Naam:
Email:
Artikels


PDF Afdrukken E-mailadres

Droombestemming Guadeloupe, 5 keer Frankrijk maar dan in de tropen!

Guadeloupe  Grande Terre

Wie de eilanden van Guadeloupe zegt, denkt meteen aan zouk, rum en de mooiste stranden ter wereld... De vijf grote en nog veel meer kleine eilanden van deze Antilliaanse archipel liggen tussen de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan, amper acht uur vliegen van het oude continent. Ontdek een exotisch stukje Frankrijk. Zowel de architectuur, de tradities, de woordenschat als de gastronomie zijn opgevrolijkt met een snufje Creools temperament. En op de achtergrond is er altijd weer de prachtomgeving, net een postkaart! Vulkanen, tropische wouden en kristalhelder water…

Vanuit de lucht gezien lijken de twee grootste eilanden van Guadeloupe net de vleugels van een reuzenvlinder op het water. Het bergachtige Basse-Terre, de linkervleugel, ligt in de schaduw van de 1467 m hoge vulkaan La Soufrière. In het tropische regenwoud dat het Parc National de Guadeloupe uitmaakt, kun je heel wat wandelpaden volgen langs een weelderige begroeiing, watervallen, parken, meren... Keienstranden vormen een aangename afwisseling voor de uitgestrekte stranden met okergeel, roze of zwart zand. Maar ook cultuur behoort tot het aanbod: de hoofdstad van de archipel, die ook Basse-Terre heet, kreeg dankzij de vele kleurrijke koloniale gebouwen en het Fort Delgrès het label 'Kunst- en geschiedenisstad' opgeplakt.

In het oosten ligt het eiland Grande-Terre, van Basse-Terre gescheiden door een zeearm van amper 200 m breed. Dat tweede eiland is in vergelijking met zijn buur eerder vlak. Het eiland ligt op een uitgestrekt kalkplateau, de ideale voedingsbodem voor suikerriet. Het grootste deel van het eiland wordt hierdoor ingenomen. Langs de zee liggen ongerepte stranden bij turkooizen lagunes. Hier weet je meteen waarom de meeste grote hotels in dit deel van de archipel zijn neergestreken. Vergeet ook niet wat cultuur op te snuiven. In het stadje Point-à-Pitre loop je de koloniale basiliek Saint-Pierre et Saint-Paul binnen, je bezoekt er het Musée Schoelcher, de vader van het decreet dat slavenhandel afschafte. Die werden tussen de 16de en de 19de eeuw massaal uit Frankrijk naar het eiland gebracht.

La Désirade, Marie-Galante, Les Saintes…

Guadeloupe ET

Naast Basse-Terre en Grande-Terre zijn er ook drie kleinere eilanden die gemakkelijk met de boot of een vliegtuigje te bereiken zijn. Je lijkt hier wel afgesneden van de rest van de wereld. Omdat er maar weinig mensen wonen, is dit nog een ongerept en authentiek natuurparadijs. Een van de eilandjes, La Désirade, is in zijn geheel een geologisch natuurreservaat. Bezoek het te voet of neem een fiets of een scooter en volg de enige weg die het eiland telt. Op het door Voulzy bezongen Marie-Galante wordt de lekkerste (en sterkste) rum van de archipel gestookt! Er groeit dan ook meer dan genoeg suikerriet. Bezoek enkele distilleerderijen. Les Saintes tot slot is niet een, maar een groep van 9 eilanden, waarvan er twee bewoond zijn. Ze liggen in de Baie des Saintes, waar veelkleurige bootjes dobberen. De baai is bovendien lid van de gegeerde club van 'mooiste baaien ter wereld'. Maar je bent hier pas echt geweest als je de 'Tourments d’amour' hebt geproefd, de taartjes met een knapperige korst en een zacht hart, gevuld met kokosnoot, banaan of guave…

Onderzeese, walvisachtige schatten

Guadeloupe Gosier

Maar ook de onderwaterwereld is adembenemend. De eilanden van Guadeloupe zijn dus een bestemming die je ook op (en onder) water moet ontdekken. De temperatuur van dat water duikt trouwens zelden onder 28 °C.

De plekjes waar je kunt gaan duiken, zijn uitzonderlijk mooi en vaak voor iedereen toegankelijk, zelfs voor beginnende snorkelaars (met duikbril en snorkel). Wat dacht je van het natuurgebied bij de baai van Le Grand-Cul-de-Sac-Marin, beschermd door het grootste koraalrif van de Kleine Antillen, of het reservaat van Commandant Cousteau rond de îlets Pigeon? De beroemde oceaonoloog, die hier in 1955 enkele scènes draaide voor zijn film Le Monde du silence, was gefascineerd door de biodiversiteit van de omgeving en moedigde de lokale autoriteiten aan de baai te beschermen.

Ook aan gezinnen met kinderen is gedacht. Op het îlet du Gosier (Grande-Terre) is een pad aangelegd dat je meeneemt op ontdekking naar de onderwaterwereld. Trek een duikbril, zwemvliezen en een snorkel aan, ploeter van de ene boei naar de andere en maak kennis met de exotische fauna en flora. Ook voor de volwassenen is dit een plezier. Geef je ogen de kost en ga op zoek naar walvisachtigen (die worden op de eilanden van Guadeloupe ten strengste beschermd). Tijdens een bootexcursie krijg je maar niet genoeg van het ballet van dolfijnen, walvissen en potvissen.

De villa van Coluche, nu een botanische tuin

Coluche wist wel waar hij op de eilanden van Guadeloupe tot rust kon komen. Zijn villa de Deshaies (aan de noordelijke kust van Basse-Terre), die hij in 1989 kocht, lag in een weelderige tropische tuin met uitzicht op de zee. Zijn vriend en landschapsarchitect-boomkweker Michel Gaillard was een jaar voor de dood van de komiek met de aanleg ervan begonnen. Hij was ook degene die het 7 ha grote domein in 1991 aankocht en er een schitterende dieren- en plantentuin met maar liefst 1000 soorten van maakte. De tuinen zijn vandaag een van de vijf 'opmerkelijke tuinen' van de archipel.

Op reis naar de eilanden van Guadeloupe, zo eenvoudig!

Guadeloupe Jungle

In vergelijking met andere exotische bestemmingen zijn de eilanden van Guadeloupe als Frans grondgebied ook heel handig voor Belgische toeristen om heen te reizen. Er wordt Frans gesproken en je betaalt met euro's. Bovendien hebben EU-onderdanen enkel een identiteitskaart nodig om het land binnen te komen. Je vertrekt met het vliegtuig vanuit Parijs (8 uur). Enkele luchtvaartmaatschappijen bieden een vlieg- en treinticket aan vanuit het station Brussel-Zuid. Wat is het beste seizoen voor een reis naar de eilanden van Guadeloupe? Eigenlijk is ieder moment goed, de seizoenen zijn niet echt uitgesproken, de temperatuur schommelt er het hele jaar door tussen 24 en 30 °C.

Alles over de eilanden van Guadeloupe is te vinden op www.deguadeloupe.be

Laatst aangepast op dinsdag, 16 juni 2015 11:29