Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

EEN SMAAKVOL ADRES AAN DE OPAALKUST

ferme 7

Als je je jachtige leven even wilt laten voor wat het is, hoef je niet ver weg te gaan. Aan de andere kant van onze grens is de volgebouwde Belgische kust zo vergeten. De Opaalkust, dat zijn uitgestrekte lege stranden, vissersdorpjes, pittoreske badplaatsjes en hoge rotsen… Wie kent niet Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez (samen een ‘Grand Site de France’)? En achter die stranden strekt zich een groen, glooiend landschap uit van bossen en weiden. Hier, in het dorpje Wierre-Effroy, baten de Bernards de Ferme du Vert uit, een charmant Logis Hôtel met betaalbare prijzen, een ambachtelijke kaasmakerij en een restaurant dat bekroond werd met een Bib Gourmand Michelin…

De Ferme du Vert is een 19de-eeuwe napoleontische hoeve in de typische bouwstijl van deze streek. Ze ligt in het groen, minder dan een halfuur van de kust, Boulogne-sur-Mer (en Nausicaa), Wissant en Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez. In 1980 opende de familie Bernard hier haar hotel, dat intussen is overgenomen door de zoon, Thomas. Zijn twee broers, Antoine en Joachim, richtten op het domein hun ambachtelijke kaasmakerij op, waar de melk van omliggende boerderijen omgetoverd wordt tot Mimolette de la Côte d’Opale, Dôme de Boulogne, Fort d’Ambleteuse, Camembert du Boulonnais, Fleur d’Audresselles, Ecume de Wimereux, Brique des Flandres, Sablé de Wissant… De namen van de kazen verwijzen naar bezienswaardigheden in de streek en je vindt ze op het ontbijtbuffet van het hotel, naast andere verse producten.

Bib Gourmand Michelin en 3 cocottes

fermev 4

Verse lokale seizoensproducten, dat is waar Thomas Bernard met zijn hotel voor kiest. Het restaurant kreeg een Bib Gourmand (dat een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding bekroont) van de beroemde Guide Michelin en de Logis Hôtels (zie verder), waarvan de Ferme du Vert lid is, zette het hotel dan weer in de categorie ‘3 cocottes’ (voor stijlvolle restaurants die werken met hoogwaardige producten en culinaire pareltjes op tafel zetten). ‘We kiezen voor een korte kaart. Alleen dat garandeert dat we alles zelf kunnen maken, op het brood na, want gelukkig kunnen wij rekenen op een fantastische ambachtelijke bakker in het dorp’, vertelt de eigenaar.

Op het menu: lokaal en biologisch

fermev 6

Het ‘seizoensmenu’ van het restaurant (€ 32) bestaat vandaag uit een ‘Pompoenroomsoep, carpaccio van jakobsschelpen en hazelnootolie’, een ‘gebraden parelhoenfilet, pastinaakpuree, boschampignons en demi-glace op basis van tijm’. Er wordt heel veel vis geserveerd (vooral uit de streek, zoals de makreel) en er wordt zoveel mogelijk met biologische producten gewerkt. Het decor voor dit lekkers is een knusse eetzaal met grote haard. Bij mooi weer worden de tafeltjes op de binnenhof van de boerderij gezet.

Kamers met charme, kamers voor het gezin

fermev 5

De authenticiteit voel je hier ook in de sfeer die in de 15 kamers en suites hangt (vanaf € 80 per nacht). Ze werden ingericht in de verschillende vleugels van de boerderij (oude koeienstallen, hooizolder, atelier, woning …) en kregen een heel eigen aankleding. Wel zijn overal de oude balken te zien, werd met natuurlijke materialen gewerkt en kozen de eigenaars vooral voor zachte kleuren als taupe en crème. Voor gezinnen zijn er kamers met een tussendeur, er kan een bedje bijgezet worden of ze kunnen de Grande Suite of de Cottages reserveren (tot 5 personen).

Ritje met een ‘vintage’ auto

fermev 1

De Ferme du Vert biedt ook een aantal diensten aan. Zo kun je hier een heruitgave (een getrouwe kopie van het origineel, gemaakt door een vakman) huren van de Citroën Mehari model 1968, volledig elektrisch (€ 25 per uur, € 65 voor 4 uur, € 140 voor een dag). Volg de plattelandsweggetjes naar de kust en laat je haren wapperen in de wind. Milieuvriendelijk genieten dus! ‘Omdat ecologisch werken voor ons belangrijk is,’ vertelt Thomas Bernard, ‘heb ik nog meer projecten voor mijn hotel. Ik droom ervan volledig energie-onafhankelijk te zijn en in het restaurant wil ik met een volledig lokale en natuurlijke kaart werken. Onze ouders hebben ons liefde voor de natuur en voor de producten die we kweken, bijgebracht. We zijn een familiezaak en onze gasten voelen zich hier thuis. Ik wil hen graag het allerbeste bieden.’

Meer info: www.logishotels.com

Tip: overnachten in een Logis Hotels

fermev 2

De Logis Hôtels, waarvan de Ferme du Vert lid is, zijn het tegenovergestelde van een ketenhotel. Al zeventig jaar verenigt dit netwerk onafhankelijke hotels die allemaal achter dezelfde waarden (kwaliteit en authenticiteit) staan. In deze etablissementen kun je rekenen op een persoonlijke ontvangst, een charmante inrichting en een restaurant dat kiest voor streekproducten, die de chef met veel vakkennis bereidt. Deze criteria gelden voor alle categorieën, van de ‘goedkope’ herberg tot het luxehotel met een sterrenrestaurant. Om een keuze te maken kijk je naar het aantal ‘haardjes’ (voor de kamers) en het aantal ‘cocottes’ (voor het restaurant).

Bijzondere adressen: wijndomein, gastronomisch dineren, unieke omgeving

Naast de ‘haardjes’ en de ‘cocottes’ bedachten de Logis ook een indeling volgens andere criteria: ‘Stijlvol tafelen’ (voor een bijzondere culinaire ervaring), ‘Insolite by Logis’ (originele kamers met hoteldiensten: joert, hutjes, bubbels …), ‘Logis Bacchus’ (wijnvakantie), ‘Uitzonderlijk logeren’ (vijfsterrenetablissementen) en ‘Maison by Logis’ (huisjes en appartementen met hoteldiensten).

Van de 2300 leden van Logis liggen er 2100 in Frankrijk, de andere vind je in België, Italië, Spanje, Nederland, Duitsland, het Groothertogdom Luxemburg en Andorra.

Meer info: www.logishotels.com

fermev 3

Laatst aangepast op vrijdag, 23 maart 2018 19:39