Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

EEN DAGJE IN DE HAUTE SOMME (EN MEER, ALS JE DAT WILT...)

Haute Somme ET

De Picardische Haute Somme ligt niet meer dan een uur rijden van onze grens. Je kunt er dus heel makkelijk heen voor een dagtrip of een weekendje uit. De ongerepte natuur, het erfgoed van de Eerste Wereldoorlog en de vele evenementen en bezoekjes die het hele jaar door georganiseerd worden en die ook op kinderen gericht zijn, maken van deze streek een prima bestemming. Enkele tips voor een uitje naar de Haute Somme de komende weken en maanden, maar ook ideetjes voor de voorjaarsvakanties!

Het Historial de la Grande Guerre en de ‘gueules cassées’

Haute Somme HistorialWanneer je naar de Haute Somme gaat, staat een bezoek aan het Historial de la Grande Guerre boven aan de lijst. Het museum en onderzoekscentrum gewijd aan de Eerste Wereldoorlog, die hier bijzonder hard heeft huisgehouden (de Slag bij de Somme was de bloedigste van het hele conflict), vertelt op aangrijpende wijze het verhaal van deze oorlog, niet vanuit militair standpunt, maar door de ogen van de mensen. Alleen al het gebouw is de moeite waard. Deze ultramoderne constructie, een ontwerp van architect Ciriani, is geïntegreerd binnen het versterkte kasteel van Péronne, de hoofdstad van de Haute Somme. Kinderen ontdekken hier hoe de soldaten in de loopgraven leefden, maar ook hoe hun leeftijdsgenootjes de oorlog meemaakten, thuis bij mama terwijl papa aan het front vocht. Elk tweede en derde weekend van de maand lopen heel wat voorstellingen voor kinderen en jongeren. Zij kruipen in de huid van een spion of een verslaggever en ontdekken zo het hele museum.

Haute Somme Face à faceVanaf juni loopt in het Historial de nieuwe tentoonstelling ‘Face à face’, helemaal in het teken van onherkenbare gezichten. Je krijgt er de ‘gueules cassées’ (of kapotte gezichten) te zien, maar ook gezichtsprothesen en de herstellende chirurgie die ‘dankzij’ het grote aantal soldaten dat tijdens de gevechten gewond was geraakt, in die tijd grote sprongen vooruit heeft gemaakt. Ook nieuw en nu te bezoeken: twee opgefriste en onlangs opnieuw opengestelde zalen, een over de middeleeuwse geschiedenis van Péronne en het kasteel en een over de bevrijding van de stad na de Eerste Wereldoorlog, door de Australiërs die van de Mont Saint Quentin kwamen.

Voor meer info: www.historial.org

De Mont Saint Quentin: de kinderen gaan aan het werk terwijl hun ouders het museum bezoeken!

De Mont Saint Quentin is een van de drie heuvels rond Péronne. Vanaf 11 april duik je in 13 eeuwen geschiedenis van deze wijk. Natuurlijk gaat het over de Eerste Wereldoorlog, maar je komt er ook meer te weten over de benedictijner abdij die in de 11de eeuw op deze natuurlijke uitkijkpost werd gesticht (maar tijdens de Franse Revolutie werd afgebroken). Er zijn twee mogelijkheden voor dit bezoek: een app op je smartphone, waarmee je uitleg krijgt en op je eigen ritme de wandeling kunt maken (vanaf 11/4 kun je de QR-code scannen), met na afloop een quiz en een verrassing, of een rondleiding op woensdagmiddag 29 april en 6 mei 2015. Een goed idee voor gezinnen: op die dagen volgen de ouders de rondleiding en krijgen de kinderen op het Bureau voor Toerisme een creatief atelier (gratis bezoek, atelier € 5 per kind, reserveren noodzakelijk).

Woensdagmiddag in de Haute Somme!

Haute Somme CamNatuurlijk bezoek je hier niet alleen de Mont Saint Quentin. Het Bureau voor Toerisme organiseert op woensdagmiddag om 14.30 u nog heel wat andere gratis themabezoeken. Wat dacht je van een Sortie Poétique de Printemps, een lentepoëziewandeling met Jean Foucault van het ‘Maison Nomade de Poésie Picardie’ op 25 maart? Ongetwijfeld een unieke en rustige manier om Péronne te ontdekken, maar je komt ook langs het meer van Le Cam en de Jardin du Sixième Continent, een landschapswerk van Gilles Clément achter het Historial. De Sortie Poétique d’Eté, de zomerpoëziewandeling, gaat door op woensdag 24 juni en is gericht op historisch erfgoed. De herfstwandeling (23 september) en de winterwandeling (16 december) kiezen voor de ‘hardines’ (arbeiderstuintjes) en de kerstmarkt.

Tentoonstellingen en andere evenementen

Haute Somme ReveBegin april komt de nieuwe editie van de agenda ‘Sortir en Haute Somme’ uit, waarin je niet alleen een volledige lijst met woensdaguitjes in Péronne, maar ook elders in de Haute Somme vindt (natuur, historisch erfgoed, industrieel erfgoed, kunstnijverheid…), maar daarnaast ook salons, conferenties, markten, beurzen, réderies (Picardisch voor vlooienmarkt), sportieve evenementen en tentoonstellingen. De agenda is gratis beschikbaar bij het Bureau voor Toerisme, waar je ook de tentoonstelling ‘Balade à Péronne en peintures’ van Maryvonne Bouc (tot 31 maart) ontdekt. Van 1 april tot 15 mei loopt ‘Sur les Chemins du Rêve, Tome 2’ van Anne Carlier, over haar doeken en de inheemse cultuur en kunst. Vrij bezoek aan de tentoonstellingen van maandag tot zaterdag van 10.00 tot 12.00 u en van 14.00 tot 18.00 u.

Weekendje weg: wellnessmassages met essentiële oliën, op het platteland!

Clos du clocherAls je nog wat langer wilt genieten van de Haute Somme, ben je welkom bij Sylvie en Philippe, die de deuren van hun oude Picardische hoeve opengooien. De ruime en gezellige gastenkamers liggen pal aan het Circuit du Souvenir. Ideaal dus voor een tochtje langs de herdenkingssites en de slagvelden van de Somme. Tijdens je verblijf hier kun je ook ontspannen (massage met essentiële oliën en warme stenen) en lekker en veel eten, de gerechten worden bereid door de eigenares. Prijs: € 100 per persoon, ontbijt inbegrepen.

Als je zin hebt in dit weekend op de Clos du Clocher, neem je contact op met Christine bij het Bureau voor Toerisme op het nummer 0033-(0)3 22 84 42 38.

En ook … natuur! Tussen moeras en meanders van de Somme

Haute Somme NatureDe Haute Somme is ook een pareltje van de natuur. Langs de meanders van de Somme liggen schilderachtige dorpjes, er zijn uitgestrekte meren en moerassen en een heleboel fiets- en wandelwegen. Ook met de auto ontdek je de omgeving. Het Bureau voor Toerisme verhuurt fietsen en mountainbikes, maar ook een wandel-gps die je recht naar de mooiste plekjes leidt.


Alle informatie over de Haute Somme

Bureau voor Toerisme Haute Somme: 0033-(0)3 22 84 42 38 of Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

www.hautesomme-tourisme.com

Scan de QR-codes en vertrek nu al naar de Somme:

App Destination Haute Somme: bezoek de Haute Somme op je smartphone!

QR Haute Somme 1

App Phigus voor kinderen: speel met Phigus en ontdek de Haute Somme!

QR Haute Somme Phigus

Laatst aangepast op woensdag, 18 maart 2015 13:48