Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

EEN ONVERGETELIJKE KERST IN NEW YORK

new york noel neige

Wie kerstsfeer zegt, zegt… New York natuurlijk! De lichtjes, de markten, de kerstbomen, de sfeermuziek en de versieringen nemen je mee naar een andere wereld. Kiezen is moeilijk, er is zoveel te beleven in het kerstthema. Volg de gids voor een onvergetelijke kerst in the big apple… Jingle bells, jingle bells, jingle all the way!

De legendarische kerstboom en de schaatspistes van NYC

New York noel patinoire

Niet gaan kijken naar de beroemdste kerstboom van de Verenigde Staten op de esplanade van het Rockefeller Center, onmogelijk! Al sinds de boom hier voor het eerst opgezet werd in 1931 is hij een symbool en miljoenen mensen zitten aan de buis gekluisterd om te zien hoe de kerstlichtjes aangestoken worden. De den wordt zorgvuldig uitgekozen tijdens een helikoptervlucht boven de bossen. Hij moet 27 meter hoog zijn en wordt met een telescopische kraan naar New York gebracht. Daarna worden er zo’n 50.000 lichtjes ingehangen, aan maar liefst 8 km kabels. De ster is 2,9 meter groot en weegt 250 kilo! Imposant en typisch voor de grootheidswaanzin van de Amerikanen.

Aan de voet van de den ligt de beroemde schaatsbaan waar je meestal over de koppen kunt… schaatsen. Maar New York heeft natuurlijk nog meer schaatsbanen, bijvoorbeeld bij Wollman Rink (in hartje Central Park), de grootste, meer betaalbare (al blijft dat relatief) en tot de verbeelding sprekende piste. Ook Bryant Park heeft zijn schaatsbaan. En…

De mooiste kerstdorpen

noel marché patinoire-new-york-bryant-park

Niet alleen een schaatsbaan, maar ook een schitterende kerstmarkt: het Bank of America Winter Village. Allerlei ambachtslui en verkopers uit de hele wereld zetten hier een klein glazen huisje op, dat de markt zijn typische uitstraling geeft. Maar dé kerstmarkt die je niet mag missen, is natuurlijk de Grand Central Terminal Holiday Fair, die zich heerlijk in de warmte van het beroemde New Yorkse station heeft genesteld. Met zijn 80 kraampjes is dit ongetwijfeld de grootste kerstmarkt van de stad. Om het halfuur wordt een lichtspel gehouden.

Nog zo’n topper: Santaland, op de achtste verdieping van de winkel Macy’s. Het dorp van de Kerstman is 4000 m² groot en lijkt wel een heus pretpark met dennen, rendieren, sneeuwmannetjes, glinsterende lichtjes en nog veel meer! Het toegangskaartje koop je op de website van de winkel (maar alleen als je braaf bent geweest!), waar je ook een ontmoeting met de Kerstman in hoogsteigen persoon kunt reserveren! De winkel geeft in deze periode ook een korting op je aankopen, mooi meegenomen.

Verlichte rondleiding

new york noel Dyker-Heights brooklyn

New York en Kerstmis, dat zijn lichtjes tot je er geen meer kunt zien. Sommige wijken, bijvoorbeeld Dyker Heights in Brooklyn, doen daar echter nog een schepje bovenop en zijn echte bezienswaardigheden. Hier kom je je ieder jaar vergapen aan de (over)versierde gevels van huizen en paviljoens, de kerstmannen op ware grootte met heuse sleeën met rendieren, de kleurrijke slingers, de fonkelende sterren, de enorme kribben, de nepsneeuw… Vroeger waren het de wijkbewoners zelf die hun huizen versierden, maar tegenwoordig wordt die taak overgenomen door echte professionals. Natuurlijk springen ook agentschappen op de kar en kun je nu bij hen terecht voor een bezoek te voet of met een minibus, de gids vertelt je allerlei leuke en historische verhalen over de wijk. Het mooiste uitzicht op de verlichte stad heb je vanaf het water, tijdens een themacruise aan boord van een jacht. Maak je klaar voor een rondje langs de mooie trekpleisters en een kopje warme chocolademelk!

De wereldberoemde Fifth Avenue

new york noel fifth avenue

Fifth Avenue is de New Yorkse versie van de Parijse Champs-Elysées. Stijlvol en het hele jaar door een must, maar vooral tijdens de eindejaarsperiode erg aantrekkelijk. Je bewondert de indrukwekkende kerstversieringen in de uitstalramen van de winkels, doet een paar koopjes, want jawel, die beginnen in New York op 26 december. Kijk goed uit, misschien zie je wel een of andere beroemdheid shoppen in Fifth Avenue, een van de meest luxueuze winkelstraten ter wereld.

Feeërieke voorstellingen met eindejaar

new yourk noel The Rockettes Radio City Hall

Een bezoek aan New York is niet compleet zonder een theatervoorstelling op Broadway! Al sinds 1933 wordt hier elk jaar het Radio City Christmas Spectacular opgevoerd met de beroemde Rockettes. Dit moet de bekendste kerstshow ooit zijn. In een andere wijk nestel je je in het New York City Ballet in een comfortabele stoel voor De notenkraker, het beroemde kerstsprookje van Tsjajkovski.

new york holidays train show

Nog zo’n klassieker in New York en leuk voor groot en klein: de Holiday Train Show in de Botanical Gardens. Het elektrische treintje rijdt tussen de planten en de miniatuurreproducties van een honderdtal bekende gebouwen uit de stad, die overal tussen het groen verscholen staan. Als je de kinderen meeneemt, zet je natuurlijk het Staten Island Children’s Museum op je lijstje. Kijk met z’n allen naar de verschillende kersttradities uit de hele wereld, zowel culinair als decoratief.

Meer informatie en kersttips voor New York op www.nycgo.com.

New york joyeux noel

Vrolijk kerstfeest!

Lucy Dricot

Laatst aangepast op vrijdag, 23 november 2018 13:41