Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

De Franse Meuse voor fans van geschiedenis, kunst, het leven en de fiets!

Mongolie News

De Meuse, in het Franse departement Lorraine aan de andere kant van onze grens, is de geknipte bestemming voor een weekendje weg of misschien wel voor deze herfst! We lijsten graag een paar suggesties op voor een origineel bezoek of een bijzondere activiteit: verken het slagveld van Verdun, proef de truffels van de Meuse, ontdek lekkere adresjes, bezoek een tentoonstelling of maak een heerlijke fietstocht langs het water…

Hou je van fietsen: langs de Maas, fietsroute V54

Mondorf Printemps HP

Nendaz Cor des AlpesRoute V54 volgt de rivier over 207 km en heeft enkele ontdekkingen in petto: het Musée de la Bière in Stenay, de werken van Ligier Richier (beeldhouwer uit de renaissance) in Saint-Mihiel, de stad Commercy en haar madeleines, Verdun en zijn geschiedenis… Het Comité Départemental du Tourisme de la Meuse helpt je bij het uitstippelen van je fietsvakantie langs de route, er zijn hotels en gastenkamers die aan alle eisen van fietstoeristen voldoen. Download de kaart op www.toerisme-maas.com. Surf naar de website voor de volledige route van Nederland naar het plateau van Langres, waar de Maas ontspringt: maasfietsroute.eu

Hou je van geschiedenis: (origineel) bezoek aan het slagveld van Verdun

Mongolie News

300 dagen en 300 nachten onophoudelijk vechten, meer dan 300.000 doden en vermisten, 400.000 Franse en Duitse gewonden… De slag bij Verdun in 1916 was de dodelijkste in de geschiedenis die Frankrijk deelt met Duitsland. Maar vandaag heeft de natuur haar rechten weer opgeëist en is het slagveld een schuiloord voor dieren en planten en natuurlijk de herinneringen aan de Groote Oorlog: musea, gedenktekens, loopgraven, forten, militaire begraafplaatsen, overblijfselen van verwoeste huizen… Rondleiding (in het Frans en soms origineel) op het slagveld en in de streek:

- Carpoolen. De gidsen Ivan en Suzanne, beide historici, vertellen je het verhaal van de streek op weg naar het Fort van Douaumont en de militaire begraafplaats, de Tranchée des Baïonnettes en het dorpje Fleury. Bezoek om 13.00 en 17.00 u, op 24, 27 en 29 oktober en 1 november. Prijs: € 24 per volwassene, inclusief toegang tot de sites, en € 16 voor kinderen tussen 8 en 15 jaar. Reserveren bij Ivan: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

- Rondleidingen met een bus van het Bureau voor Toerisme van Le Grand Verdun. Een panoramische route langs de belangrijkste monumenten van het slagveld: fort, militaire begraafplaats en nationale necropolis Douaumont, het verwoeste dorpje Fleury en andere overblijfselen. Van 14.00 tot 18.00 u, op 23, 25, 27, 28 en 30 oktober en 3, 4 en 10 november. Reserveren: +33(0)3 29 86 14 18 of Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

- Het slagveld op de mountainbike, langs een beveiligde route, met commentaar van sportieve vrijwilligers met een passie voor geschiedenis. Data, prijzen en inlichtingen: +33(0)3 55 13 49 34.

- "VIP" bezoeken. De gidsen Carole, Florence, Ingrid en Guillaume maken een op maat programma voor u op het thema van de Groote Oorlog, maar ook, waarom niet, op de Renaissance, de Côtes de Meuse en hun wijnen... Inlichtingen: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Mondorf Printemps HP

Hou je van het leven: tot rust komen en lekker eten

Het Château des Monthairons

Mongolie News

Aan de rand van het regionaal natuurpark Lorraine, 20 minuten zuiden van Verdun, ligt het Château des Monthairons, de gedroomde bestemming voor een charmevakantie in het teken van wellness en gastronomie. Het gebouw zelf dateert uit de 19de eeuw en ligt in een bocht van de Maas, in een 14 ha groot park. Binnen rijgen de salons en de bibliotheek zich aan elkaar. Op de achtergrond klinkt zacht klassieke muziek. Over de verdiepingen zijn 25 kamers verspreid, waarvan 5 met twee verdiepingen en 2 appartementen. Iedere verdieping heeft een andere inrichting. Op de eerste zorgen hoge plafonds en hemelbedden voor het ‘kasteelgevoel’. De sfeer onder de hanenbalken op de tweede verdieping is hedendaagser.

Welke mogelijkheden zijn er: relaxen met ‘Nature & Spa’, inclusief hamam, sauna, jacuzzi en massagecabine met producten op basis van thee. Je kunt er ook leren vissen met de vlieg, jezelf een luchtdoop in een ballon geven of een ritje in een koets maken, een buggy of een quad huren en nog veel meer.

Na al dat ontspannen wordt ook aan de inwendige mens gedacht. Het sleutelwoord is hier ‘authenticiteit’. Chef Benoît Thouvenin geeft de streekproducten een ereplaats en schotelt je echte gastronomie voor: rozig gebakken duif uit Malaumont en millefeuille van foie gras met ham van everjong. Om deze heerlijke maaltijd af te sluiten, lik je duimen en vingers af bij bijvoorbeeld een parfait met suikersnoep van Verdun, een gerecht van Hervé Pierrat, chef-patissier van restaurant.

Vakantietips in het kasteel

Het kasteel biedt verblijven aan die gastronomie en wellness combineren, zoals een forfait van 3 dagen/2 nachten, inclusief logies in een superior kamer met ontbijt, welkomstcocktail, diner ‘Meuse la vallée’ (4 gangen, zonder drank), degustatiediner (5 gangen, zonder drank) en dagtoegang tot de ‘Nature & Spa’. Prijs: vanaf € 335 per persoon. Prijs kind 2-12 jaar: € 95 (bed, diner zonder drank en ontbijt).

Meer informatie: www.chateaudesmonthairons.fr

De truffelmarkt van Boncourt-sur-Meuse

Monforf Sauna

In de Meuse ontdek je een goed bewaarde traditie die je vooral met het zuiden associeert: in de 17de eeuw was de streek de grootste truffelproducent van het land. Tegenwoordig smul je van de smakelijke champignon in Boncourt-sur-Meuse, een dorp in het hart van het regionaal natuurpark Lorraine. Je vindt er het Maison des Truffes et de la Trufficulture, dat prat gaat op een truffelveld van 7 hectare. In de herfst worden hier de truffels van de Meuse en de Bourgogne verkocht, maar ook een bezoek is mogelijk, gevolgd door een kookles (€ 13; 21 en 28 oktober, 2 december). Lunch in het teken van truffels (11 en 26 november en 9 december; € 44, twee weken van tevoren reserveren). Inlichtingen: www.maisondestruffes.com

Vakantietip ‘truffels’

In het regionaal natuurpark Lorraine, 1 km van het Lac de Madine, ontdek je het Hôtel du Lac de Madine, waar je binnenstapt als je een vakantie gewijd aan de truffel van Lorraine wilt. Op het programma: bezoek aan een truffelveld met degustatie, een gastronomisch vijfgangendiner met truffel, een overnachting in een tweepersoonskamer, inclusief ontbijtbuffet. Prijs: € 118 per persoon. Tip: voor ieder truffelweekend dat je reserveert, krijg je een tweede nacht aan halve prijs. Inlichtingen: www.hotel-lac-madine.com

Nog meer truffeltips op www.toerisme-maas.com

Hou je van kunst: tentoonstellingen die je gezien moet hebben

L’Armée de l’Art, schilders uit de Lorraine in de Groote Oorlog, in Stenay

Onder de vele burgers en soldaten die hun rol hebben gespeeld in de Eerste Wereldoorlog, zijn heel wat artiesten uit de streek, die in hun werk getuigen van de wreedheid van de gevechten. De tentoonstelling loopt tot 1 december en brengt hulde aan sommige van hen, die hoewel ze miskend zijn, een heus ‘leger van de Kunst’ vormen. De tentoonstellingsruimte op zich is ook interessant, het gaat om het Musée de la Bière, een heel groot museum (48.000 voorwerpen op 2500 m²), in het voormalige proviandruimte van de citadel van Stenay (17de eeuw). Inlichtingen: www.museedelabiere.com

Ipoustéguy: 10 jaar – 10 werken

Nendaz Familles

Er zijn maar een paar dagen meer over als je de retrospectieve over Ipoustéguy wilt bezoeken, een groot beeldhouwer uit de 20ste eeuw en afkomstig uit Dun-sur-Meuse. Hij overleed tien jaar geleden op 8 februari. Het parcours van de kunstenaar wordt geschetst aan de hand van tien heel bijzondere beelden. Nog tot 31 oktober in het cultureel centrum Ipoustéguy in Doulcon. Inlichtingen: www.ipousteguy.com

11 november: kaarsjes op de begraafplaats van Meuse-Argonne

Mondorf Suite

En als jij nu eens deel zou kunnen zijn van een aangrijpend, collectief gebeuren? Afspraak op 11 november om 16.00 u, dan worden op de begraafplaats van Meuse-Argonne (40 km van Verdun), de grootste Amerikaanse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog, kaarsjes aangestoken, een eerbetoon aan de 14.246 soldaten die hier begraven zijn. De kaarsjes worden op de graven gezet. Inlichtingen: +33(0)3 29 85 14 18.

Voor meer info

www.toerisme-maas.com

maasfietsroute.eu

Mongolie News

Laatst aangepast op maandag, 23 oktober 2017 07:32