Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

Een gezinsvakantie? Bestemming Poitou-Charentes!

Poitou Charentes Vacances Famille ET

Blije kinderen, gelukkige ouders! Poitou-Charentes ligt amper zes uur rijden van de Belgische grens. Groot en klein zullen er veel plezier beleven met de vele bezoekjes en activiteiten die je er kunt doen. Er zijn natuurlijk de dieren- en pretparken (je kunt niet om de Futuroscope heen!), maar ook de uitzonderlijke culturele locaties en natuurgebieden die je met plezier ontdekt! We zetten enkele tips op een rijtje om je gezinsvakantie aan zee te vullen…

Een beetje geschiedenis: Fort Boyard, de vuurtorens, de Corderie Royale en het fregat Hermione

Vacances poitou famille Boyard

Een aantal belangrijke locaties herinneren aan het glorieuze maritieme verleden van Poitou-Charentes, met het departement Charente Maritime langs de Atlantische Oceaan. Je denkt meteen aan Fort Boyard, dat bekend werd door het gelijknamige televisieprogramma. Omdat er gedraaid wordt, kun je het monument niet in, maar vanuit La Rochelle of het Île de Ré en het Île d’Oléron kun je wel een becommentarieerde cruise maken langs deze ‘Colosse des Mers’. Leuk voor de kinderen is de beklimming van een van de vuurtorens, voor of na de boottocht. Boven vergapen ze zich aan het eindeloze uitzicht op de oceaan en de kust: de vuurtoren van Chassiron op het Île d’Oléron en de Phare des Baleines (walvisvuurtoren) op het Île de Ré hebben allebei mooie tuinen en een museum.

Wat zeker op je lijstje moet staan, is de Corderie Royale de Rochefort, een oude arsenaalstad die onder Lodewijk XIV werd gebouwd. De naam zegt het al, de corderie of touwfabriek was de plaats waar de touwen van de grote zeilschepen van de koninklijke marine gemaakt werden. Een kabel kon tot 374 meter lang zijn! Het gebouw is zo ontworpen dat er genoeg plaats was voor de touwen. Het is dan ook geen verrassing dat het het langste 17de-eeuwse gebouw van Europa is. De fabriek zelf bleef tot 1867 actief, maar vandaag huist hier het Centre international de la Mer, een cultureel centrum en een museum dat jaarlijks meer dan 150.000 bezoekers welkom heet. Als je het op een originele manier wilt bezoeken, download je het zoekspel ‘Complot à la corderie’ (complot in de touwfabriek) op je smartphone of je tablet. Het spel neemt je mee op een mysterieuze zoektocht door het verleden.

Al heel wat jaren kun je in de Corderie Royale ook een unieke werf bezoeken: die van de Hermione. Liefhebbers werken al sinds 1997 aan het identiek heropbouwen van het beroemde, 65 meter lange fregat. Generaal Lafayette kwam in 1780 aan boord van de driemaster aan in de Verenigde Staten om er aan de kant van Georges Washington mee te vechten in de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog. Het fregat is intussen klaar en het bereidt zich voor om dezelfde reis naar Boston, die het in de 18de eeuw maakte, over te doen. Afspraak op 18 april voor het grootse vertrek, gevolgd door een enorm feest met vuurwerk dat te zien zal zijn vanaf het Île d'Aix, Fouras, Port-des-barques en St-Nazaire-sur-Charente. De boot komt eind augustus terug in Rochefort aan.

Een beetje natuur: op naar het Marais Poitevin!

Vacances Poitou famille Marais Poitevin

Het Marais Poitevin, vlak bij La Rochelle (en het aquarium: zie verder), draagt het label ‘Grand Site de France’. Het moeras is de op een na grootste vochtige zone van het land, na de Camargue. Het unieke landschap bestaat uit ‘marais desséché’ (of drooggelegd moeras, te vergelijken met de polders) en de Baie de l'Anguillon (het koninkrijk van de mosselkwekerij aan de Atlantische kust), maar de streek is natuurlijk bekend voor het ‘marais mouillé’ (het ‘Groene Venetië’). Dat gebied van 29.000 ha is doorspekt met kanaaltjes die een netwerk van 4000 km waterwegen vormen en volledig door de mens zijn aangelegd.

De kanalen liggen heerlijk in het groen. Je kunt er schilderachtige en mysterieuze tochtjes maken, zowel te voet, met de fiets, te paard als met een koets langs de kade. Kanoën op het water kan ook of je gaat aan boord van een platbodem, een traditionele schuit met een platte bodem. Tijdens deze tochtjes ontdek je charmante dorpjes langs het water, de fauna en flora, maar ook de tradities van de moerasbewoners, zoals vissen op paling (die je nadien in de restaurantjes proeft). Ook engelwortel moet je zeker een keer geprobeerd hebben. De plant wordt voor volwassenen in likeur verwerkt en voor kinderen in snoep!

Wanneer de zon van de partij is, worden evenementen en originele bezoekjes op de kanalen van het moeras georganiseerd. ’s Avonds zijn er toneelvoorstellingen, er zijn zoekspelletjes met de boot, themawandelingen rond legendarische monsters van het moeras en natuurlijk een grote drijvende markt in juli waar je kennismaakt met alle oude moerastradities.

Een beetje plezier: de Futuroscope, het Aquarium van La Rochelle en de Zoo van La Palmyre

Vacances Poitou famille Aquarium

Wat zeker niet mag ontbreken op je gezinsvakantie, is een bezoek aan de Futuroscope (Poitiers), die al heel wat prijzen kreeg voor de attracties die groot en klein aan de hand van unieke zintuiglijke en speelse avonturen meenemen door de wereld van de wetenschap. Een voorbeeld: ‘De teletijdmachine’ met de Raving Rabbids kreeg de prijs van beste attractie ter wereld; in 2012 viel het park al een keer in de prijzen voor ‘Arthur, het 4D-avontuur’, een ontwerp van Luc Besson… Ieder jaar zijn nieuwe shows en/of attracties te zien in Futuroscope. Probeer zeker de ‘Mission Hubble’ (nieuw in 2014), de IMAX-voorstelling die Alfonso Cuaron inspireerde voor zijn film Gravity! In 2015 openen onder andere ‘Arena Fun XPerience’ (een ongelofelijk, sportief trainingscentrum!) en ‘Les Mystères du Kube’, dat je een vreemde kubus laat zien die een team van archeologen heeft gevonden… Je kunt ook een korte vakantie boeken naar de Futuroscope. Na amper 4 uur en 20 minuten met de TGV vanuit Brussel ben je er al. Het forfait bestaat uit overnachting en toegang tot het park.

Zegt de dierenwereld je meer, dan moet je absoluut naar het Aquarium van La Rochelle of de Zoo van La Palmyre!

Het eerste ligt midden in de stad, heel handig dus, tegenover de oude haven. Het aquarium is een van de grootste privé-aquaria van Europa, met 12.000 waterdieren die in meer dan drie miljoen liter zeewater zwemmen. De biotopen van de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee en de tropische wateren zijn geïmiteerd. Er is een speciaal parcours met audiogids gemaakt voor kinderen vanaf vier jaar. En om het hele bezoek nog speelser te maken, kun je gratis een app met spelletjes downloaden op je smartphone of je tablet.

De Zoo van La Palmyre ligt 1 uur van La Rochelle, 40 minuten van Rochefort en een steenworp van de zee. In het pijnboombos van 18 ha, waarin de zoo is ingericht, leven meer dan 1600 zoogdieren, reptielen en vogels, goed voor 115 verschillende soorten. Het park is lid van enkele programma’s ter bescherming van dieren overal ter wereld en is bijzonder trots op de 3 ha grote Espace Grands Singes, waar chimpansees, orang-oetangs en gorilla’s leven.

Gezinsvakantie

Voor nog meer tips over wat je kunt bezoeken of doen, maar ook over overnachtingsmogelijkheden of packages voor het hele gezin in Poitou-Charentes surf je naar www.atlantische-kust-frankrijk.nl

Laatst aangepast op vrijdag, 20 maart 2015 12:58