelinsterren, waarvan 11 met de maximumscore, 3 sterren! Het bekendste adres is natuurlijk El Celler de Can Roca in Gerona (Catalonië) van de drie broers Joan (de chef), Jordi (de patissier) en Josep (de sommelier). Ook zij werden beloond voor hun inspanningen en kregen in 2013 en 2015 de titel ‘beste restaurant ter wereld’. De andere ‘3 sterren’ liggen elders in Catalonië, maar ook in de regio Valencia, in Madrid, in Andalusië en in Spaans Baskenland, waar we niet minder dan 40 sterrenrestaurants en 4 ‘drie sterren’ tellen. In deze regio in Noord-Spanje en in Galicië kun je de lekkerste visgerechten van de hele wereld eten en je kunt er een gastronomische route langs sterrenrestaurants doen. De route van 6 dagen/5 nachten bestaat uit logies, culturele en gastronomische excursies, traditionele maaltijden (lunch in een ciderfabriek, een rondje pintxos – dat zijn Baskische tapas –, een vissersmenu in het charmante haventje Getaria…) en een diner in twee driesterrenrestaurants: Arzak en Martin Berasategui.

3) Een rondje tapas

Espagne gourmande Tapas

‘Tapear’ of ‘een rondje tapas doen’ is een typisch Spaanse traditie. Tapas, in welke vorm ook, zijn kleine porties van een product of een recept, die je in gespecialiseerde restaurants bestelt aan de bar en/of kiest uit de lange menukaart. Er zijn zelfs hele ‘tapaswijken’, waar vaak een gezellige sfeer hangt. Spaans Baskenland heeft zijn eigen tapas, de pintxos. Die zijn meestal wat kleiner, zitten op een prikkertje en worden opgediend met een stukje brood.

Uitgaan met vrienden betekent in Spanje vaak de tapasbars (en pinxtosbars) afschuimen. Toeristen proeven van deze lekkere traditie tijdens een gezellig bezoek aan de beste adresjes. Zij hebben elk hun eigen specialiteit en laten je proeven van een mooi staaltje van de regionale gastronomie. En omdat de Spaanse keuken steeds creatiever wordt, mogen ook de tapas niet achterblijven. Ze worden verheven tot een echte kunstvorm en er worden zelfs nationale wedstrijden gehouden. Zo kun je miniatuurtjes oppeuzelen van de gastronomische haute couture, maar bestel je net zo goed een (even lekker) bordje chorizo, Iberische ham, patatas bravas (gebakken aardappeltjes met een pittige tomatensaus), tortilla’s en gebakken vis. Al dat lekkers wordt geserveerd in een bokaal, een hoorntje of op een andere originele manier.

4) Kookles volgen

Espagne gourmande CoursCuisine

Tegenwoordig zie je de grootste chefs overal kookworkshops geven, in de hipste stadswijken, maar ook in landelijke agriturismo’s of een lokaal restaurant. Leuk voor wie de plaatselijke keuken in de vingers wil krijgen. De gerechten worden traditioneel bereid of in een nieuw jasje gestopt: tapas, paella uit Valencia, fideua uit Gandia (een soort paella, maar met vermicelli), fabada uit Asturië (cassoulet met bonen), pens op Madrileense wijze, Andalusische gazpacho, brood en gebak uit Galicië… Meestal ga je eerst samen inkopen doen op de markt en kennismaken met de producten. Volg je les aan zee, dan werp je zelf de hengel uit en bereid je je eigen vangst. Dieper landinwaarts loop je langs bij de producenten en bezoek je hun domein. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden voor een culinaire workshop, van een paar uur tot een hele vakantie, voor koppels, gezinnen of groepjes vrienden en dat echt in alle uithoeken van het land.

5) Een sneukelroute doen

Espagne gourmande Jambon

Maar voor al die lekkere ervaringen in Spanje heb je natuurlijk ingrediënten nodig. Dus waarom verwen je jezelf niet met een reis naar het hart van de landelijke regio’s, in het binnenland, aan de voet van de bergen, terug naar de roots van de gastronomie? Of aan de kust, waar je samen met de vissers schaal- en schelpdieren binnenhaalt in een schattig haventje? Er lopen eindeloos veel toeristische routes door Spanje, die in het teken staan van Herkomstbenamingen, de Appellations d’Origine. Zo kun je op de wijnroute (zie ons artikel) kennismaken met de producenten (en bij hen overnachten), een proeverij doen, kookles volgen, de lekkerste restaurants en leukste marktjes ontdekken en intussen ook je ogen de kost geven en genieten van een prachtig landschap.

Een greep uit de routes in Andalusië: de Route van de Almadraba-tonijn, de Rijstroute in de provincie Sevilla, de Hamroute in de provincie Huelva… Te voet, op de fiets, te paard of zelfs op rollerskates, wat je maar wilt. In de provincie Jaen kun je Olieroute leggen, een groene route langs een oude spoorlijn die het ‘vloeibare goud’ van Córdoba naar Málaga vervoerde. De haltes onderweg zijn olijfkwekerijen en oliemolens, waar je met kleine blauwe glaasjes met leren proeven.

Nog een voorbeeld misschien? De Iberische Hamroute in Extremadura, een ham met de herkomstbenaming ‘Dehesa de Extremadura’ die met veel liefde geproduceerd wordt in de bergen in het zuiden en het westen van de provincie Badajoz. De route van 150 km loopt door 33 gemeenten en de beroemde ‘dehesas’, dat zijn de domeinen waar de zwarte Pata Negra-varkens in halve vrijheid mogen rondscharrelen en eikels oppeuzelen en waarvan de gelijknamige hoogwaardige ham wordt gemaakt. Onderweg stop je niet alleen bij deze kwekerijen, maar ook bij fabrieken en drogerijen en proef je in één beweging ook van ander lekkers uit de streek: kaas, honing, lamsvlees, wijn… En we doen er nog wat kloosters, kastelen en schilderachtige dorpjes met witte huizen bovenop.

Voor meer informatie over gastronomisch toerisme in Spanje

Espagne gourmande Infos

Neem contact op met de Spaanse Dienst voor Toerisme in Brussel:

Koningsstraat 97-5

1000 Brussel

Tel: 02 280 19 26 / Fax: 02 230 21 47

E-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Website: www.spain.info

Laatst aangepast op maandag, 22 oktober 2018 08:29