Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

HANDLEIDING VOOR EEN GOEDKOOP WEEKENDJE LONDEN!

Londres PasCher ET

Zet uw vooroordelen maar snel opzij: de Britse hoofdstad ontdekken met een beperkt budget, het kan wel degelijk! Daarvoor hoeft u zelfs nergens op te beknibbelen. Culturele bezoeken, voorstellingen en musicals, een goed restaurant en het obligate shoppen: het hoort er allemaal bij. Gelukkig is er geen gebrek aan goedkope maar kwalitatieve adresjes en activiteiten. U moet ze enkel weten te vinden in de ongelooflijke waaier van mogelijkheden. En dan zijn er nog de trucjes om hier en daar kortingen of gratis aanbiedingen mee te pikken...

 

DAG 1

VOORMIDDAG: DE MOOISTE MUSEA AAN € 0!

02

In Londen betekent ‘nationaal museum’ zoveel als ‘gratis’, tenminste voor de indrukwekkende permanente collecties, en soms zelfs voor een geleid bezoek met gids. Goed nieuws, want Londen heeft enkele van de meest prestigieuze musea ter wereld. Bezoek dus gratis en voor niets volgende musea:

  • Tate Modern: Gevestigd in een oude elektriciteitscentrale langs de Thames, is dit gebouw op zich al een bezoek waard. Tate Modern is het grootste museum van moderne kunst in het hele Verenigd Koninkrijk, met werken van de beroemdste kunstenaars uit de 20e eeuw: Picasso, Dali, Warhol...
  • Tate Britain: De grootste verzameling Britse kunst ter wereld. O.a. werk van William Turner, John Constable, William Blake, David Hockney, Francis Bacon, en andere bekende kunstenaars van de voorbije 500 jaar.
  • British Museum: Dit wereldberoemde museum telt niet minder dan zes miljoen kunstwerken en objecten, en jaarlijks komen er minstens evenveel bezoekers over de vloer: dit is de drukst bezochte plek in Londen. U vindt er een overzicht van de complete geschiedenis van de mensheid in allerlei domeinen, maar het zijn vooral de pareltjes uit de oudheid die de aandacht trekken: de Steen van Rosetta, de friezen van het Parthenon, een groot Boeddhabeeld...

En ook de musea van South Kensington: De prachtige musea van South Kensington heeft Londen te danken aan prins Albert (1819-1861), de prins-gemaal van koningin Victoria. Ze werden gebouwd met de opbrengst van de Wereldtentoonstelling van 1851, met het doel de wijk om te toveren tot een centrum van kunst, cultuur en wetenschap.

  • Victoria & Albert Museum: Dit kolossale museum (meer dan vier miljoen objecten, tentoongesteld in meer dan 10 km galerijen) biedt voor elk wat wils. De mooiste middeleeuwse collecties ter wereld, een respectabele afdeling Indische kunst, een overzicht van de mode doorheen de eeuwen, de geschiedenis van de Britse kunst en Brits design, collecties van foto's en van beeldhouwwerken... U merkt het, zelfs een hele dag volstaat niet om alles te zien.
  • Science Museum: Zeven verdiepingen vol machines en werktuigen, uit alle domeinen van de wetenschap (van cinema en informatica tot oceanografie en geofysica), op ludieke en didactische wijze gepresenteerd. Zeker een bezoekje waard is de afdeling geneeskunde, met een tentoonstelling van grappige en ook huiveringwekkende historische instrumenten en medische praktijken.
  • Natural History Museum: In de 'Life Galleries' leert u de boeiende wereld kennen van flora en fauna. In de 'Earth Galleries' komt u meer te weten over geologie en de geschiedenis van de aarde.

Andere gratis musea: Imperial War Museum (gewijd aan beide wereldoorlogen), John Soane Museum (voormalig huis met studio van architect Soane), Museum of London (de geschiedenis van de stad), National Maritime Museum, Royal Air Force Museum, Theatre Museum, enz.

LUNCHPAUZE: VEGGIE OF CHINEES

03

Afspraak vlak bij de winkels van Regent Street, bij Tibits. Laat je verleiden door de hippe etnische lounge-inrichting van dit adresje en schuif aan voor een van de heerlijke vegetarische schotels. Je neemt zelf wat je wilt eten en betaalt per gewicht. Een ander idee: duw de deur open van een Chinees restaurant in China Town, kijk gewoon waar de Londenaren zelf binnenstappen. Het buffet is lekker en goedkoop en je zit heel centraal. En het is er ook nog eens gezellig.

NAMIDDAG: SHOPPEN (BUDGET: ZELF TE BEPALEN)

04

De beste adressen van Oxford Street en Regent Street Niets beters dan een wandelingetje om uw eten te verteren. Op een boogscheut van restaurant Imli liggen Oxford Street en Regent Street, het shoppingparadijs van Londen. Alle grote ketens zijn er vertegenwoordigd, maar ook een heel aantal 'made in Britain' winkels, waar u de allerlaatste modetrends terugvindt. De prijzen zijn natuurlijk hoger dan in België, maar u ontdekt er dan ook kleding en accessoires die bij ons onvindbaar zijn. Sommige winkels zijn wel merkbaar goedkoper, zonder aan kwaliteit in te boeten. Een voorbeeld waar u aardige koopjes kunt doen:

John Lewis: Gigantische department store van meerdere etages in Oxford Street. In deze doolhof van rekken en rayons kunt u echt alles kopen: modieuze kleding, baby-artikelen, meubelen, lederwaren, boeken, parfums, doe-het-zelfartikelen, computers... U vindt er dezelfde merken als in andere winkels, maar omdat de John Lewis-keten overal in het Verenigd Koninkrijk gegarandeerd de laagste prijs biedt, bent u hier vaak goedkoper af.

HIP APERITIEF: SCHUIM DE HAPPY HOURS AF!

05

In een twintigtal adresjes, die je vindt op www.latenightlondon.co.uk, kun je terecht voor een happy hour. Bepaalde drankjes en snacks krijg je voor de helft van de prijs. Het gaat altijd om trendy etablissementen: bars, restaurants en nachtclubs… of allemaal tegelijk!

'S AVONDS: EEN DINER + VOORSTELLING AAN HALVE PRIJS

06

Om de avond op een typisch Londense manier door te brengen, kunt u een van de shows op West End bijwonen, het theaterdistrict van Londen. In de beste Broadway-traditie worden hier het hele jaar door musicals opgevoerd. Sommige zijn erg befaamd en daardoor ook duur, maar u kunt tickets aan halve prijs krijgen door ze de dag zelf te kopen bij Tkts, op Leicester Square. Een andere tip: sommige theaters bieden een speciale formule ‘musical + maaltijd’ aan. Dineren doet u vooraf in een restaurant in de buurt, waar de inrichting u al in de juiste sfeer brengt.

 

DAG 2

ONTBIJT: ENGLISH BREAKFAST, OF COURSE!

07b

Als je geen kamer met ontbijt hebt geboekt, kuier je door de straten op zoek naar een leuk café (die zijn er overal) om wat krachten op te doen voor de dag. Smul van een full English breakfast met eieren, worst, bonen, tomatensaus, gebakken tomaat en champignons, bruingebakken aardappeltjes, bloedworst… Light is het niet, maar wel lekker en meteen ook een brunch. Zo houd je het uit tot ’s avonds en spaar je een lunch uit. De prijzen dan. Meestal betaal je tussen € 8 en 20 (afhankelijk van hoe hoog je adres scoort op de trendy ladder). Een greep uit de leuke adresjes: Café OzRegency CaféThe Breakfast Club

GOEDKOOP SHOPPEN IN CAMDEN LOCK

08

Camden Lock is nog zo’n Londense shoppingbuurt bij uitstek, maar weer helemaal anders dan wat u tot nu toe hebt gezien. Hier kunt u zich uitdossen als punk of goth, maar ook exotische kunstwerken, fantasiejuwelen, spectaculaire schoenen, schreeuwerige make-up en designerontwerpen op de kop tikken. Kortom, u vindt er alle soorten winkels, met als enige constante originaliteit en spektakel - én lage prijzen. Ook als u geen fan bent van dit soort winkels zijn de Camden Markets een bezoekje waard: u kan er de aparte sfeer opsnuiven en zelf gaan zien hoe deze buurt een compleet nieuwe bestemming vond. Tot 1971 waren de huidige boetieks en winkels namelijk houtopslagplaatsen. Het Regents Canal, dat toen voor transport gebruikt werd, is er nog altijd, maar dient nu vooral voor pleziervaarten: in plaats van vrachtschepen liggen de kanalen nu vol met bootjes voor de toeristen, en langs de kades worden er bij mooi weer openluchtconcerten gegeven. Camden praktisch: Houdt u van dit soort winkels, voorzie dan minstens drie uur voor een bezoek aan de Camden Markets. U bereikt ze via het metrostation Camden Town.

 

PRAKTISCHE INFO EN UITGAVEN

10

  • Hoe kom je er: Ook al is Londen bereikbaar met het vliegtuig of de auto, de eenvoudigste en snelste manier erheen blijft de Eurostar, die je in 2 u en 1 min van Brussel naar het centrum van Londen brengt. Standaardtickets zijn beschikbaar vanaf € 39 (op voorwaarde dat je op bepaalde dagen en/of uren vertrekt).

  • Vervoer: Voor een verblijf van twee dagen neemt u best twee dagtickets voor het openbaar vervoer. Daarmee kunt u naar hartenlust op alle metro-, tram- en buslijnen van Londen reizen. Er zijn tickets voor de spitsuren of voor buiten de spitsuren. De laatste zijn goedkoper. Er zijn ook goedkopere tickets als u binnen bepaalde zones van de stad blijft, en tickets die drie dagen geldig zijn. Zopas werd ook de Oyster Card geïntroduceerd, die vooral in de smaak zal vallen bij regelmatige bezoekers van Londen. Op die kaart kan u een bedrag naar keuze plaatsen (via het internet, in winkels of aan de automaten van bepaalde metrostations), waarmee u dan het Londense openbare vervoer kan nemen. Per dag betaalt u maximum zoveel als de prijs van een dagticket, hoeveel u ook reist. Meer informatie over de verschillende mogelijkheden: Transports for London.

  • Overnachten: Wie geluk heeft, vindt een tweepersoonskamer in een centraal gelegen tweesterrenhotel voor € 37 per persoon. Alleen zijn de kamers in die prijscategorie vaak lang van tevoren volgeboekt. U kan voor dezelfde prijs ook origineler overnachten: in een universitaire residentie. Niet-bezette kamers verhuren de universiteiten namelijk aan toeristen. Vergelijkbare tarieven voor tweepersoonskamers met badkamer vindt u ook in de jeugdherbergen. Uiteraard betaalt u daar een pak minder als u bereid bent in een slaapzaal te slapen (vanaf  € 14 per bed). Een beetje duurder, maar vaak een stuk charmanter is de Bed&Breakfast-formule: in het centrum vindt u een B&B vanaf ongeveer € 59 per persoon. Logeren buiten het centrum: Om wat geld uit te sparen voor de overnachting, zonder aan comfort in te boeten, kan u ook aan de rand van Londen logeren. Met de metro bent u toch op een wip in het centrum.

  • Voor andere budgetplannen en meer informatie over Londen: Op de site van de officiële dienst voor toerisme van Londen, www.visitlondon.com, vindt u meerdere pagina's met informatie over ‘voordelig Londen’. De site geeft u tips en adressen van goedkope maar interessante bezienswaardigheden, restaurants, uitgaansgelegenheden en accommodatiemogelijkheden. De handige site (www.visitbritain.be) staat ook vol nuttige informatie in het Nederlands en u kan er rechtstreeks tickets voor shows bestellen, hotels boeken, een Oyster Card kopen, enz.

Laatst aangepast op maandag, 22 oktober 2018 10:41