Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

Egypte: lekker luieren aan de Rode Zee, tussen strandmeren en woestijn

Mer Rouge ET

We kennen Egypte allemaal van de piramiden en de tempels van de farao's langs de Nijl. Het land is ook een geliefkoosde bestemming voor strand- en snorkelvakanties, want de onderwaterwereld is er een van de mooiste van de hele planeet. De woestijn en het turkooizen water van de Rode Zee vormen een bijzonder contrast. Sinds de jaren 1980 zijn de vissersdorpjes er uitgegroeid tot luxueuze badplaatsen waar heel wat te beleven valt. Amper vijf uur vliegen van België lig je in de zon, een leuk alternatief voor onze koude winters…

Stel je voor: woestijn, bergen, soms een maanlandschap en op de achtergrond altijd een smaragdgroene zee en duizend kilometer zandstrand. In die spectaculaire omgeving liggen de bekende badplaatsen van de rivièra van de Rode Zee: Hurghada, El Gouna, Marsa Alam, Sharm El Sheikh…

Dolfijnen, schildpadden en dugongs

Mer Rouge Tortue

De Rode Zee is een van de warmste en zoutste ter wereld. De concentratie en variatie aan koralen en vissen is dan ook uitzonderlijk, waardoor heel wat duikers en snorkelaars  de weg naar hier al hebben gevonden. In de vele duikscholen kun je terecht voor initiatielessen, een stage voor gevorderden en uitjes op zee voor iedereen. Als je liever droog blijft, kun je de onderwaterwereld ook bewonderen tijdens een tochtje op een boot met een glazen bodem. Misschien zie je wel een van de lokale sterren voorbijzwemmen: dolfijnen, haaien, schildpadden, roggen of dugongs, een zeldzaam zeezoogdier en planteneter en een neef van de lamantijn.

Massages en verzorgingen met weldaden uit de zee

Mer Rouge Spas OK

Niet alleen zwemmers en duikers houden van de Rode Zee. De weldaden van het water maken van Egypte ook de nieuwe wellnessbestemming in het algemeen en de thalassobestemming bij uitstek. Tegenwoordig zijn er haast geen luxehotels aan de kust meer die in hun spa’s en ultramoderne wellnessruimtes geen massages en verzorgingen aanbieden waarbij de heilzame werking van de zee centraal staat. De dienstverlening staat er op een even hoog peil als in Europa, maar de prijzen zijn een stuk aantrekkelijker.

Droomeilanden en watersport

Mer Rouge Sports

De zee, alweer, is ook een speelterrein voor heel wat andere activiteiten: cruises en zeiljachten die je kunt huren om te gaan vissen of de paradijselijke eilanden te ontdekken (zoals Mahmya of het National Park of Giftun Island, dat je bereikt vanuit El Gouna of Hurghada), alle watersporten die je maar kunt bedenken, zoals kitesurfen (dankzij de stevige wind, die bovendien op de heetste dagen ook voor wat afkoeling zorgt...).

WELKE BADPLAATS KIES JE?

Mer Rouge Station

Allemaal hebben ze een mooi strand, zijn er watersportmogelijkheden en schitterende hotels. Allemaal zijn ze ook gemakkelijk te bereiken (Hurghada, Sharm El Sheikh en Marsa Alam hebben een luchthaven met vluchten van/naar België). Maar allemaal hebben ze ook hun eigen troeven... Aan jou de keuze!

Hurghada, hoofdstad aan de Rode Zee

Hurghada is met een kustlijn van 40 km en de hoogste concentratie hotels voor alle budgetten de grootste badplaats aan de Rode Zee. Hier kun je ook het goedkoopst met vakantie. De stad werd opgericht aan het begin van de 20ste eeuw. Ze telt een oude wijk, El Dahhar, met een uitgestrekte soek (traditionele markt) en heel wat restaurantjes waar je kunt proeven van de lokale keuken (gefrituurde zeevruchten, een tajine met vis, gevulde duif, 'molokheya', een groene soep op basis van de gelijknamige groente en op smaak gebracht met koriander en look en opgediend met kip of konijn)…

El Gouna, luxe-eilanden tussen strandmeren

El Gouna ligt zo'n 20 km ten noorden van Hurghada en wordt ook wel het 'Venetië van Egypte' genoemd, hoewel het er meer doet denken aan een oosters Miami. El Gouna werd in de jaren 1990 van a tot z opgetrokken door een Egyptische ondernemersfamilie. De stad, de 17 chique hotels en de huurvilla's rond de privézwembaden liggen op meerdere eilandjes die onderling verbonden zijn door strandmeren en turkooizen kanalen. Een boottocht om vanaf het water de luxegebouwen en de jachten in de haven te bewonderen, is een must… Maar hier kom je ook om je lekker te laten verwennen in de beste spa's van de kust of een balletje te slaan op een van de mooiste golfterreinen van het land, ontworpen door architecten Gene Betes en Fred Couples.

Sharm El Sheikh, gezellig druk

Sharm El Sheikh is net als Hurghada een grote badplaats met een historisch centrum en een bruisend nachtleven. Je kunt er in de vele bars, clubs en discotheken en op sommige stranden tot in de vroege uurtjes drinken en dansen. De stad ligt op de andere oever van de Rode Zee (aan de zuidelijke rand van de Sinaï en aan de kruising tussen de Rode Zee en de Golf van Aqaba), maar is vanuit Hurghada of El Gouna bereikbaar met een veerboot. Je ontdekt er een prachtige natuur, maakt een uitstapje naar de woestijn en bezoekt het natuurpark Ras Mohammed.

Marsa Alam, puur natuur

Dit is de meest zuidelijke van de vier badplaatsen, hier is het contrast tussen zee en woestijn het grootst. Je overnacht in een van de grote hotelcomplexen, of misschien kies je wel voor een ecolodge, helemaal in de sfeer van de bedoeïenen (een verwijzing naar de oorspronkelijke bewoners van de regio). Marsa Alam is bovendien ook een van de plaatsen waar je dugongs en dolfijnen kunt zien en de stad is het vertrekpunt voor een bezoek aan de oude goud- en smaragdmijnen in de omliggende bergen.

VOOR MEER INFO

- Dienst voor Toerisme Egypte: Louizalaan 179, 1050 Brussel. Tel.: 02 647 38 58. Website: www.egypt.travel
- Voor een vakantie aan de Rode Zee: www.jetair.be
Laatst aangepast op maandag, 03 oktober 2016 12:09